KLIMAKRITISK: President Donald Trump har uttalt seg kritisk mot Paris-avtalen en rekke ganger og lovet i valgkampen å fjerne den. Han kommer trolig med en uttalelse om USA forblir i avtalen eller ikke i løpet av mai måned. Foto: Pablo Martinez Monsivais AP

Trump skal bestemme seg for Paris-avtalens USA-skjebne i løpet av to måneder

Paris-avtalen står overfor en usikker fremtid. President Donald Trump skal nemlig bestemme om USAs underskrift blir stående på klimaavtalen eller ikke i løpet av mai måned.

  • Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Samtidig - på et møte i Arkhangelsk - sier hans russiske kollega Vladimir Putin at klimaendringene ikke er menneskeskapte.

Det var pressetalsmann Sean Spicer som på en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag kveld kunngjorde at Trump-administrasjonen skal ferdigstille arbeidet med å gjennomgå avtalen og komme med en uttalelse i forkant av G7-møtet den 26. mai.

Trump har i sin valgkamp lovet å kansellere Paris-avtalen, men etter at han ble president har tonen blitt noe mer moderat, og han har sagt at han vil vurdere saken.

Se opptak av pressekonferansen her - artikkelen fortsetter under videoen!

Putin klimaskeptisk

Samtidig kommer det altså klimaskeptiske uttalelser fra en annen mektig mann. Russlands president Vladimir Putin kom torsdag kveld med antydninger om at klimaendringer ikke er menneskeskapte, og sier det er umulig å stanse dem.

– Saken er ikke å stanse oppvarmingen. Det er umulig, siden den kan være knyttet til noen globale sykluser, sa Putin på den russiske Arktis-konferansen, ifølge NTB.

Den russiske presidenten har tidligere uttrykt skepsis til forskning på klimaendringer, men under klimatoppmøtet i Paris kalte han klimaendringene en av de største utfordringene menneskeheten står overfor.

Les også: Dette skjer om Trump bryter ut av klimaavtalen

Vil ikke følge Trumps klimapolitikk

For to dager siden kunngjorde Trump en slutt på «krigen mot kull» og ga ordre om å oppheve en rekke viktige tiltak mot klimaendringer.

Han vil reversere Obamas såkalte «Clean Power Plan», der målet var å kutte klimagassutslippene innenfor kraftsektoren med 32 prosent innen 2030.

Dette faller ikke i god jord hos mange.

Nå har 75 borgermestre gått sammen mot Trumps klimapolitikk: De sier de rett og slett ikke vil gjennomføre endringene som Trump-administrasjonen pålegger dem, ifølge Fox News.

«I dag er en av 50 amerikanske jobber i soleenergi-sektoren, og går forbi både olje, gass og kull sammenlagt. Texas opplever igjen en energi-boom - denne gangen med vindkraft. Faktisk er majoriteten av jobber innenfor vind i USA i distrikter som stemte på deg», skriver borgermestrene i brevet som de har sendt til Trump.

Kommentar: Miljøet taper i Trumps USA

Oljeselskap heier på Paris-avtalen

Det enorme, amerikanske oljeselskapet Exxon har bedt presidenten om å la USA forbli i Paris-avtalen, ifølge CNN.

Oljeselskapet skriver i et brev de har sendt til Det hvite hus at de mener klimaavtalen er en «effektiv ramme for å opplyse om risikoen ved klimaforandringer» og at USA er «godt posisjonert for å konkurrere» under avtalens retningslinjer.

Ifølge CNN hadde Trump-administrasjonen bedt Exxon om å dele sine synspunkter på saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder