MØTER DØDEN: I dette huset utenfor Zürich holder organisasjonen Dignitas til. Jane Hoffmann (innfelt) fikk innvilget søknaden før i desember. Foto: Reuters og Scanpix Denmark

Her hjelpes Jane (53) og andre til å dø

Legeforeningen: - Strider mot alt vi er opplært til

Folk kommer til villaen utenfor Zürich fordi de ikke vil leve. Torsdag kveld var det den danske tobarnsmoren Jane Hoffmann som skulle hjelpes ut av livet.

Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL


Organisasjonen Dignitas har siden 1998 hjulpet godt over 1500 mennesker med alvorlig sykdom som har fått avslutte livet sitt. Foreningen opererer under ordspråket «Å leve med verdighet - å dø med verdighet».

VG skrev tidligere torsdag om uhelbredelig syke Jane Hoffmann som i samråd med familien har bestemt seg for å gjennomføre assistert selvmord hos klinikken Dignitas. Dette er lov i Sveits, i motsetning til i andre europeiske land.

- Det er en veldig fin organisasjon. Jeg har selv vært og besøkt dem i utkanten av Zürich. De hjelper ikke bare folk med å dø. Folk kommer dit fordi de vil dø, og får samtaler. Disse samtalene har ofte ført til at de reiser hjem igjen og lever videre. Ofte er det nok å få en til å høre på deg, og de driver en slags veiledning for å leve, sier Ole Peder Kjelstadli, leder i Foreningen Retten til en verdig død.

- Tatt godt vare på

Han forteller at klinikken holder til i en helt alminnelig villa, med fin hage. Inni huset er det også helt som vanlig, med stue, soverom og vanlige bilder på veggene.

- De blir tatt godt vare på den siste tiden, sier han.

Foreningen Retten til en verdig død ble startet i 1978 og Kjeldstadli er klar på at holdningen til aktiv dødshjelp har endret seg mye på 35 år. Foreningen synes det er leit at aktiv dødshjelp ikke tilbys i Norge.

- Men det er vel en grunn til at de fleste europeiske land har forbud mot frivillig aktiv dødshjelp?

- Det kan du si, og rådende etikk er grunnen. Men vi ser et paradigmeskifte i synet på å hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner. I 1978 var dette nesten helt umulig å snakke om. Det var et tabu. Nå er det helt annerledes, mener han.

- Skal ikke skje

IMOT AKTIV DØDSHJELP: Leder Svein Aarseth i Rådet for legeetikk. Foto: Bjørn Thunæs

Den norske legeforening har fortsatt et krystallklart synspunkt, nedfelt i sine etiske regler.

- Aktiv dødshjelp eller assistert selvmord skal ikke skje. Samtidig presiseres det at å avslutte eller ikke igangsette behandling, ikke er aktiv dødshjelp. Det er vårt standpunkt og må ses på bakgrunn av grunntankene i legeetikken: At vi skal lindre, trøste og hjelpe, men aldri skade, sier Svein Aarseth, leder i Rådet for legeetikk.

- Det strider mot alt vi er opplært til, for å si det enkelt. En død kan godt være verdig uten at man dermed går inn for at man må ha aktiv dødshjelp. Det synes jeg er veldig viktig å få frem. Selvfølgelig vil helsevesenet gjøre alt de kan for å lindre smerter og plager. Dette går både på å lindre smerter og i ytterste konsekvens lindrende sedering, som betyr å legge pasienten i dyp søvn, mener Aarseth.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder