PROTESTERER: Utenriksminister Espen Barth Eide tar sterk avstand fra behandlingen Marte Deborah Dalelv har fått etter at hun anmeldte en voldtekt i det muslimske landet Dubai. Her er han under World Economic Forum i Davos tidligere i år. Foto: TERJE BRINGESDAL

Utenriksministeren tar avstand fra dommen mot Marte

Espen Barth Eide mener Dubai-dommen mot Marte Deborah Dalelv (24) strider mot den norske rettsfølelsen.

 • Jenny-Linn Lohne
 • Erlend Ofte Arntsen

Artikkelen er over syv år gammel

- Vi gir henne støtte i prosessen frem mot anke, skriver Barth Eide på sin Twitter-profil.

Til VG utdyper han:

- Det kan ikke være sånn at noen som anmelder en voldtekt selv blir dømt etterpå.

Departementet ønsker ikke å kommentere dommen mor Marte mer konkret, da den ble anket på stedet og dermed ikke er rettskraftig ennå.

- Trodde meg ikke

VG har tidligere skrevet om Marte Deborah Dalelv (24) som sitter fast i Dubai. For fire måneder siden anmeldte hun en voldtekt. Hun fortalte politiet at en kollega hadde voldtatt henne etter en natt på byen i Dubai.

- To timer etter voldtekten spurte politiet meg: «Gikk du til oss fordi du ikke likte det?». Da skjønte jeg at de ikke trodde meg, sier hun.

FORTVILET: VG møtte Marte Deborah Dalelv (24) torsdag denne uken. Hun er svært preget av den tøffe tiden hun har vært gjennom etter at hun anmeldte en kollega for voldtekt. Foto: Mattis Sandblad


Da dommen falt i saken tirsdag denne uken fikk hun et sjokk - hun ble dømt til 16 måneder fengsel for sex utenfor ekteskapet, samt for å ha drukket alkohol uten tillatelse og avgi falsk forklaring.

Mannen hun hadde anmeldt fikk også fengselsstraff, men er ikke dømt for voldtekt. Marte har blitt dømt etter landets Sharia-baserte lover.

Les om hvordan Marte har opplevd marerittet i Dubai på VG+.

Dalelv har fått passet sitt beslaglagt og må bli værende i Dubai fram til ankesaken kommer opp i september. Utenriksdepartementet vil fortsette med å gi kvinnen konsulær bistand.

Hun var på en Dubai-tur med Qatar-firmaet hun jobbet for da hendelsen fant sted.

- Må ikke bli symbolsak

Bart Eide ser svært alvorlig på saken og UD jobber nå med å bistå Marte frem mot ankesaken.

- Hva har dere gjort for å hjelpe henne?

- Det første som skjedde var at det norske konsulatet bistod til å få henne ut av fengsel slik at hun kunne bli tatt hånd om av Sjømannskirken. Vi har videre gitt konsulær støtte og markert interesse for saken.

DØMT: Marte har nå status som «wanted» i Dubai frem til ankesaken kommer opp i september. Foto: PRIVAT


- Hvor lenge har du selv kjent til saken?

UD har kjent til saken siden mars. Antagelsen var at dommen ville gå i en helt annen retning. Personlig har jeg vært klar over at det har vært en sak rundt dette i noe tid.

- Hva tenker du om kritikken som har vært reist mot UD?

- Den forstår jeg ikke. Jeg er tydelig på at dommen strider i vår rettsoppfatning og det er ren populisme å mene at vi skal kommentere en dom vi selv ikke har lest ti sekunder etter at den blir referert i media. Vi kommenterer denne saken med stor tyngde i dag.

- Når og hvordan vil dere ta kontakt med myndighetene i Dubai?

- Der gjør vi nå en vurdering. Det er forskjell på rettsvesen og politiske myndigheter også i Dubai, og det er ikke slik at en politiker der nede bare kan omgjøre en dom. Men vi vil ta kontakt på en måte som tjener hennes sak. Det viktige er at dette ikke blir en symbolsak mellom vestlige verdier og shariaverdiene i Dubai. Da kan det fort bli vanskeligere for Marte.

- I tillegg er dommen høyst problematisk sett fra et menneskerettighetsperspektiv, sier han til NTB.

Kritiserer islamske regimer

Også SV-leder Audun Lysbakken har uttalt seg om Marte-saken på Twitter. Han kaller lovverket «kvinneundertrykking satt i system.» Videre skriver han:

- Vi er i mot å blande religion og politikk, og har derfor alltid kritisert islamistiske regimer. Det mener mange muslimer også.

ENGASJERER SEG: Forsvarsadvokat John Christian Elden mener at slike saker må etterforskes av norsk politi fordi de er prinsippielt viktige. Her fra en straffesak i Frostating lagmannsrett tidligere i år. Foto: Ned Alley, NTB Scanpix

Den profilerte advokaten John Christian Elden mener at saken er så alvorlig at den bør etterforskes av norsk politi på prinsippielt grunnlag.

- Norsk straffelov anser voldtekt som en så alvorlig forbrytelse at norsk politi etter straffelovens paragraf 12 kan etterforske utlendinger i utlandet. I en situasjon der det er en norsk hjemmeboende statsborger som er voldtatt i utlandet, og dette landet ikke gjør noe for å avdekke faktum, er det naturlig at Norge starter etterforskning, skriver han i en sms til VG.

Han mener at det viktigste ved å anmelde saken i hennes hjemland er at det da blir opprettet et mer formelt samarbeid mellom politiet i Norge og Dubai.

- Vel så viktig er det at materiale fra norsk etterforskning kan sendes politiet, forsvarer og retten i Dubai til bruk der. Hvis voldtekt anmeldes i Norge vil hun også normalt få oppnevnt bistandsadv etter eget valg i Norge som kan presse på overfor Dubai og at norsk politi gjør det som kan gjøres.

VG Nett kommer tilbake med mer.

Dommen i Dubai mot en norsk kvinne som anmeldte voldtekt strider mot vår rettsfølelse. Vi gir henne støtte i prosessen frem mot anke.
— Espen Barth Eide (@EspenBarthEide) July 18, 2013

Les også

 1. Marte (24) anmeldte voldtekt i Dubai - dømt til 16 måneder i fengsel

  Fire måneder etter hun skal ha blitt voldtatt, sitter Marte Deborah Dalelv (24) fast i Dubai.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Marte ber om økonomisk hjelp fra norske myndigheter

 2. Marte (24) anmeldte voldtekt i Dubai - dømt til 16 måneder i fengsel

 3. Krever at regjeringen hjelper Marte

 4. Marte benådet i Dubai: - Jeg er veldig, veldig glad

 5. Advokat: Voldtektsanklaget mann også benådet i Dubai

Fra andre aviser

 1. «Middelaldersk menneskesyn, norske myndigheter bør reagere tydeligere»

  Aftenposten
 2. Dubai-saken går verden rundt

  Bergens Tidende
 3. Dubai-dommen omtales over hele verden

  Aftenposten
 4. Marte Dalelv benådet i Dubai

  Bergens Tidende
 5. Dalelv skal møte statsadvokaten

  Bergens Tidende
 6. Dalelv har fått utreisevisum

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder