BRITE ANGIVELIG DREPT: Hjelpearbeideren David Haines skal være det tredje vestlige gislet som terrororganisasjonen har drept. Bildet er fra videoen IS selv har lagt ut. Foto: ,

IS hevder de har drept britisk gissel: Broren til David Haines: - Drept med kaldt blod

Statsminister David Cameron: - En handling av ren ondskap

President Barack Obama: Barbarisk drap

Terrororganisasjonen IS hevder at de har drept den britiske hjelpearbeideren David Haines (44). Broren kaller drapet kaldblodig.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Terrororganisasjonen Den islamsk stat (IS) har frigitt et videoopptak som viser henrettelsen av den britiske hjelpearbeideren David Haines, melder Site Monitoring.

I videoen, som den ultraekstremistiske gruppen kaller «En melding til Amerikas allierte», truer IS også med å drepe nok et navngitt britisk gissel.

Sterkt savnet

Via det britiske utenriksdepartementet offentliggjorde broren natt til søndag en følelesladet uttalelse på vegne av familien:

– Navnet mitt er Mike Haines. Jeg er broren til David Haines, som nylig ble drept med kaldt blod, innleder han.

– Han var og er elsket av hele sin familie, og vil bli savnet svært sterkt, skriver broren.

Mike minnes oppveksten med David Haines og skriver om hans karriere og familieliv.

– David var en god bror. Han var der når jeg trengte han, og fraværende når jeg ikke trengte han. Jeg håper han følte det på samme måten om meg. Han var, når han var i det rette humøret, hele selskapets midtpunkt og andre ganger den mest sta og irriterende plageånd. Han ville nok si akkurat det samme om meg, skriver Mike Haines.

– David var både sterkt levende og entusiastisk i sin rolle som nødhjelpsarbeider. Hans glede og forventninger til jobben han reiste for å gjøre i Syria, er for meg og resten av familien det viktigste i hele denne svært triste affæren, fortsetter broren.

Melding til David Cameron

ONDSKAP: Storbritannias statsminister, David Cameron kaller drapet på David Haines en handling av ren ondskap. Foto:Scanpix,

I videoen snakker Haines direkte til den britiske statsministeren David Cameron, slik de to forrige amerikanske ofrene også ble tvunget til å gi en beskjed til Barack Obama. Haines beskylder, med bøddelen bak seg, Cameron for sin henrettelse.

Bøddelen uttaler i videoen at bistandsarbeideren betaler prisen for Camerons lovnad om å bevæpne den kurdiske Peshmergaen i kampen mot IS, og alliansen med USA i krigen mot IS.

Videoen avsluttes med at briten angivelig får hodet skåret av.

Så sent som lørdag ba familien til Haines dem som hadde tatt ham som gissel, om å ta kontakt med dem.

– Ren ondskap

– Dette er et foraktelig og grusomt drap på en uskyldig hjelpearbeider. Det er en handling av ren ondskap. Min sympati går til David Haines' familie som har vist stort mot, sier Storbritannias statsminister David Cameron i en uttalelse som ble sendt ut fra Downing Street i natt.

– Vi vil gjøre at vi vår makt for å finne disse morderne og sørge for at de stilles for retten, uansett hvor lang tid det vil ta, heter det i uttalelsen fra Cameron.

Han har søndag innkalt til et hastemøte i regjeringens Cobra-utvalg hvor drapet og trusselen om at en nytt britisk gissel kan bli drept, vil bli diskutert, melder nyhetsbyrået AFP.

Samtidig opplyser det britiske utenriksdepartementet at de jobber med å verifisere ektheten av den publiserte. videoen og at de tilbyr støtte til familien til Haines.

– USA fordømmer meget sterkt det barbariske drapet på den britiske borgeren David Haines, begått av terroristgruppen IS. Våre tanker går nå til familien til Haines og folket i Storbritannia, heter det i en uttalelse fra USAs president Barack Obama.

Presidenten understreker at USA vil jobbe tett sammen med britene og en bred koalisjon av andre nasjoner i regionen og rundt om i verden for å sørge for at gjerningsmennene bak denne handlingen blir stilt for retten, og for å redusere og fjerne det Obama kaller en trussel mot folket i USA, Storbritannia, resten av regionen og verden for øvrig.

LES MER: Foleys familie sier de ble truet av USA

JAKTEN PÅ BØDDELEN: Hevder FBI planlegger storaksjon

Jobbet i konfliktområder i 16 år

Det britiske gisselet David Haines (44) har jobbet som nødhjelpsarbeider gjennom 16 år i konfliktområder som det tidligere Jugoslavia, Libya og Sør-Sudan. Han er far til to jenter på fire og 17 år, og er gift med en kroatisk kvinne, ifølge The Guardian.

En tidligere kollega som jobbet med Haines under krigene på Balkan, har tidligere sagt til The Daily Telegraph at han hjalp alle han kunne: serbere, kroater og muslimene.

– Han var rettferdig mot alle og ønsket å gi alle et bedre liv. Det var derfor jeg var så overrasket over at han var kidnappet av muslimer, for han prøvde så hardt å hjelpe dem, sier den tidligere kollegaen.

De amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff er tidligere drept i lignende videoer.

LES VG-INTERVJU: Derfor ble vi Iskrigere

Har mange gisler

Så mange som 40 vestlige gisler kan være i fangenskap hos IS. Mange av bortføringene er ikke omtalt i mediene av hensyn til forhandlingene med ekstremistene.

Ifølge libanesiske Daily Star har IS en svært bevisst strategi rundt gisseltagning, og opererer med en rangordning for gislene de ønsker seg:

**Øverst på listen kommer utlendinger, og først og fremst journalister.

**Så følger krigere fra rivaliserende grupper og regjeringssoldater som kan byttes mot andre fanger.

**Nederst på listen finnes aktivister og andre lokale.

– Utlendinger er svært verdifulle for IS, sier en aktivist som er tilknyttet Aleppo Media Center.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder