Syrisk flyktning på Ungarn-grensen: – Fremtiden vi hadde sett for oss stanser her

Flykter gjennom piggtrådgjerdet Ungarn har satt opp

RÖSZKE (VG) Hundrevis av flyktninger kom onsdag morgen til grensebyen mellom Serbia og Ungarn, der det fortsatt er en åpning i piggtrådgjerdet som Ungarn bygger for å holde dem ute av landet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg er redd nå, for dette landet. Hele fremtiden vi hadde sett for oss i hodene våre stanser her, sier Yazan (27) fra Damaskus i Syria.

– Alt jeg ønsker er å komme meg til Tyskland uten at politiet i Ungarn stanser oss. Jeg drømmer om å bygge en fremtid for meg og broren min.

Den ungarske regjeringen opplyste onsdag at de vurderer å sette inn militæret ved grensen sør i landet for å stanse flyktningstrømmen. Avgjørelsen vil bli tatt i nasjonalforsamlingen, sier en talsperson for regjeringen.

Flere tusen flyktninger har krysset grensen mellom Serbia og Ungarn, få dager før ungarske myndigheter ferdigstiller piggtrådgjerdet som skal stenge migrantene ute.

VG besøkte onsdag Röszke der det fortsatt finnes en åpning i gjerdet langs et enslig togspor.

Plasseres i leirer

Langs landeveien i Röszke går Rabia først i et følge på elleve personer. Han smiler bredt, selv om han eskorteres av politiet.

Gruppen forsøkte å komme seg gjennom piggtrådgjerdet vest for åpningen. De vil ikke registreres i Ungarn, de skal uansett videre til Tyskland og Nederland så kjapt som mulig, der har de familie som venter.

– Vi forsøkte å løpe, men de tok oss. Jeg har skadet foten, så jeg klarer ikke løpe så fort. Men det går sikkert greit, nå er jeg bare glad for å være fremme i Schengen, sier han til VG.

Politiet deler ut sandwicher og vann, før de transporterer flyktningene til noen av de midlertidige leirene.

VEI INN: Syriske flyktninger kjemper desperat for å komme seg inn i Ungarn og videre inn i Europa. Foto:Reuters,

– Stemmer det at Tyskland ikke lenger sender syriske flyktninger tilbake til ankomstlandet? Dere vet ikke hvor mye det betyr for meg å høre!

800.000 flyktninger til Tyskland

Den tyske regjeringen opplyste tirsdag at de legger Dublin-avtalen til side for syrere som har kommet til landet.

Flyktning- og migrasjonskrisen i Europa vil dominere møtet mellom politiske ledere fra Vest-Balkan og Tyskland i Wien torsdag. Vest-Balkan har blitt enn av hovedrutene for flyktninger og migranter inn til EU, og Tyskland er ventet å ta imot 800.000 flyktninger i år. Det er det største antallet i landets historie, ifølge NTB.

SE BILDENE:Flyktningleirer og nødhjelp – dette er Europa i 2015

Flyktningene som har kommet gjennom den østlige ruten til Europa kjemper mot tiden. Land etter land har blitt overveldet av antallet mennesker på flukt fra krig og nød:

Nabolandene til Syria. De greske øyene nærmest Tyrkia. Grenseovergangen mot Makedonia – der de erklærte unntakstilstand torsdag i forrige uke.

Til Serbia hvor 7000 mennesker på flukt ankom i løpet av helgen, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Målet er Vest-Europa, men først må de gjennom Ungarn.

Vurderer militærstyrker mot flyktninger

KRYSSET GRENSEN: Rabia og vennene er veldig glade for å ha kommet seg over grensen til Ungarn, til tross for at de umiddelbart ble tatt av politiet. De får vann og mat, før de skal fraktes videre for identifisering. Foto: HARALD HENDEN,

Her bygger landet et gjerde som skal stenge den 175 kilometer lange grensen mot Serbia. På enkelte steder skal det bli opptil flere meter høyt, for det meste vil det være halvannen meter med nettinggjerde, toppet med piggtråd.

En politistyrke på 2100 tjenestemenn blir sendt til Ungarns grense mot Serbia. Avgjørelsen om å beskytte Ungarns grenser med militærstyrker blir tatt i nasjonalforsamlingen i neste uke, opplyser en talsperson for regjeringen, ifølge NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder