Skal ikke ha reiseplaner de neste dagene

Asylsvar kan ta flere måneder

USA stavet Snowdens mellomnavn feil

IKKE MED: Heller ikke torsdag var Edward Snowden (innfelt) blant passasjerene som gikk om bord på flyet mellom Moskva og Havanna. Nå tyder ting på at Snowden ikke har noen reiseplaner de neste dagene heller. FOTO: MAXIM SHEMETOV/REUTERS OG THE GUARDIAN/AP

Snowden fremdeles på flyplassen

(VG Nett) Heller ikke i dag kom varsler Edward Snowden seg på flyet fra Moskva til Havanna. Amerikanerens mangler både pass og visum, og kan derfor ikke forlate flyplassen.

 • Audun Jahren

Artikkelen er over syv år gammel

Til tross for at han skal ha vært på Sheremetjevo-flyplassen i Moskva i snart fire døgn, har svært få sett den amerikanske varsleren på flyplassen. Nå kan det se ut som om Snowden må belage seg på flere døgn på flyplassens transitthotell.

Ikke på flyet

Snowden skal ikke ha vært med på dagens fly fra Moskva til Havanna. Ifølge ABC News-korrespondent Kirit Radia , som er på flyplassen, sjekket ikke Snowden inn, og var heller ikke å se ved gaten.

Helt siden Snowden landet i Moskva på søndag, har det vært ventet at han skal fly til Havanna i Cuba, for så å ta seg videre til enten Ecuador eller Venezuela.

Den amerikanske 30-åringen er siktet for spionasje i USA, etter at han lekket ut hemmeligstemplede dokumenter om amerikanske myndigheters overvåkingsprogram PRISM.

Ifølge dokumentene skal etterretningsorganisasjonen NSA fått tilgang til serverne til blant annet Facebook, Google, Microsoft og Apple.

Har ikke gyldig pass

Ifølge kilder det russiske nyhetsbyrået Interfax har snakket, får ikke Snowden kjøpt billetter på flyplassen uten gyldig pass.

- Han har ingen andre form for identifikasjon med seg. Dermed kan han ikke kjøpe en billett, og er nødt til å i transittområdet på Sheremetyevo, sier kilder, som skal være tett på Snowden.

Ifølge en Aeroflot-representant Reuters har snakket med, sier at hverken Snowden eller hans reisepartner Sarah Harrison har booket noen flyvning vekk fra Moskva de nærmeste dagenen.

I SKJUL: Varsleren Edward Snowden, her fotografert i Hong Kong, har blitt sett av svært få etter at han ankom flyplassen i Moskva på søndag. Foto: REUTERS

Diplomatisk drakamp

Mens Snowden tilsynelatende foretar seg lite på Sheremetjevo, fortsetter den diplomatiske drakampen mellom USA og landene som har befatning med 30-åringen.

Snowden oppholdt seg inntil søndag i forrige uke i Hong Kong.
USA prøvde å få 30-åringen utlevert, men myndighetene i Hong Kong opplyste onsdag til The Guardian at begjæringen om arrestasjon ble avvist fordi amerikanske myndigheter hadde stavet Snowdens mellomnavn feil i dokumentene som ble sendt.

USA annullerte forrige lørdag Snowdens pass, og har kritisert Hong Kong for å la varsleren forlate landet.

Snowden har søkt politisk asyl i Ecuador, men ifølge ecuadorianske myndigheter kan det ta flere måneder før de vil svare på søknaden.

Ecuador har allerede gitt politisk asyl til en annen profilert varsler; Julian Assange.

- Det tok oss to måneder å ta en avgjørelsen da det gjaldt Assange, så ikke forvent at vi vil bestemme oss noe fortere denne gangen, sier Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño ifølge The Guardian .

Ifølge Reuters sa Patiño torsdag at Ecuador foreløpig ikke har startet behandlingen av Snowdens asylsøknad, siden 30-åringen ennå ikke har kommet seg til noen av landets ambassader.

LANG TID: Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino er for tiden på offisielle besøk i Asia. Han sier det kan ta flere måneder før landet får behandlet Edward Snowdens asylsøknad: FOTO: AP PHOTO

Presses av USA

USA har lagt press på Ecuador etter at det ble kjent at Snowden har søkt asyl der, og flere amerikanske politikere truer ifølge NTB med ikke å fornye Ecuadors handelsprivilegier om landet gir asyl til Snowden.

Senator Robert Menendez, som leder Senatets utenrikskomité, lovte onsdag å blokkere Ecuadors privilegerte adgang til markedet i USA, som er verdt hundrevis av millioner dollar og tusener av arbeidsplasser.

- Vår regjering vil ikke belønne land for dårlig oppførsel. Handelspreferanser er et privilegium som gis til nasjoner, ikke en rettighet, sa han.

Også Sandy Levin, som er demokratenes mann i handelspanelet i Representantenes hus, sier at Ecuadors handelsavtaler ikke blir fornyet neste måned om landet gir Snowden asyl.

USA har allerede lagt press på Russland for å få Snowden utlevert derfra, noe den russiske presidenten Vladimir Putin har gjort det klart at landet ikke vil gjøre.

På en pressekonferanse torsdag sa USAs president Barack Obama ifølge nyhetsbyrået AP at han ikke vil forhandle og kjøpslå med andre land for å få Snowden utlevert.

Obama sa også at det er uaktuelt å bruke militærfly til å tvinge et eventuelt fly med Snowden ombord til å lande.

Samtidig da Obama at lekkasjesaken har avdekket vesentlige svakheter hos NSA.

- Varslere bør skytes

Flere amerikanske medier skriver torsdag om spionsiktede Snowdens tidligere uttalelser om varslere på nett. Snowden er i dag en av de mest kjente varslerne i verden, men var ikke like positiv til lekkasjer i 2009.

Snowden diskuterte for fire år siden en artikkel som avslørte at Israel og USA utvekslet informasjon om Irans atomprogram. Han var da kritisk til at journalistene trykket hemmeligstemplet materiale, og mente både journalistene og varslerne bak saken satte USA i fare.

- De folkene skulle vært skutt i sine edlere deler, skrev Snowden ifølge The New York Times .

Les også

 1. Ecuador avviser å ha gitt reisedokumenter til Snowden

  Ecuador avviser påstandene om at landet ga reisedokumenter til den spionsiktede Edward Snowden slik at han kunne reise…
 2. Flyet med Snowden har landet i Moskva

  (VG) Den amerikanske varsleren Edward Snowden (30) landet søndag ettermiddag i Moskva.
 3. Frykter Snowden blir sittende fast i transittsonen

  Spionsiktede Edward Snowden (30) tilbringer onsdag sin fjerde dag i transittsonen ved Sheremetyevo-flyplassen i Moskva.
 4. USA nekter å godta Putins utleverings-nei

  Det hvite hus mener Russland kan utlevere Edward Snowden dersom de vil, og ber om at en slik utlevering skjer…
 5. USA vet ikke hvor mye Snowden fikk med seg

  Amerikansk etterretning vet ikke hvor mye klassifisert materiale Edward Snowden fikk med seg da han gikk fra jobben og…

Mer om

 1. Edward Snowden-lekkasjene

Flere artikler

 1. Assange: USA klarer ikke å stoppe flere lekkasjer

 2. Snowden søker politisk asyl i Ecuador

 3. Hevder skjult mikrofon ble funnet i ambassaden

 4. Snowden ikke om bord i flyet til Havanna

 5. Frykter Snowden blir sittende fast i transittsonen

Fra andre aviser

 1. Edward Snowden har søkt asyl i Ecuador

  Aftenposten
 2. USA vet ikke hvor mye Snowden fikk med seg

  Bergens Tidende
 3. USA vet ikke hvor mye Snowden fikk med seg

  Aftenposten
 4. Assange: - Kommer flere avsløringer fra Snowden

  Aftenposten
 5. Nekter å utlevere Snowden

  Bergens Tidende
 6. Snowden takker Russland for å ha gitt ham asyl

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no