Skottlands regjeringssjef: Velgerne ble lurt i folkeavstemningen

Da skottene sa nei til uavhengighet fra Storbritannia torsdag, mener Skottlands førsteminister og ja-general, Alex Salmond, at skottene ble lurt.

  • Ola Mjaaland

Artikkelen er over fem år gammel

LURT SMIL: Den britiske statsminister David Cameron under familiefotograferingen på NATO-toppmøtet på Celtic Manor i Newport i Wales tidligere denne måneden. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Lederen av landets største parti, nasjonalistpartiet SNP, får også støtte fra andre kritikere.

Bakgrunnen er at partilederne i Labour, Liberaldemokratene og Det konservative parti samarbeidet om et løfte til skottene like før folkeavstemningen.

Miliband, Clegg og statsminister Cameron slo fast at skottene skulle få økt selvstyre hvis de fortsatte innenfor unionen. Det skotske parlamentet skulle bli permanent, og det samme parlamentet skulle få økt myndighet på områder som skatt og sosiale utgifter.

Men nå sier statsminister David Cameron at disse endringene må gjøres «i tandem» med reform i det britiske parlamentets underhus, for å forhindre at skotske lovgivere har noe å si i det som bare angår England og Wales, skriver AP.

Førsteminister Salmond, som i november tropper av, beskylder politikerne i London for å fire på løftene om å gi mer makt til skottene. Han mener den sjeldne tverrpolitisk pakten spilte en avgjørende rolle til fordel for nei-siden i torsdagens folkeavstemning, og at hundretusener som var på vippen ble lurt.

Mener Cameron utvanner løftet

Cameron sier nå at det ikke vil være rettferdig å avgi myndighet til Skottland uten å vurdere lignende endringer i resten av riket – England, Wales og Nord-Irland.

«Millioner av mennesker i resten av Storbritannia har lyttet til disse debattene, ser denne kampanjen og spør med rette: Hva vil endre seg for oss? Hvorfor kan vi ikke ha de samme kreftene og de ​​samme rettighetene som de i Skottland?» skriver Cameron i avisen Mail on Sunday.

Nå mener kritikerne, i tillegg til Salmond, at å kaste alle disse spørsmålene i en kurv utvanner de tre ledernes felles løfte, og at det vil være uunngåelig at det ikke forsinker tidsplanen for den lovede avkastningen av myndighet til Skottland.

Ville bli som Norge

Skottlands førsteminister kjempet for å gjøre landet uavhengig fra Storbritannia, og han sa til VG at om han lykkes, drømmer han om at Skottland skal bli som Norge.

– Norge er et fantastisk eksempel på hva små nasjoner som gjør det beste ut av sine naturressurser kan oppnå, sa Alex Salmond til VG tidligere denne uken – før nederlaget i avstemningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder