FRED: En gruppe asylsøkere sitter utenfor et bosenter i den tyske byen Heidenau øst i Tyskland. Angela Merkel har tidligere gått ut og fordømt voldelige demonstrasjoner mot flyktningene som fant sted her i helgen. Foto:,AFP

Tyskland stopper retur av syrere

Tyskland har sluttet å returnere syriske asylsøkere til deres første ankomstland i EU, slik de har mulighet til i henhold til Dublin-avtalen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mens norske politikere kranglet åpenlyst om antallet syriske flyktninger landet skulle ta imot, har tyskerne i det stille stoppet å returnere de samme asylsøkerne til deres første ankomstland i EU, skriver Telegraph.

Det bekreftes av det tyske migrasjons- og flyktningdirektoratet på Twitter.

Grafikk: Disse landene tar imot flest flyktninger

Den såkalte Dublin-avtalen slår fast at det er migrantenes første ankomstland i EU som har særskilt ansvar for å behandle flyktningenes asylsøknad. Søker de om asyl i et annet land kan de risikere å bli tvangsreturnert.

Utløste grensekrig

Det betyr i praksis at mye av ansvaret tynger på land som Hellas og Italia, som allerede mottar store flyktningstrømmer fra Middelhavet.

De siste dagene har derimot tusenvis av fortvilte mennesker forsøkt å ta seg via den greske grenseovergangen til Makedonia, som selv svarte med å sette landet i unntakstilstand.

Den daglige flyktningstrømmen som velter inn over landegrensen har utløst en grensekrig, og makedonerne tar harde midler i bruk for å stagge strømmen.

Titalls syrere uttransportert i Norge

Den tyske avgjørelsen om å neglisjere Dublin-avtalen kommer i kjølvannet av flyktningsamtalene mellom den tyske forbundskansleren Angela Merkel og den franske presidenten François Hollande mandag.

Flyktningkrisen 2015: Dette må du vite

STIKKER HODET FREM: Tysklands forbundskansler Angela Merkel har i samråd meddet tyske migrasjons- og flyktningdirektoratet bestemt å skrine Dublin-avtalen – enn så lenge. Foto:Tobias Schwarz,AFP

Begge partene var enige om at EU-landene måtte ta større ansvar overfor sine flyktende medmennesker, og få på plass et felles system for å få rett til asyl i medlemslandene.

EU hyller tirsdagens avgjørelse som et tegn på europeisk solidaritet.

– For EU-kommisjonen er dette en anerkjennelse av at vi ikke kan la medlemslandene ved de ytre grensene håndtere det store antallet asylsøkere alene, sier kommisjonens talskvinne Natasha Bertaud.

De første syv månedene i år ankom nesten 340.000 flyktninger og migranter EU. Tyskland venter å motta rekordmange 800.000 asylsøkere i løpet av året.

Flyktningkrisen 2015: Slik reiser de

Fram til juli ble 57 syrere uttransportert fra Norge i henhold til Dublin-avtalen, ifølge Politiets utlendingsenhet.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder