Flyklubbleder til VG om Lubitz (28): – Han var en helt normal ung mann

Politiet vil gjennomgå Lubitz' bolig

Sjokkerte naboer til VG:  – Å styrte et fly med 150 mennesker om bord er så ekstremt egoistisk at det er vanskelig å forstå.

MONTEBAUR/OSLO (VG) Like etter klokken 15.30 torsdag kom to dresskledde menn til adressen der foreldrene til Andreas Lubitz bor. De tittet i postkassen og låste seg inn, da uniformert politi stormet til.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det viste seg å være etterforskere fra statspolitiet.

GJENNOMSØKER HUSET: Politiet bekrefter til VG at de nå vil gjennomgå boligen til foreldrene til Andreas Lubitz. Lubitz bodde der mens han pendlet til jobben i Germanwings. Foto: JARLE G. BRENNA Foto: ,

En time senere dukket ytterligere fem sivilkledde politi opp på adressen med åstedsbiler og pappesker for å gå gjennom boligen der co-piloten skal ha bodd deler av tiden mens han pendlet til jobben i Germanwings i Düsseldorf.

Lokalpolitiet bekrefter overfor VG at politiet nå vil gå gjennom boligen.

Torsdag ble det kjent at pilot Andreas Lubitz (28) skal ha styrtet passasjerflyet fra Germanwings med viten og vilje.

VG er til stede i nabolaget hvor Lubitz bodde, og har snakket flere naboer som beskriver han som en normal ung mann.

– Uforståelig

Mona Grivi Norman og Jarle G. Brenna. Foto: ,

Lubitz var medlem av flyklubben LSC Westerwald, som nå stiller seg vantro til at 28-åringen kan stå bak noe så grusomt.

– Det som blir påstått er helt uforståelig, og jeg ber om at vi bruker tid før vi låser slutningene helt. Det mener jeg det er menneskelig å gjøre, sier leder for flyklubben, Klaus Radke til VG.

Han forteller at flyklubben nå vil informere sine medlemmer om saken.

– Hvordan har klubben reagert på det som er kommet fram i dag?

– Det er svært tragisk. Jeg fikk vite om flyulykken tirsdag kveld. Ja, det er uforståelig det som har skjedd, og det med et menneske man har kjent i 14–15 år.

– Kjente du Andreas Lubitz godt?

UFORSTÅELIG: Leder Klaus Radke (66) for flyklubben LSC Westerwald, hvor annenpiloten som skal ha styrtet passasjerflyet fra Germanwings var medlem, mener man ikke bør ta forhastede slutninger før saken er etterforsket mer. Foto: MONA GRIVI NORMAN Foto: ,

– Ja, han var her i fjor. Han måtte fornye seilflysertifikatet sitt, så det gjorde han her i fjor, sier Radke til VG.

– Han var en helt normal ung mann, midt livet. Svært kompetent, ja, slik jeg kjente han, fortsetter han.

Sjokkerte naboer

I nabolaget der Andreas Lubitz (28) har vokst opp med sine foreldre er naboene svært opprørte.

– Andreas er en helt normal mann. Høflig og vennlig. Jeg kjenner han ikke godt, men han er en jeg snakker med når jeg går tur med hunden, sier Johannes Roszbata (23) som bor to hus bortenfor Lubitz-familien.

VANSKELIG Å FORSTÅ: Nabo Johannes Roszbata (23) mener det er merkelig å tenke på at Andreas Lubitz skal ha styrtet passasjerflyet med vile. Foto: MONA GRIVI NORMAN Foto: ,

De idylliske nabolaget med store eneboliger ligger i utkanten av byen Montebaur utenfor Düsseldorf.

Roszbata forklarer likevel at det ikke er slik at alle kjenner alle godt.

– Dette er ikke et nabolag hvor vi har gatefest eller gjør ting sammen i nabolaget. Jeg vet ikke hvem vennene til Andreas er, sier Johannes Rozbata.

– Ekstremt egoistisk

Nå sliter han med å forstå de ferske nyhetene.

– Det er helt merkelig å tenke på at han skal ha gjort dette. Å styrte et fly med 150 mennesker om bord er så ekstremt egoistisk at det er vanskelig å forstå.

– Han må ha hatt noen finansielle problemer eller slitt med et eller annet, hvorfor skulle han ellers styrte i døden og ta med seg så mange mennesker, mener søstrene Anna Sebastien (25) og Melanie Wick (32).

De sier de ikke kjenner Andreas personlig, men at de vet godt hvem han og familien er.

– Stemmer ikke

En annen nabo forteller at Andreas Lubitz har hatt en god oppvekst.

– Han kommer fra en god familie med tette bånd. De tar vare på hverandre og er aktive i lokalsamfunnet, sier naboen som ikke ønsker navnet sitt i media.

- Andreas var en glad gutt, snill, og alltid klar for å hjelpe andre. Han er veldig interessert i samfunnet og alt rundt seg, sier han til VG.

– Andre naboer har fortalt om en historie med depresjon, kjenner du til det? spør BBC.

- Det kan jeg ikke si noe om, jeg har ikke hatt så mye kontakt med familien det siste året.

- Men du kjenner dem godt?

- Veldig godt. Jeg har kjent guttene siden de var små. Jeg kan ikke tro at han har gjort dette med intensjon, det stemmer ikke med mitt bilde av ham.

– Grusomt

KJENNER TIL LUBITZ: Søstrene Anna Sebastien (25) og Melanie Wick (32) synes det er vanskelig å forstå at Andreas Lubitz 28 skal ha styrtet passasjerflyet med vilje. Foto: MONA GRIVI NORMAN,

Hans Dieder Dommermoth er en av de nærmeste naboene, og forteller at han satt på det tyske nettstedet Bild og leste de siste oppdateringene om flyulykken da han så sine egne brostein i nettavisen.

– Det er grusomt. Denne familien har vært våre naboer hele livet, sier han til VG.

Dommermoth sammenligner de mange døde ungdommene med 22. juli-attentatene i Norge, og tar til tårene når han tenker på de tragiske konsekvensene av flystyrten.

– Alle ungdommene, alle ungdommene …

Dommermoths datter Ariane (32) har gått på skole med Andreas Lubitz, men de er ikke nære venner. Selv kjente han heller ikke nabogutten av annet enn utseende.

NÆR NABO: Dieder Dommermoth har vært nabo med familien Lubitz hele livet, og ble sjokkert da han så sin egen gate på nettstedet Bild. Foto: MONA GRIVI NORMAN Foto: ,

– Har ikke Lufthansa noen kontroll på hvilke piloter som får fly. Dersom han hadde en depresjon er det totalt uansvarlig at han fikk fly, sier naboen

Vil snakke med moren til Lubitz

Leder for flyklubben Klaus Radke understreker at omstendighetene rundt det som har skjedd fortsatt er uklart:

– De som mener å vite akkurat hva som har skjedd må ta seg tid, og vente på at det blir verifisert. Vi alle har alle sett bildene på TV. Det er et fly som har truffet fjellsiden med en hastighet på 700 kilometer i timen, fullstendig ødelagt. Nå er det viktig å ta seg god tid for å finne ut akkurat hva som har skjedd. Den tiden skal man ta i respekt for de etterlatte, sier han.

Radke forteller videre til VG at han planlegger å prate med Lubitz' mor.

– Jeg har truffet moren hans, men kjenner ikke foreldrene hans godt. Jeg tror vi bør forøke å få til en samtale med tiden. Man kan bare forestille seg foreldrenes situasjon. Tenk deg; en mann som har tatt utdanning, og som startet med flyging som en hobby og gjorde det til yrket sitt. Han er nå død. 28 år gammel. Når man setter seg inn i den situasjonen er det ikke til å begripe, sier Radke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder