Ett år siden Gaza-krigen startet

Fortsatt lever barn og innbyggere i Gaza i ruiner - og føler seg glemt av omverdenen.

  • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over fire år gammel

Onsdag er det ett år siden Israel startet offensiven «Operation Protective Edge» mot Gazastripen som svar på raketter fra væpnede palestinske grupper.

I løpet av de påfølgende 51 dagene gjennomførte Israel totalt 6000 luftangrep og avfyrte 50.000 artillerigranater mot det smale landområdet. Væpnede palestinske grupper sto på sin side for i alt 4881 rakettangrep og 1753 granatangrep mot Israel.

BAKGRUNN:Derfor var det krig i Gaza

2100 palestinere, de fleste sivile, og 73 israelere, de fleste av dem soldater, ble drept.

– Større fattigdom

Politisk rådgiver Kirsti Næss i Kirkens Nødhjelp oppholder seg for tiden i Gaza.

Hun forteller at Gaza fremdeles er preget av ruiner, stor fattigdom og høy arbeidsledighet.

– Det er større fattigdom enn før, som følgene av den siste krigen og de tidligere krigen, men også veldig mye økonomisk nedgang på grunn av blokaden, sier hun, og fortsetter:

–- Inntrykket mitt er at folk i Gaza føler seg glemt. Jeg tror omverden vet, men at det er manglende vilje til å legge press på Israel.

I GAZA: Kirsti Næss i Kirkens Nødhjelp Foto:,

I onsdagens utgave skriver den israelske avisen Haaretz at offiserere fra den israelske hæren IDF har anbefalt den israelske forsvarsministeren Moshe Ya'alon i større grad å åpne grenseovergangene mellom Israel og Gaza, for å styrke økonomien på Gaza.

Barn sterkt preget

En ny Redd Barna-rapport viser at syv av ti barn ofte har mareritt, tre av fire barn i de hardest rammede områdene tisser jevnlig på seg om natten, og nesten 90 prosent av foreldrene sier at barna deres lever i konstant frykt.

– Resultatene av denne undersøkelsen har vært alarmerende for oss som jobber med barna i Gaza, sier David Hassel, Redd Barnas landdirektør for de okkuperte palestinske områdene.

Kan ta 50 år

Ifølge Næss er det fremdeles ikke startet noen store gjenoppbygningsprosjekter i Gaza, fordi Israel har restriksjoner på import av nødvendige byggematerialer. De dystreste spådommene mener at gjenoppbyggingen kan ta 50 år.

– De kommer seg ikke opp. Ingen store bygge prosjekter er kommet i gang, fordi den israelske blokaden gjør det vanskelig å få inn helt fundamentalt byggemateriale som trengs, slik som sement, sier Næss.

Næss mener også at den palestinske splittelsen må ta noe av ansvaret for at Gaza fremdeles er preget av ruiner.

– Situasjonen er ubeskrivelig vanskelig. Og den blir verre fra dag til dag, sier Christopher Gunnes i FN-organisasjonen UNRWA til VG.

– Det er så liten fremgang og så lite som skjer, at både sinnet og frustrasjonen blant innbyggerne øker. Det er ikke en utvikling noen ønsker, sier Gunnes.

Les også: Dette er Gaza seks måneder etter krigen

Penger kommer ikke

I januar besøkte VG Gaza – og avdekket hvordan flere milliarder kroner som skulle gå til oppbygging ikke hadde kommet frem. Hjelpeorganisasjonene er i ferd med å gå tomme for penger.

– Dette har nå blitt en meget alvorlig situasjon, uttalte Norges utenriksminister Børge Brende da til VG.

Les også: Gaza-innbygger: – Vi har ikke sett noe til noen penger

Til sammen ble det lovet 35 milliarder kroner i støtte til De palestinske områdene. Minst halvparten skulle gå til oppbygging av Gaza. En rapport fra april viser at bare omtrent en fjerdedel av de 17,5 milliardene Gaza er lovet er blitt betalt ut.

Det er funnet betydelige bevis for at både Israel og palestinske grupper begikk krigsforbrytelser under krigen på Gazastripen i fjor sommer, ifølge en FN-rapport som kom i juni.

VG/NTB

Mer om

  1. Gaza
  2. Israel

Flere artikler

  1. FN: Krigsforbrytelser på begge sider av Gaza-konflikten

  2. USA stanset FN-resolusjon om beskyttelse av palestinere

  3. Raketter avfyrt fra Gaza bare timer etter enighet om våpenhvile

  4. Israel: Hamas bruker pasienter som spioner

  5. Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder