Nesten alle tunnelene ødelagt

Beboere nord på Gazastripen får dra hjem

296 barn er blitt drept på Gazastripen

HVERDAG I RUINER: En palestinsk gutt leter etter eiendelene sine etter at huset hans ble ødelagt i et israelsk angrep i Rafah, sør på Gazastripen, lørdag 2. august. Angrepene kom som samtidig som israelske styrker leter etter en soldat de tror er blitt kidnappet av Hamas fredag. Foto:Hatem Ali,Ap

Netanyahu lørdag kveld: - Offensiven fortsetter: Enkelte israelske bakkestyrker trekker seg tilbake fra Gazastripen

Israels president Benjamin Netanyahu sier lørdag kveld at offensiven fortsetter, selv om enkelte israelske bakketropper lørdag kveld trakk seg ut av Gaza.

 • Cathrine Ekehaug

Artikkelen er over seks år gammel

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa på en pressekonferanse lørdag kveld at offensiven fortsetter til sikkerhet og ro er gjenopprettet for Israels innbyggere.

- IDF har nøytralisert mange terrortunneler det tok Hamas flere år å bygge, sa Netanyahu.

- Dette er et komplisert oppdrag, i et urbant område med kontakt med sivilbefolkningen. Jeg er stolt over soldatene våre som gjør en utmerket jobb, fortsatte statsministeren.

FORTSETTER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu på pressekonferanse i Tel Aviv lørdag kveld. Israel vil fortsette sin offensiv på Gazastripen så lenge det er nødvendig, sa Netanyahu. Foto:Gali Tibbon,Afp

Like før pressekonferansen kom meldingene om at enkelte israelske bakkestyrker lørdag kveld trekker seg ut av Gazastripen.

Noen av styrkene ble omdirigert til Israel. Styrkene som fortsatt befinner seg inne på Gazastripen jobber med å ødelegge de gjenværende tunnelene, melder Haaretz.

Det israelske forsvaret meldte i forkant av pressekonferansen i går at det ville ta de 24 timer å fullføre oppdraget med å ødelegge de forhatte tunnelene.

Les også:Gaza-krigen: Slik prøver partene å påvirke deg.

Like etter at Israel varslet at de vil fortsette sin offensiv, svarer en talsmann for Hamas at de ikke har tenkt å gi seg før de har nådd sine mål.

Hamas avfyrte lørdag over 70 raketter mot Israel, ifølge det israelske forsvaret. Syv ble skutt ned av Israels rakettforsvarssystem, mens 67 raketter slo ned i åpent terreng.

- Israel vurderer stans

Tidligere lørdag kom meldingene om at Israel ikke ville gjenoppta våpenhvileforhandlinger med Hamas i Kairo.

En høytstående israelsk tjenestemann sier Israel istedenfor vurderer å stanse offensiven så snart tunnelene er ødelagt, og avskrekkelsen er gjenopprettet.

En palestinsk delegasjon, med blant annet medlemmer av Hamas og Islamsk jihad, dro lørdag til Kairo for nye samtaler om våpenhvile.

Men Israel beskylder palestinerne for å villede internasjonale fredsmeglere, og ønsker heller å megle uten Hamas:

– Hamas er ikke interessert i å imøtekomme oss, sier en israelsk tjenestemann til Jerusalem Post.

Israel vil forsøke å komme til enighet med Egypt, den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og det internasjonale samfunnet istedenfor. De ønsker å bli enige med dem om en gjenoppbygging av Gazastripen, avmilitarisering av Hamas og kontroll av varer som kommer inn på Gaza, skriver Haaretz.

- Ikke svikt sønnen vår

FORSVUNNET: Soldaten Hadar Goldin (23) ble borte fredag morgen, og Israel mistenker at han er kidnappet av Hamas. Foto:Ap,

Like etter en våpenhvilen var tredd i kraft fredag, forsvant den israelske soldaten Hadar Goldin (23) da israelske styrker forsøkte å ødelegge en tunnel. To soldater ble også drept i kampene. Israelske styrker mener Hamas står bak kidnappingen. Hamas på sin side hevder at soldaten trolig er drept i et israelsk angrep.

Lørdag kveld holdt familien til den antatt kidnappede soldaten en pressekonferanse, hvor de krevde at israelske styrker ikke skulle trekke seg tilbake uten at sønnen først blir funnet.

- Jeg kan ikke tro at IDF forlater noe sted hvor det befinner seg en soldat, sier Goldins far, Dr. Simcha Goldin ifølge Haaretz.

- Jeg krever at staten Israel ikke forlater Gaza før de har kommet hjem med gutten min. Jeg krever at staten Israel ikke svikter barnet mitt, sa Goldins mor på pressekonferansen.

Leter etter soldaten

Letingen etter den 23 år gamle soldaten Goldin har ført til flere angrep fra begge sider lørdag morgen, skriver BBC. Palestinske myndigheter opplyser at 55 mennesker er drept av israelske angrep i Rafah, hvor soldaten forsvant, lørdag morgen. Militante grupperinger på Gazastripen har samtidig avfyrt en rekke raketter mot Israel.

Blant de over 200 målene som ble truffet av israelske bomber var Det islamske universitetet i Gaza by.

296 barn drept

FLERE DREPT: Slektninger samlet på et sykehus sørger over en palestinsk gutt som ifølge helsepersonell ble drept i et israelsk luftangrep i Rafah, sør på Gazastripen, lørdag 2. august. Foto:Ibraheem Abu Mustafa,Reuters

Den israelske avisen Haaretz melder i sine liveoppdatering at minst 296 barn er blitt drept på Gazastripen siden operasjonen startet og frem til klokken 10 norsk tid lørdag morgen.

Torsdag meldte UNICEF at tallet var 249, men at en god del personer fortsatt ikke var identifisert og fortsatt lå begravet i ruiner. Derfor var det forventet at tallet ville gå opp.

Dødstallene er nå steget til rundt 1655 palestinere og 65 israelere. I tillegg er rundt 8900 palestinere såret, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Menneskerettsgrupper på Gazastripen mener minst 80 prosent av de rundt 1655 palestinerne som var drept frem til lørdag kveld var ikke-stridende.

Israels viseutenriksminister sier Israel har bevis for at 47 prosent av de drepte palestinerne de siste 25 dagene ikke var sivile.

- Det finnes undersøkelser som gjøres i det militære, som på svært profesjonelt og pålitelig vis, konkluderer med at minst 47 prosent av de døde er terrorister, sa den israelske viseutenriksministeren, Tzachi Hangbi, til den israelske fjernsynskanalen Channel Two lørdag.

Får komme hjem

Rundt klokken 14.30 lørdag ettermiddag meldte det israelske forsvaret på Twitter at innbyggerne i Beit Lahiya nord på Gazastripen kan returnere til sine hjem.

– Vi anbefaler dem å unngå eksplosiver utplassert av Hamas i området, skriver talspersonen.

Det var i Beit Lahiya den israelske offensiven «Protective Edge» startet 8. juli.

FN-ansatt drept

Talsmann for UNRWA, Chris Gunnes, meldte lørdag ettermiddag på Twitter at en av deres ansatte ble drept i et angrep fredag.

– UNRWA sørger over tapet av vår niende Gaza-ansatte, en skoleansatt som ble drept i går i et luftangrep i Rafah.

UNRWA er FNs organisasjon for palestinske flyktninger, som ble opprettet som en midlertidig organisasjon i 1949 for å ta vare på palestinske flyktninger etter den arabisk-israelske krigen i 1948.

Siden det ikke har kommet permanent løsning siden den gang har UNRWA gjentatte ganger fått forlenget sitt mandat.

BREAKING NEWS: UNRWA mourns the loss of our 9th #Gaza staff member, a school attendant killed yesterday in an air strike in Rafah RT

(VG/NTB)

Les også

 1. Gaza-krigen: Slik prøver partene å påvirke deg

  Kampen om sannheten er viktigere enn noen gang i konflikten mellom Israel og palestinerne.
 2. Hamas: Ingen opplysninger om savnet soldat

  Hamas' militære gren sier den ikke har noen opplysninger om den savnede israelske soldaten som ble borte sør…
 3. Kerry: 72 timers våpenhvile på Gazastripen

  Hamas og Israel inngår en 72 timers våpenhvile på Gazastripen fra fredag morgen. Natt til fredag stiger dødstallene.
 4. *USA fordømmer Hamas' angrep
  *Bevilger 225 millioner dollar til Israel
  *Obama: Hamas må demonstrere vilje: Tror israelsk soldat er kidnappet: - Et sterkt forhandlingskort

  Mens israelske styrker leter etter en antatt kidnappet…
 5. Over 60 drept siden våpenhvilen ble brutt

  Den humanitære våpenhvilen på Gaza skulle vare i 72 timer, men endte etter rundt to timer.
 6. Leder for barselavdeling bekrefter: «Mirakelbaby» i Gaza døde etter strømbrudd

  Jentebabyen som ble omtalt som «mirakelet i Gaza» etter å ha blitt reddet fra sin døde mors mage, døde onsdag.
 7. USA fordømmer angrep på Gaza-skole

  Pentagon sier Israel må gjøre mer for å beskytte sivile, mens Det hvite hus kaller angrepet mot en FN-skole med…

Mer om

 1. Gaza
 2. Israel
 3. Midtøsten

Flere artikler

 1. Savnet soldat erklært død

 2. **Israelsk avis: Millitæret har slått til mot mål i Gaza: Israelsk militære: Tre raketter avfyrt mot Israel

 3. **FN fordømmer nytt angrep på FN-skole **10 drept søndag **Israel innrømmer å ha skutt mot mål nær skolen.: - Et grovt brudd på folkeretten

 4. Over 60 drept siden våpenhvilen ble brutt

 5. Israel vil trekke bakkestyrkene ut av Gaza

Fra andre aviser

 1. Israel signaliserer nedtrapping i Gaza

  Bergens Tidende
 2. Hamas: Ingen opplysninger om savnet soldat

  Aftenposten
 3. Pause i krigen på Gazastripen

  Bergens Tidende
 4. Israel innleder tilbaketrekning

  Bergens Tidende
 5. Israel avviser krav om gransking av Gaza-drap

  Bergens Tidende
 6. - Nytt angrep ved FN-skole

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no