BEKYMRET: President Barack Obama lytter til et spørsmål under et nettmøte på Tumblr i Det hvite hus tirsdag. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin),

Obama rystet etter skyteepisoder: - Vi bør skamme oss

En frustrert president ber nasjonen om selvransaking etter de mange brutale skyteepisodene i USA den siste tiden.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi er det eneste industrilandet på jorden der dette skjer, og nå skjer det en gang i uka, sa president Barack Obama på et nettmøte i samarbeid med nettsiden Tumblr i Det hvite hus. Timer tidligere skjøt en mann elev på en skole i Oregon. I helgen drepte et ektepar to politimenn og en sivilist i Las Vegas, og i Seattle ble en mann drept på et universitet i forrige uke.

- Antall episoder av vold med skytevåpen sprenger skalaen, det er ikke noe avansert industriland på jorden som ville tolerert dette, sa Obama

Obamas delte sin frustrasjon over at det ikke er noe politisk driv for en våpenreform etter masseskytingene. Forsøk på å innføre strengere våpenlover er blitt stanset delvis som følge av motstand fra den mektige våpenlobbyen i USA.

– For tiden er det ikke mulig å få selv den minste innstramming gjennom Kongressen. Det er noe vi bør skamme oss over, sa Obama.

SKYTEDRAMA: Foreldre står bak politibånd etter skoleskytingen på Reynolds High School i Troutdale, Oregon. Foto:Steve Dipaola,Reuters

Presidenten sier han respekterer våpenrettighetene i den amerikanske grunnloven, men mener det er meningsløst å påstå at det ikke er mulig å innføre bakgrunnssjekk for våpenkjøpere.

- Dette landet må gjøre selvransaking. Dette er i ferd med å bli normen, og måten vi tar det for gitt på er skremmende for meg som far, sa Obama.

Presidenten fyrte også løs mot våpenlobbyens argument om at den virkelige årsaken til alle masseskytingene er mangel på behandling for mentale helseproblemer.

- USA har ikke noe monopol på gale mennesker, sa Obama.

- Vi er ikke det eneste landet med psykoser, men likevel dreper vi hverandre i disse masseskytingene i en takt som er høyere enn noe annet sted, la han til.

- Hva er forskjellen? Forskjellen er at disse folkene kan samle opp en haug av ammunisjon i husene sine, sa presidenten.

VG/NTB/AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder