Boko Haram-lederen med krav: Jentene blir ikke frigitt før fanger løslates

En ny video som er publisert av Boko Haram skal vise de bortførte jentene i Nigeria, samlet og i live.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Boko Haram har mandag gitt ut en ny propagandavideo.

Videoen viser først gruppas leder Abubakar Shekau som snakker i 17 minutter, før det som skal være 130 av de savnede jentene vises frem. Dette er et av de første livstegnene fra jentene siden de forsvant den 14. april.

I videoen bruker jentene hijab mens de ber på et ukjent gjemmested. De skal, ifølge Shekau, ha konvertert til islam.

Ifølge AFP sier lederen at jentene ikke vil bli løslatt før alle militante fanger er satt fri.

LES MER OM TERRORLEDEREN HER: Boko Harams blodige ferd mot jente-kidnappingen

I totalt 276 jenter ble bortført 14. april fra den norøstlige byen Chibok, i delstaten Borno, der en stor del av befolkningen er kristne. 223 av jentene er fortsatt savnet. Etter at verdenssamfunnet fikk øynene opp for hva som hadde skjedd i Nigeria, ønsket også flere land å bidra i søket etter jentene.

Storbritannia, USA og Frankrike har sendt ekspertteam og utstyr for å hjelpe nigerianske myndigheter i arbeidet med å få jentene hjem igjen.

LEDEREN: Boko Harams leder Abubakar Shekau er ikke sett i offentligheten på årevis. Bildet er fra videoen som ble frigitt i dag. Foto: AFP

Skal være observert

Samtidig har myndighetene i Borno blitt kontaktet av folk som sier de har sett de bortførte jentene i Nigeria, ifølge delstatsguvernør Kashim Shettima.

- Vi har fått meldinger om at de er blitt observert på enkelte steder. Det har vi viderebrakt til relevante militære myndigheter for at de skal dobbeltsjekke, verifisere og hente inn mer informasjon på de aktuelle stedene, sier Shettima i et intervju med BBC.

Delstatsguvernøren legger til at han ikke tror jentene er blitt brakt over grensen til Tsjad eller Kamerun.

Truet med salg

I den forrige propagandavideoen Boko Haram publiserte sto terrorlederen med et AK-47 maskingevær i hånden,og lo mens han snakket om jentene.

- Bare fordi jeg bortførte noen små jenter som tok vestlig utdannelse, så lager alle bråk, sier han i videoen.

Videre:

- Jeg bortførte deres jenter. Det er et marked for å selge mennesker. Allah befaler meg å selge dem.

Treg reaksjon

Nigerias myndigheter har fått sterk kritikk for sin trege reaksjon på bortføringen. Amnesty International hevder også at de militære hadde fått varsler på forhånd om kidnappingen.

Regjeringen ble først tvunget til aksjon da protester fra de fortvilte foreldrene utløste en global bølge av reaksjoner, inkludert protestmarsjer og Twitter-kampanjer.

President Goodluck Jonathan tror jentene fortsatt er i Nigeria. Leting pågår i jungelområdet Sambisa i Borno, der det tidligere er funnet Boko Haram-leirer og våpenlagre.

SAMLET: Det er spekulert i om jentene er spredt utover et stort landområde. I den nye videoen er minst 130 av dem samlet. Foto: AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder