EKSPLODERTE: Tahrir-plassen eksploderte i jubel da det ble kjent at president Morsi er avsatt. Foto: REUTERS, NTB SCANPIX

Morsi avsatt - demonstrantene jubler for seier

Vill jubel på Tahrir-plassen

Islamske TV-kanaler i svart

Al Jazeeras Egypt-kontor stormet

KAIRO (VG) Det egyptiske forsvaret gjennomførte onsdag et militærkupp. Samtidig melder de at det vil bli holdt valg snarlig.

Vanvittig jubel brøt ut på Tahrir-plassen i Kairo da forsvarsjef Abdel Fattah al-Sisi annonserte at president Mohamed Morsi er avsatt.

Forsvarssjefen hevdet Morsi ikke har jobbet for en nasjonal dialog og at forsvaret har kommet med flere forslag til løsninger de siste månedene, uten at presidenten har respondert.

Forsvarssjefen sier grunnloven er opphevet, og at de vil holde valg innen kort tid.

- De væpnede styrkene vil alltid holde seg utenfor politikken. Men det egyptiske folket ba oss fullføre målene fra revolusjonen, sa al-Sisi under pressekonferansen.

Ifølge avisen Al Ahram består forsvarets veikart for den politiske fremtiden av fire punkter.

1. Sette grunnloven til side.2. Holde et snarlig presidentvalg. Grunnlovsdomstolen styrer i mellomtiden landet.3. Danne en nasjonal koalisjonsregjering.4. Danne en komité som skal se på mulige tillegg til grunnloven.

Opposisjonspolitiker Mohamed El Baradei uttalte senere på pressekonferansen at forsvaret har innfridd deres viktigste krav, nemlig at valg blir holdt innen kort tid.

- Jeg håper dette markerer starten på ny era i revolusjonen fra 2011, sa El Baradei.

Inntil det holdes nyvalg vil Egypt styres av høyesterettsjustitiarius Adly Mansour.

Vill jubel

Tahrir-plassen i Kairo eksploderte i jubel og fyrverkeri da nyheten om Morsis avgang ble annonsert. For fjerde dag på rad var hundretusener samlet i demonstrasjoner mot den nå avsatte presidenten.

- Dette er den lykkeligste dagen i Egypts historie, sier demonstanten Lobna Ismail til VG på Tahrir-plassen kort tid etter at forsvarssjefen annonserte president Mohamed Morsis avgang.

VGDIREKTE: Følg utviklingen i Egypt direkte her!

Samtidig med at forsvarssjefen gikk på talerskolen gikk flere islamske TV-kanaler i Egypt i svart, melder Al Ahram. Det muslimske brorskapet skriver på Twitter at historien vil vise at den første avgjørelsen etter militærkuppet, var å ta alle opposisjonskanaler av lufta.

Ved midnatt melder Al Jazeera at deres avdeling i Egypt er stormet av egyptiske sikkerhetsstyrker har stormet bygget og arrestert flere av de ansatte. Kanalen i Egypt skal nå være i svart.

Forsøker å skille gruppene

46 år gamle Tarik al-Morshecy sier til VG at de nå er lei av presidentens manglende resultater - ett år etter at han ble den første demokratisk valgte presidenten i landets historie.

- Etter 30 år med Mubarak som holdt oss nede, så klarte vi å bryte oss løs. Vi trodde Morsi var en god mann og at han hadde bra folk rundt seg. Men etter ett år ser vi ingen resultater. Det finnes ingen visjoner for fremtiden og han har ikke tatt noen gode avgjørelser, sier advokaten.

FEIRER: Fyrverkeri lyser opp himmelen over Tahrir-plassen i Kairo onsdag kveld. Foto: REUTERS, NTB SCANPIX


Demonstrasjonene på Tahrir-plassen foregår tjue minutters kjøring fra Universitetet i Kairo hvor tilhengerne av Morsi har samlet seg. Onsdag kveld stengte militæret broen mellom de to områdene i byen i et håp om å kunne skille de to gruppene utover natten.

Hele Egypt ventet i spenning da fristen forsvaret hadde gitt president Morsi gikk ut klokken 16.30 onsdag. Tidligere på dagen hadde forsvaret sittet i intense forhandlinger med ulike politiske og religiøse grupper i landet.

Tidligere direktør for det internasjonale atomenergibyrået, Mohamed El Baradei, er en av dem som har vært inne på den mektige forsvarsministeren, Abdel Fattah al-Sisi, sitt kontor. El Baradei leder koalisjonsgruppen National Salvation Front (NSF) som ble etablert i protest mot Morsi i november i fjor.

- Militærkupp

Like før fristen gikk ut klokken 16.30, sendte president Morsi ut en uttalelse på Facebook. Der nektet presidenten igjen å gi fra seg makten, og foreslo heller at det ble opprettet en samlingsregjering i en overgangsfase.

Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Essam al-Haddad meldte onsdag kveld at militærkuppet nå var i gang.

- For Egypts skyld, og den historiske nøyaktigheten, la oss kalle det hva det egentlig er: et militærkupp, skrev rådgiveren på Facebook.

STØTTE: En tilhenger kysser et bilde av president Mohamed Morsi. Tilhengerne har samlet seg i bydelen Nasr City og ved Universitetet i Kairo. Foto: AP, NTB SCANPIX


Hva militæret egentlig ønsker er imidlertid høyst usikkert. En talsmann for opposisjonsgruppen NSF uttalte senere til Al Arabiya at militæret ikke ville ta over makten i landet. Den egyptiske avisen Al Ahram meldte tidligere på dagen at militæret ønsket å etablere et presidentråd med landets høyesterettsjustitiarius på toppen.

NTB melder at den egyptiske hæren har utplassert store panserstyrker i hovedstaden og satt opp piggtrådsperringer i området hvor president Morsi befinner seg. Hæren sier i en uttalelse at den er i ferd med å sikre området samtidig som de benekter at de vil angripe presidentens tilhengere.

- Den egyptiske hæren tilhører alle egyptere, heter det i uttalelsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder