Gaza-innbygger til VG: Frykter ny israelsk offensiv

Midtøsten-ekspert: Lite håp for fredsforhandlinger

ISRAEL SØRGER: Lys tennes på Rabin-plassen i Tel Aviv for å minnes de tre israelske tenåringene som mandag ble funnet drept, etter at de bortført 12. juni. Israel mener Hamas står bak. Foto:OREN ZIV,AFP

Israelsk diplomat: - Vi vil ikke sitte og se på

- De neste dagene vil vi se en mer intens aksjon fra
det israelske forsvarets side, sier Israels fungerende ambassadør i Norge.

 • Stian Eisenträger
 • Bjørn-Martin Nordby
 • Erlend Skevik

Artikkelen er over fem år gammel

Israels fungerende ambassadør sier at hele det israelske samfunnet er i sorg etter at de tre israelske tenåringene som ble bortført, i går ble funnet drept.

- Vi føler med de pårørende og nasjonen. Vi vil fortsette å arbeide for å gjenopprette fred, stille gjerningsmennene til ansvar og sørge for at israelske tenåringer ikke skal risikere å bli kidnappet og drept, sier George Deek, som er Israels fungerende ambassadør i Norge, til VG.

Han hevder det ikke er to individuelle gjerningsmenn, men Hamas som står bak bortføringen og drapene.

- Hvorfor har det israelske militæret bombet husene til to mistenkte?

- Vi har all grunn til å tro at terrororganisasjonen Hamas står bak kidnappingen, og de to mistenkte er aktive Hamas-medlemmer. Tidligere er det blitt funnet våpen og bomber i husene til Hamas sine folk, og vi ønsker å ødelegge Hamas’ infrastruktur for å sikre at de ikke kan skade israelske borgere. I tillegg er det et straffetiltak, sier den israelske diplomaten til VG.

Han kan imidlertid ikke si noe om hvorvidt det ble gjort spesielle funn i de aktuelle husene.

- Folk i husene ble bedt om å forlate dem før de ble ødelagt, så ingen kom til skade, sier han.

- Hamas eskalerer situasjonen

- Den norske utenriksministeren oppfordrer i en uttalelse i dag alle partene om å unngå ytterligere opptrapping og mer vold. Hva tenker du om dette?

- Først av alt setter jeg pris på Norges fordømmelse av de grusomme drapene på de tre tenåringene. Jeg er enig i at vi må unngå videre vold og eskalering, og det jobber Israel for. Det er Hamas som prøver å eskalere situasjonen, ved å kidnappe tenåringer og avfyre raketter, og tvinger Israel til å reagere. Vi jobber på en moderat og rasjonell måte for å gjenopprette fred og stabilitet for Israels innbyggere, og vi vil gjøre vårt beste for å holde de uskyldige palestinerne trygge og beskyttet mot vold, sier Deek til VG.

- Frykter du at de siste hendelsene vil føre til at det bryter ut full krig mellom Israel og Hamas?

- Vi har vært i krig mot Hamas i ti år. Det er en krig mot terror som pågår hver dag. De neste dagene vil vi se en mer intens aksjon fra det israelske forsvarets side. Det er vårt moralske ansvar å beskytte borgerne av Israel – vi vil sende et budskap til Hamas om at vi ikke vil sitte stille og se på deres terrorhandlinger, sier Israels fungerende ambassadør i Norge til VG.

Frykter ny offensiv

Sami Abu Salem, som bor i Gaza og tidligere har jobbet som fikser og oversetter for VG, sier innbyggerne der er redde.

- Vi er redde for den israelske operasjonen, og at den vil gå hardt ut over oss. Verden fokuserer nå på fotball-VM i Brasil, på Irak og Syria. Det vil bli hardt, spesielt i Gaza som fortsatt er under blokade, sier Salem til VG.

- For tredje natt på rad ble Gaza bombet i natt. Israel traff Gaza med 18 luft-til-bakke-raketter. De ønsket å treffe postene til væpnede palestinere, spesielt Hamas-militsen. Og palestinske militante gjorde gjengjeldelse med sine primitive raketter og granater. Jeg antar at Israel vil vise sine innbyggere at de har gjort noe for drapet på de tre bosetterne på Vestbredden, mener Salem, som tror dette kan være innledningen på en israelsk offensiv.

Det israelske militærets talsperson oberstløytnant Peter Lerner sier de vil fortsette å handle for å «gjenopprette sivilbefolkningens fredelige eksistens i Israel».

- Terrororganisasjonen Hamas og dens tilknyttede er ene og alene ansvarlige for terrorvirksomheten som har sitt utspring på Gazastripen, sier han i en uttalelse.

Hamas avviser

Rakettangrep og krigsretorikk preger nå regionen. Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon sa tidligere tirsdag at Hamas skal få betale dyrt for drapene på de tre israelske tenåringsguttene som ble funnet døde mandag.

- Vi vil fortsette å forfølge dem som drepte guttene. Vi vil ikke være stille og vi vil ikke gi oss før de er i våre hender. Det vil være tilfelle for all fremtid, sier forsvarsministeren.

Hamas på sin side avviser at de står bak drapene, og svarer med samme aggressive mynt.

- Dersom de israelske okkupantene trapper opp eller går til krig, så åpner de selv helvetes porter, er reaksjonen Hamas-talsperson Sami Abu Zuhri gir til AFP.

UTBOMBET: En slektning av den ene av de to Hamas-medlemmene som er mistenkt for å stå bak bortføringen og drapet på de tre israelske tenåringene ser på ødeleggelsene etter at den israelske hæren bombet huset til slektningen. Foto:Nasser Shiyoukhi,AP

Etter den målrettede bombingen natt til tirsdag, mot husene til de to mennene som Israel mener gjennomførte drapene på tenåringsguttene, var det minst fem raketter som traff israelske områder tirsdag morgen, ifølge avisen Haaretz.

- Lite håp for fredsforhandlinger

Professor Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter mener nå at situasjonen levner lite håp for fredsprosessen i området.

Midtøsteneksperten viser til USAs utenriksminister John Kerrys ni måneder lange forsøk på å få på plass fredssamtaler mellom Israel og Palestina, som ikke lyktes.

– Det sier mye om situasjonen når USA, som har veldig stor innflytelse på begge sider, setter inn sin utenriksminister, og de likevel ikke kommer noen vei. Det tyder på at det ikke er noe politisk grunnlag for fredsforhandlinger, sier Butenschøn.

DREPT: Tenåringene (fra venstre) Eyal Yifrach (19), Naftali Frenkel (16) og Gilad Shaer (16) ble bortført torsdag 12. juni. Mandag ble de funnet drept. Foto:,Afp

Tenåringene Eyal Yifrach (19), Gilad Shaer (16) og Naftali Frenkel (16) ble bortført torsdag 12. juni. Ifølge Al Jazeera forsvant de fra Kfar Etzion, som skal være en ulovlig israelsk bosetting mellom Bethlehem og Hebron, da de var på vei hjem fra en jødisk skole.

- Drept med kaldt blod

Ingen gruppe eller organisasjon har påtatt seg skylden for bortføringen, men israelske myndigheter har gjort det klart at de holder Hamas ansvarlige for kidnappingen.

- Guttene ble bortført og drept med kaldt blod. Hamas er ansvarlige, og Hamas skal betale dyrt for drapene, uttalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en pressemelding mandag kveld.

Stedet tenåringene ble funnet ligger ti minutter unna veien der de sist ble sett på haiketur. Ifølge militæret har de tre tilsynelatende blitt skutt kort tid etter at de ble bortført. De tre tenåringene var delvis tildekket av steiner og et pledd, skriver NTB.

Ifølge Haaretz vil guttene bli gravlagt tirsdag ettermiddag.

ANGREP: En ildkule ble natt til tirsdag observert i Rafah, sør på Gaza, etter at Israel gjennomførte målrettede bombeangrep på bygninger tilhørende medlemmer av Hamas. Foto:Said Khatib,AFP

Les også

 1. Varsler flere luftangrep mot Gazastripen

  Søndag ble en palestiner drept og to såret i israelske droneangrep på Gazastripen.
 2. Midtøsten-ekspert: - Utenomrettslige henrettelser vil gjenopptas

  Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit forteller at hun ikke kjenner til noen bekreftede opplysninger på at det er Hamas…
 3. Intens jakt på de ansvarlige for drap på israelske tenåringer: - Vi vil ikke gi oss før de er i våre hender

  Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon sier at Hamas skal få betale dyrt for drapene på de tre israelske…
 4. Bortførte studenter funnet drept på Vestbredden

  De tre israelske tenåringene som ble bortført på Vestbredden for over to uker siden, er funnet drept i en grøft utenfor…
 5. Israel peker ut to mistenkte kidnappere

  Israel anklaget to navngitte medlemmer av Hamas for å stå bak kidnappingen av tre israelske ungdommer på den okkuperte…

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Intens jakt på de ansvarlige for drap på israelske tenåringer: - Vi vil ikke gi oss før de er i våre hender

 2. Israelsk avis: Mann pågrepet etter drap på israelske tenåringsgutter

 3. Bortførte studenter funnet drept på Vestbredden

 4. Hamas: – Israel kommer til å betale

 5. Folkehav tok farvel med israelske tenåringer

 6. Israelsk politi legger lokk på etterforskningen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder