- Kvinnelig sexturisme er moderne slaveri

Kjøper sex fra tenåringsgutter i Afrika

Ekspert: - Rasistiske holdninger

BANJUL/OSLO (VG Nett) 50-60 år gamle europeiske kvinner gir unggutter mat, klær og penger til husleie i bytte mot sex på ferien. - Slaveri mener eksperter - og strandgutter i Kenya.

  • Roar Dalmo Moltubak
  • Heidi Østhus Erikssen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
Kenyas gutte-horer | Lene Wikander

VG har i flere artikler satt søkelys på den kvinnelige sexturismen som brer seg i flere utviklingsland. Fattige gutter trekker til turiststrendene og ender i seksuelle forhold til enslige eldre charterturister.

I VGTVs dokumentar fra Gambia forteller guttene om kyniske kvinner som kommer til strendene for å finne unge sexpartnere, og belønner dem med gaver i ulike former. Noen kvinner kjøper sex av flere gutter i uken.

VG har tidligere skrevet om hvordan norske kvinner kjøper sex i Gambia. Artikkelen kan du lese på VG+ (krever innlogging).

Tara-journalist Lene Wikander, som har jobbet med temaet i en årrekke, mener forholdene mellom de fattige strandguttene og de tilreisende kvinnene ligner på slavelignende forhold. Hun har også møtt flere gutter som beskriver sexindustrien på denne måten.

- Mange av de guttene jeg har intervjuet sier at dette er som en form for slaveri. «De vet nøyaktig hva de gjør. De kommer hit for å kjøpe seg slaver og noen er lure nok til å slippe å betale noe særlig for det også» sa en av de kenyanske prostituerte til meg da jeg var på reportasjereise i Kenya i fjor, forteller Wikander.

SELGER SEX: To kenyanske mannlige prosituterte i samtale med Tara-journalist Lene Wikander. Mennene har samtykket til publisering av bildet. Foto: Tarapi.no

Wikander forteller at noen av kvinnene som reiser til kystbyene i Kenya, behandler de lokale guttene som sin egene eiendeler.

- Guttene må gjøre akkurat som kvinnene vil: kvinnene bestemmer hva de skal spise, når de skal spise, hvem de får være sammen med, og hvem de får snakke med i telefonen, forteller Wikander.

- Hvis ikke dette er slaveri, så vet ikke jeg.

- Rasistiske holdninger

Samfunnsviter og rådgiver i Reform, Lina Tordsson, har jobbet med kjønn og likestilling i Ghana. Hun støtter Wikanders beskrivelse av maktforholdet mellom guttene og de tilreisende kvinnene, og mener at det er mange rasistiske holdninger blant de kvinnelige sexkjøperne.

KURTISE: Dansegulvene i utelivsgaten i Senegambia i Banjul er en arena der eldre kvinner møter unge lokale gutter og menn. Foto: Roar Dalmo Moltubak

- Fokus på status mellom hvit og sort brukes som en rettferdiggjøring. Kvinnene kan si at «Det er status for svarte menn å være sammen med en hvit kvinne, så det spiller liten rolle om hun er eldre og har noen kilo for mye».

Tordsson mener at mange av kvinnene er forutinntatte og dyrker stereotypiene om afrikanske menn.

- De blir sett på som overseksualiserte, velutstyrte og mer dyriske farlige og mindre dannede og intellektuelle. Den afrikanske mannen blir ofte forbundet med det primitive.

Kjøper klær, mat og biler

Prostitusjonen i Gambia skjer åpenlyst, men på en mer subtil måte enn man tradisjonelt sett kjenner sexkjøp. Guttene nærmer seg kvinnene forsiktig og bruker tid på å bli kjent med dem. Smigrende komplimenter, tilbud om å være privat guide eller på andre måter hjelpe de tilreisende er vanlig.

Deretter oppfyller kvinnene sine «plikter» og tar de unge mennene med på restauranter og shopping.
(artikkelen fortsetter under bildet)

DET FØRSTE MØTET: Unge gutter i Gambia søker til strendene og de eldre kvinnene på charterferie. Foto: Roar Dalmo Moltubak


Flere forteller også om kvinner som har kjøpt biler eller leiligheter til sine utkårede. På kveldene danses det til eggende rytmer på nattklubbene, og sex-transaksjonen fullføres deretter på turistenes hotellrom.

- Når alt kommer til alt er det sex de vil ha. Så tar de bilder, reiser hjem til landet sitt og sier «se, her er kjæresten min», forteller en gambisk mann som kaller seg «Lion Man» til VGTV i dokumentaren om kvinnelige sexturister i Gambia.

ÅPNER SEG: «Lion Man» jobber som innkaster på en strandrestaurant i Gambia, og forteller i VGTVs dokumentar om kvinnelig sexturisme om hvordan eldre kvinner betaler for sex med unge menn. I bakgrunnen selger kompisen Aladdin ferskpresset juice fra sin lille kiosk. Foto: Roar Dalmo Moltubak

En av guttene på stranden som ikke ville stå frem med navn og bilde, forklarer sine forhold til eldre kvinnelige turister slik:

- En sulten mann er villig til å gjøre hva som helst.

I 2003 konkluderte en Unicef-rapport med at 60-70 prosent av de besøkende til turistområdene i Gambias hovedstad er der for «sol, avslapning og billig sex».

PS.Sexturisme til Gambia er et sensitivt tema for landets turistmyndigheter. VGs team ble etter seks dagers åpen jobbing på strendene og i nattklubbene anholdt av politiet i Banjul på avreisedagen.

- Slike reportasjer er svært negativt for Gambias rykte. Dere ødelegger for oss, fikk VG beskjed om under det syv timer lange avhøret som fulgte.

Etter avhøret ble alle kameraer, stillbilder og videokameraer gjennomgått og beslaglagt. Først fire måneder senere ble utstyret og billedmaterialet frigitt og sendt til Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder