Den israelske regjeringen har kalt inn til krisemøte

Israels statsminister: - Hamas skal betale dyrt

Bortførte studenter funnet drept på Vestbredden

De tre israelske tenåringene som ble bortført på Vestbredden for over to uker siden, er funnet drept i en grøft utenfor byen Hebron.

  • Karna Buggeland Sælebakke
  • Erlend Skevik
  • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over fem år gammel

Tidlig mandag kveld meldte Al Jazeera om funnet av tre lik i en grøft i Halhul, fem kilometer nord for byen Hebron på Vestbredden. Kort tid etterpå skrev flere internasjonale medier, blant annet BBC, at israelsk militære hevder funnet kan knyttes til de tre bortførte guttene.

Talsmann for det israelske forsvaret, kaptein Bjørn Hermann, bekrefter overfor VG at tre døde personer er funnet drept, og at den israelske regjeringen skal ha et krisemøte mandag kveld. Det israelske forsvaret skal være i alarmberedskap.

- Vi vet hvem som står bak kidnappingen. Gjerningsmennene er fortsatt på frifot og forsvaret deltar i jakten sammen med sikkerhetstjenesten, sier Hermann.

Han understreker at forsvaret nå avventer ordre fra regjeringen som mandag kveld sitter i krisemøte etter likfunnet.

- Vi håpet å finne ungdommene i live og hele operasjonen var rettet inn mot å få dem hjem. Dersom det nå er de som er funnet må vi endre planene. Det er mange ulike handlingsalternativer, men vi avventer nå ordre fra politisk ledelse, sier Hermann.

- Hamas skal betale dyrt

Tenåringene Eyal Yifrach (19), Gilad Shaer (16) og Naftali Frenkel (16) ble bortført torsdag 12. juni. Ifølge Al Jazeera forsvant de fra Kfar Etzion, som skal være en ulovlig israelsk bosetting mellom Bethlehem og Hebron, da de var på vei hjem fra en jødisk skole.

ADVARER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu varsler at han vil gå hardt ut mot Hamas. FOTO: Reuters Foto: ,

Ingen gruppe eller organisasjon har påtatt seg skylden for bortføringen, men israelske myndigheter har gjort det klart at de holder Hamas ansvarlige for kidnappingen.

- Guttene ble bortført og drept med kaldt blod. Hamas er ansvarlige, og Hamas skal betale dyrt for drapene, uttalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en pressemelding mandag kveld.

- Vil få Abbas til å bryte med Hamas

Ervin Kohn, som er forstander i Det mosaiske trossamfunn, håpet i det lengste at tenåringene skulle bli funnet i live:

- Det er forferdelig. Noen hadde bange anelser, men alle håpet at de ville komme til rette i live. Hele landet føler liksom at det var deres tre barn, forteller han til VG.

Kohn, som selv er i Israel, forteller at kidnappingen har dominert nyhetsbildet de siste 18 dagene. Han tror den siste utviklingen vil få storpolitiske konsekvenser.

- Jeg tror ikke Gaza kommer til å være noe mål. Jeg tror derimot israelske myndigheter kommer til å gjøre ting på Vestbredden. På politisk nivå vil israelske myndigheter sikkert forsøke å få Abbas til å bryte med Hamas.

Over 200 palestinere arrestert

Bortføringen skjedde knappe to uker etter at de to palestinske bevegelsene Fatah og Hamas ble enige om å danne en felles palestinsk regjering. Den nye regjeringen har vakt sterke reaksjoner i Israel ettersom regjeringen mener Hamas er en terrororganisasjon.

Tungt bevæpnet militære har i ukesvis gått fra hus til hus i området der ungdommene sist ble sett. Så langt er over 200 palestinere arrestert, blant annet 50 tidligere fanger som ble sluppet fri i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit i 2011.

Flere av de arresterte palestinerne er representanter i den folkevalgte forsamlingen.

– Mye tyder på at kidnappingen har vært svært godt planlagt. Vi er avhengig å få konkret etterretningsinformasjon for å lokalisere dem. Det kan ta tid, men vi må jobbe ut fra at de fortsatt er i live, sa talsmann for det israelske forsvaret Bjørn Hermann til VG tidligere i juni.

Økte spenninger

I dagene før ungdommene forsvant ble det avfyrt flere raketter fra Gaza mot det sørlige Israel. Kort tid etterpå ble disse angrepene trappet ytterligere opp. Israel har svart med en rekke luftangrep, og israelske medier har spekulert i om bortføringen av de tre ungdommene kan utløse en ny krig mellom Israel og Hamas.

Bare i juni måned har det blitt gjennomført hele 60 rakettangrep mot Israel, og 80 angrep mot Gaza, ifølge avisen Daily Mail.

Palestinske kilder har på sin side meldt om at flere palestinere har omkommet etter å ha blitt truffet av israelske missiler. Israel gjennomførte søndag en rekke bombeangrep mot ulike palestinske områder, som ifølge dem selv antas å kontrolleres av Hamas.

Mer om

  1. Midtøsten

Flere artikler

  1. Intens jakt på de ansvarlige for drap på israelske tenåringer: - Vi vil ikke gi oss før de er i våre hender

  2. Ingen spor etter bortførte ungdommer

  3. Israelsk avis: Mann pågrepet etter drap på israelske tenåringsgutter

  4. Israelsk diplomat: - Vi vil ikke sitte og se på

  5. Hamas: – Israel kommer til å betale

  6. 80 palestinere pågrepet etter at tenåringer forsvant

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder