RUVER: Det skal ikke lenger være lov å bygge skyskrapere i bydelene der det nye presidentpalasset ligger i Ankara, så nybygget vil synes godt i terrenget. Foto: DHA,

Erdogan bygger gigantpalass på fredet tomt

1000 rom - samt eget meieri og dyrehage

BERLIN (VG) Recep Tayyip Erdogan bruker 2,3 milliarder på ny statsministerbolig med 1000 rom. Men da han selv ble president i august, ble boligen kjapt omdøpt til presidentpalass.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

«Aksaray» heter det nye bygget, oversatt til det hvite eller rene palasset. Arbeidet med å bygge et massivt, nytt hovedkvarter som skal huse den tyrkiske statsministeren, ble påbegynt i 2011.

Palasset bygges i Atatürk Forest Farm – et enormt park- og friluftsanlegg med dyrehage, restauranter og bondegårder i Tyrkias hovedstad Ankara.

Men da tidligere statsminister Erdogan besluttet å stille som president, og ble valgt i august i år, gikk det kort tid før meldingene kom om at det hvite palasset heretter vil være Tyrkias offisielle presidentpalass – i stedet for Çankaya-palasset der presidenter har bodd i 91 år, skriver Hurriyet Daily News.

Bondegårder og bryggeri

Den nyvalgte presidenten vil få nok rom å leve på. Palasset er planlagt med over 1000 rom, fordelt på 40.000 kvadratmeter. Tomten dekker totalt et område på 200.000 kvadratmeter.

Inne på tomta ligger flere mindre bondegårder og drivhus, restauranter, et meieri og et bryggeri - i tillegg til en dyrehage med aper, slanger, og oppdrett og salg av angorakatter

I tillegg til de private områdene har palasset flere bomberom som skal være sikret mot kjemiske og biologiske angrep – og kontorer og møterom der landet kan styres fra.

Mer makt

Recep Tayyip Erdogans valg om selv å flytte inn i palasset blir sett på som nok et tegn på hvordan han ønsker å endre presidentrollen fra en seremonimester, til landets utøvende politiske leder.

– Erdogan sammenligner seg med Atatürk. Han vil kunne si «dette gjorde Atatürk for å bygge republikken, og her er jeg nå», sier opposisjonspolitiker Özcan Yeniçeri til Hurriyet Daily News.

Ulovlig bygg

Som mye annet i presidentens politiske liv, er også byggingen av gigantpalasset omstridt. Atatürk Forest Farm er verneverdig natur, og i mars i år besluttet retten at det ble full stans i byggingen – og at de halvferdige byggene måtte rives.

– Jeg vil åpne bygningen og leve der, svarte Erdogan på det, ifølge Die Welt.

Byggingen har fortsatt til tross for rettsavgjørelsen, og de lokale myndighetene jobber nå for å finne en unntaksregel for presidenten.

VIL HJELPE: Selv om presidentrollen historisk har vært mer tilbaketrukket, har Erdogan sagt seg villig til å hjelpe den nye statsministeren med å lede landet. Foto:Osman Orsal,Reuters

Flere tyrkiske medier skriver at Erdogan har et ønske om at palasset skal ruve i terrenget, og at det er årsaken til det ferske vedtaket om at bydelene nærmest Atatürk Forest Farm ikke lenger kan bygges hus høyere enn 20 etasjer.

Flere planlagte byggeprosjekter har måttet krympe de planlagte skyskraperne sine, og tyrkiske kommentatorer har pekt på forskjellene i regjeringens holdninger til byggeboom av skyskrapere og kjøpesentre på grøntområder i Istanbul og den ferske interessen for å beskytte Ankara-bydelene for høyhus.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder