Var inspirasjon for Jack Nickolsons karakter i «The Departed»

PÅGREPET: FBI og lokalt politi i Los Angeles holdt i går en pressekonferanse der de informerte om pågripelsen av James Bulger. Fra venstre: Steven Martinez, Douglas Price og David Doan. Foto: AFP

Fant 4,3 mill., 30 våpen og falske ID-kort hos mafiaboss

(VG Nett) Pågripelsen av James «Whitey» Bulger skjedde uten dramatikk. Likevel er det mye som tyder på at mafiabossen var forberedt på å forsvare seg om nødvendig.

 • Jostein Matre

Artikkelen er over ni år gammel

Etter at mannen som toppet FBIs ettersøktliste onsdag ble arrestert, gjennomsøkte det føderale politiet California-leiligheten han og kjæresten bodde i. Der fant de så mye som 4,3 millioner kroner i kontanter, 30 våpen og flere falske ID-kort. Det opplyser FBI, ifølge TV-kanalen CNN.

Bulger, som i etterlysningen ble omtalt som bevæpnet og svært farlig, var dermed forberedt på raskt å kunne forlate leiligheten og dra nærmest hvor som helst dersom han følte at politiet var på sporet av ham. Det rakk han ikke.

Mafiabossen var ettersøkt for blant annet 19 drap og omfattende organisert kriminalitet gjennom en årrekke.

SKJEGG: James Bulger er blitt 81 år og har anlagt helskjegg. Foto: AP

Organisasjonen han ledet skal ha kontrollert pengeutpressing, narkotikahandel og andre ting i Boston på 70- og 80-tallet. Han ledet den voldelige gjengen «Winter Hill Gang».

Da Osama bin Laden ble tatt rykket Bulger til topps på FBIs liste over ettersøkte kriminelle, med en dusør på nesten 11 millioner kroner. Det er den høyeste som noensinne har vært utlovet for en amerikansk statsborger.

Kan røpe FBI-folk

Onsdag ble han altså pågrepet sammen med Catherine Grieg etter tips fra publikum. Det skjedde dagen etter at FBI lanserte en «reklame»-kampanje på amerikanske TV-stasjoner, hvor de ba om opplysninger rundt hans kjæreste. FBI skal også ha forsøkt å bruke sosiale medier som Twitter og Facebook i jakten på mafiabossen, men det var først når en henvendte seg til eldre kvinner gjennom TV-programmer på dagtid, at de endelig fant ut hvor paret gjemte seg.

Ifølge mannen som eier leilighetskomplekset ved Santa Monica-stranden i Los Angeles hadde paret bodd i leiligheten de siste 15 årene. I 16 år har Bulger og Grieg vært på flukt fra FBI, etter at han i 1995 ble tipset av en pensjonert FBI-agent om at politiet planla å arrestere ham.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TATT: James «Whitey» Bulger er ikke lenger på FBIs liste over ettersøkte. Han er nå i fengsel. Foto: Faksimilie: FBI

Under falske identiteter, Charlie and Carol Gasko, har de klart å holde seg skjult helt til nå. Det har vært sett på som en flause for FBI, som ikke har vært i stand til å finne den amerikaneren de hadde satt høyest prislapp på. De ante ikke at han befant seg i Los Angeles. I kjølvannet av pågripelsen frykter man nå nye skandaler for FBI. Bulger skal nemlig ha bestukket en rekke FBI-agenter og politifolk i Boston.

- Dersom han starter å prate vil det være en rekke personer som har grunn til å bekymre seg, sier Tom Duffy, en pensjonert statsansatt politimann i Massachusetts, til AP.

Syk

I går ble paret fremstilt for varetektsfengsling i Los Angeles. Der gikk de med på å bli overført til Boston. James Bulger, nå med grått heldekkende skjegg, ble spurt av dommeren om han hadde rukket å lese tiltalen.

- Jeg har dem alle her. Det vil ta meg ganske lang til å lese dem, men jeg har ganske god kontroll på hva de handler om, svarte han, ifølge New York Times.

Avisen har snakket flere naboer av paret i Santa Monica. De omtaler ham som en mann som holdt seg mest for seg selv. Mens samboeren var ute og gikk turer i nabolaget, skal han ha holdt seg innendørs. Til en nabo har han fortalt at han var syk med emfysem, og lå helst på sofaen og så TV.

Han skal også gjentatte ganger ha kjeftet på naboer når kjæresten snakket for lenge med dem. Da skal hun ha bortforklart det med at han var dement.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BEVISMATERIALE: FBI-agenter bærer dokumenter og andre ting ut fra leiligheten til James Bulger i California. Foto: AP

Fryktet

I nabolaget Bulger kom fra sør i Boston er man glad for at mafiabossen endelig er tatt.

- Mange ærlige arbeidere bygde opp Sør-Boston. Ikke alle her er gangstere. Så snart man har sagt at man kommer herfra, så stopper samtalen fordi alle, inkludert FBI, tror du har vært med på å skjule Bulger. Det er ikke rettferdig, sier Paul McGrath.

I nabolaget skal mange ha vært redde på grunn av temperamentet og ondskapen hans. En tidligere leder av narkotikaavsnittet hos Boston-politiet mener han var mer fryktet i hjembyen enn hva mafiosoen John Gotti var i New York.

- Man pleide å si at når «Whitey» gikk ned gaten skalv fortauet, sier Robert Stutman.

Film-inspirasjon

ROLLEFIGUER: Jack Nicholson spilte «Frank Costello» i «The Departed». Foto: AP

Siden Bulger stakk av i 1995 har man i FBI bare fått inn én observasjon av ham som de regner for sikker. Det var i London i 2002. Mer fascinerende er det at han skal ha blitt observert i et kinolokale i San Diego i 2006, mens han så gangsterfilmen «The Departed».

Den filmen er løselig basert på en film fra Hong Kong, men flere av de involverte i filmen har også sagt at mye fra karakteren «Frank Costello», spilt av Jack Nicholson, er inspirert fra James Bulger. Filmen har handling nettopp fra Boston.

Ifølge regissør Marin Scorsese, som vant Oscar for filmen, så brukte man research av Bulger til å legitimere at det rollefiguren i filmen gjør, faktisk kunne ha skjedd i virkeligheten, skriver ABC News på sine nettsider.

- Dersom noen hadde kommet opp med de tingene vi leste oss frem til så hadde jeg sagt «nei, kutt ut. Det blir for mye».

Manusforfatter William Monahan, som selv kommer fra Boston, har sagt følgende:

- Historien om «Whitey» Bulger og FBI-korrupsjon gjorde at historien fra Hong Kong på en troverdig måte passet inn som handling fra Boston.

Les også

 1. Mafiabossen som toppet FBIs ettersøkt-liste arrestert

  (VG Nett) Da Osama bin Laden ble drept rykket James «Whitey» Bulger (81) opp som FBIs mest ettersøkte mann.
 2. Nå er denne mannen mest ettersøkt av FBI

  (VG Nett) Osama bin Laden er tatt. Nå er det en antatt hjertesyk 81 år gammel dyreelsker som er rømlingen FBI vil betale…

Flere artikler

 1. Mafiabossen som toppet FBIs ettersøkt-liste arrestert

 2. Norske Linn-Anett og Karine var naboer med mafiabossen

 3. Johnny Depp trakk seg fra gangsterfilm

 4. New York Times: James «Whitey» Bulger ble slått i hjel

 5. Leiemorder etterforskes for drapet på mafiatoppen James «Whitey» Bulger (89)

Fra andre aviser

 1. FBI har pågrepet mafialederen James «Whitey» Bulger

  Aftenposten
 2. FBIs mest ettersøkte mann er pågrepet

  Bergens Tidende
 3. Mafia-boss tatt etter 16 år

  Aftenposten
 4. FBIs mest ettersøkte mann er pågrepet

  Fædrelandsvennen
 5. 89 år gammel mafiaboss funnet død i fengsel. Skal ha blitt drept.

  Aftenposten
 6. En av FBIs ti mest ettersøkte pågrepet i Mexico

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder