Tvillingbrødre (45) orket ikke leve uten å se hverandre

(VG Nett) Da de døve tvillingbrødrene fra Belgia fikk beskjed om at de kom til å bli blinde og aldri se hverandre igjen, ba de øyeblikkelig om aktiv dødshjelp.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Like før jul ble de drept med hver sin giftsprøyte av belgiske leger på Brüssel universitetssykehus.

De eneggede tvillingene fra den belgiske byen Antwerpen er født døve og har levd tett sammen hele livet. De jobbet begge som skomakere, og delte en leilighet. Tanken på at de aldri skulle se hverandre igjen ble for tung å bære, ifølge The Telegraph.

David Dufour, legen som utførte den aktive dødshjelpen, skal ha uttalt på den tyske TV-kanalen RTL at tvillingene tok avgjørelsen med god samvittighet. Legen forteller ifølge Daily Mail at de var veldig glade etter at avgjørelsen var tatt, og at de var lettet over å kunne se enden på sin fortvilelse.

- De tok en kopp kaffe og sammen i korridoren, og hadde en god samtale. Deretter var det en rolig og vakker separasjon fra foreldrene og en bror. Til slutt gjorde hendene deres en liten bølge, og så var de borte.

VGTV: Lammede Tony nektes aktiv dødshjelp

Unik sak

Aktiv dødshjelp er er tillatt ifølge belgisk lov - så lenge de som ønsker beslutningen tatt er over 18 år, er ved sine fulle fem, og lider en uutholdelig smerte.

I landet ble det registrert 1133 tilfeller av aktiv dødshjelp i 2011, de fleste for kreftrammede. Det er omtrent en prosent av alle dødsfall.

Denne saken om de ikke navngitte tvillingbrødrene er derimot unik - ettersom de verken var dødssyke eller led av fysisk smerte.

Belgia var det andre landet i verden etter Nederland som legaliserte aktiv dødshjelp i 2002.

Bare dager etter at tvillingene ble drept i Belgia, fremmet de regjerende sosialistene forslag til en lovendring som vil tillate aktiv dødshjelp også for personer under 18 år, samt folk som er rammet av Alzheimers. De foreslåtte lovendringene vil trolig bli godkjent av flertallet, men foreløpig er det ikke satt noen dato for en parlamentarisk debatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder