TUNGT VERV: Paul Ryan blir leder i Representantenes hus. Foto: Win Mcnamee , GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Ryan blir leder i Representantenes hus

Den 45 år gamle republikaneren Paul Ryan overtar som leder i Representantenes hus i Kongressen etter John Boehner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

65 år gamle Boehner har varslet at han forlater den krevende posten som majoritetsleder 30. oktober, og de 247 republikanerne i forsamlingen stemte onsdag over hvem som skal bli hans etterfølger.

Paul Ryan fikk støtte fra 200 mens 43 stemte for motkandidaten, og utfallet er dermed gitt selv om den formelle avstemningen skjer torsdag. Med sine 45 år blir Ryan den yngste majoritetslederen siden 1869.

Sentrale poster

Ryan kommer fra Wisconsin og ble innvalgt i Kongressen i 1999. Han har hatt flere sentrale poster opp gjennom årene og ledet blant annet budsjettkomiteen i Representantenes hus i fire år.

Han var også republikanernes visepresidentkandidat da Mitt Romney utfordret Barack Obama i 2012.

Republikanerne har flertall både i Representantenes hus og Senatet, og majoritetslederen har derfor stor innflytelse. Dersom noe skulle tilstøte presidenten og visepresidenten, er majoritetslederen nummer tre i rekken til å overta.

Ny visjon

Ryan lover «endringer» og «en ny visjon» når han overtar, og mener Obama-administrasjonen styrer landet i gal retning.

– Landet går i feil retning og vi her i Representantenes hus har en forpliktelse til å tjene folket, til å sikre framgang for dette landet, til å gi dette landet et alternativ, sier Ryan.

– Representantenes hus kommer ikke til å se ut som det har gjort de siste årene, lover Ryan.

– Partiet vårt har mistet visjonene, og vi skal nå sørge for at det får en ny visjon, sa han til journalister utenfor Kongressen.

Maraton-bløff

Det har vært få skandaler rundt Paul Ryan opp gjennom årene, bortsett fra at han en gang skal ha bløffet på seg en maraton-tid på under 3 timer, mens han aldri har løpt på under 4 timer.

Han er den yngste i en søskenflokk på fire, med en advokatfar av irsk opphav og en mor med både tyske og britiske aner.

Faren døde da han var 16 år gammel, og han måtte i årene etter hjelpe til med å pleie bestemoren som hadde Alzheimer.

Tea Party-favoritt

Han studerte statsvitenskap og økonomi og markerte seg som en ivrig tilhenger av markedsliberalisten Milton Friedmans økonomiske teorier. Selv er han i dag en av favorittene til den konservative Tea Party-bevegelsen.

Ryan lytter til alt fra Beethoven til Rage Against the Machine og Led Zeppelin, jakter med pil og bue og lager sine egne pølser.

Og den som vet hvordan lover og pølser blir laget, får som kjent aldri mer en rolig natts søvn, for å sitere Tysklands gamle kansler Otto von Bismarck. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder