Tidligere statsminister til VG: – Vi vil nekte terrorisme

Tunisia: Samlet seg i gatene mot terror

SOUSSE (VG) Kvelden etter de grusomme terrorhandlingene på stranden i Sousse, samlet byens folk seg til en demonstrasjonsmarsj gjennom byens hovedgater.

Artikkelen er over fire år gammel

Både barn, unge og gamle deltok den høylytte, energiske marsjen. Demonstrasjonen var et felles initiativ fra flere politiske partier.

VG I TUNISIA: Fra venstre: Emilie Hald Thorp (foto), Nora Thorp Bjørnstad (reporter VGTV), Erlend Ofte Arntsen (journalist) og Helge Mikalsen (foto) Foto: ,

Det var ved 13.30-tiden fredag at en tunisisk student begynte å skyte målrettet mot turister på solsengene. Massedrapsmannen gikk deretter inn i Hotel Imperial via bassengområdet. Også der drepte han turister.

BAKGRUNN:Slik var den fatale terrorfredagen

Politisk marsj

VG møtte og intervjuet blant andre tidligere statsminister Ali Laraidh (59). Laraidh tilhører det moderate islamistpartet Ennahda-bevegelsen og var statsminister frem til desember 2011.

– Marsjen er organisert av en rekke politiske partier, inkludert Ennahda. Vi vil nekte terrorisme. Vi vil vi vise at vi står sammen, sier Laraidh.

LES OGSÅ:Norske Filip (11) ble vitne til terroren: – Vi hørte pang, pang, pang

Mens VG snakket med Laraidh, begynte noen i folkemengden å rope slagord og synge sanger som åpenbart var ment som kritikk mot ham.

– Han er grunnen til dette angrepet kom i går, sier en og mener Ennahda-partiet har forårsaket radikalisering i Tunisia.

I SOUSSE: Tidligere statsminister Ali Laraidh (59) fra det moderate islamistpartet Ennhahda-bevegelsen ble ropt etter under lørdagens demonstrasjon i Sousse. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Dessverre bruker folk situasjonen til å slå politisk mynt, sier Ennahda-lederen.

VGTV:Anita skulle til å gå ned på stranden

En annen profilert tunisisk politiker som deltok i marsjen, var minister Yassine Brahim (49), leder for det sekulære og moderate partet Afek Tounes.

– Det er en katastrofe for landet og for folket her. Vi må kjempe og stå sammen. Vi har terrorgrupper som forsøker å utnytte situasjonen til våre barn. De trener dem og forbereder dem, sier en av initiativtagerne.

– Alle i Tunisia må være forberedet på at dette kan ramme dem, også tunisierere, sier Brahim til VG.

LES OGSÅ:Turister evakuert fra Sousse: – Vi vil bare vekk

– Alle ønsker leve i fred

Familiefar og taxisjåfør Mektouf Saidi (28) er med i demonstrasjonen. Med seg har han døtrene på tre og åtte år, samt sin kone.

– Vi må støtte landet vårt i en tid som dette. Alle ønsker leve i fred sammen, sier Saidi.

– Hvorfor skjedde terroren?

– Fordi noen ønsker å rive ned det vi har bygget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder