Utsettes til 21. januar

French ville ikke snakke i retten

Aktor mente forsvareren løy om Frenchs sykdom

SLITEN: Joshua French sa selv svært lite i retten, og sa at forsvarerne hans ville snakke for ham. Dette godtok ikke retten, og saken ble utsatt. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Ny utsettelse i French-saken

KINSHASA/OSLO (VG) Allerede etter en halv time besluttet rettens administrator å utsette saken ytterligere.

Artikkelen er over seks år gammel

Andre forsøk på å få gjennomført rettssaken mot Joshua French (31) endte i en ny utsettelse. Fredagens rettssak startet klokken 11.30, to og en halv time senere enn planlagt.

Det tok ikke mange minuttene før det bygget seg opp en heftig diskusjon rundt Joshua Frenchs helsetilstand mellom hans kongolesiske forsvarer Marie André Mwila Kayembe og aktor Katenda Nkulu.

Forsvareren mente saken måtte utsettes fordi French er syk, mens Nkulu var totalt uenig.

- Du står her og sier at fordi han svetter så kan han ikke svare på spørsmål. Det er kanskje bare en måte å lure folk på. Er det ikke slik at alle her svetter. Vi vet jo alle at friske mennesker svetter. Det er helt vanlig, sa aktor til forsvareren.

Frenchs forsvarere ba tidlig om en utsettelse på grunn av klientens helsetilstand. Forsvarer Marie André Mwila Kayembe tok tidlig ordet, og sa at French gikk inn i en depresjon etter forrige rettsmøte.

- Da jeg møtte min klient torsdag, var han agressiv og hadde hukommelsessvikt. Derfor vil vi at rettssaken blir utsatt til French er undersøkt skikkelig av lege. Han svetter veldig og er i veldig dårlig form. Han er ikke i form til å svare på spørsmål, sa Kayembe i retten.

FØLG SAKEN MINUTT FOR MINUTT PÅ VG DIREKTE

Ville ikke snakke

French ble selv bedt om å redegjøre for sin helsetilstand, men sa at advokaten hans ville svare for ham.

- Han sier at han ikke er veldig syk, men veldig sliten, svarte forsvareren på Frenchs vegne.

Domstolen ville ikke godta at French kun snakket via sine advokater, og valgte derfor å utsette saken ytterligere.

- Jeg synes ikke det er på sin plass at advokaten tar ordet på vegne av andre. Domstolen er ikke villig til å gå inn på en slik ordning. Vi blir nødt til å utsette saken, sa rettens administrator.

Forsvarer Kayembe trakk frem tre årsaker til at saken måtte utsettes:

- Det første er å få resultatet av undersøkelsene av French. Det andre er å få nok tid til at min klient skal bli frisk. Det tredje er at dette er en rettssak som følges tett, og for gjennomsiktighetens og åpenhetens skyld, er det på sin plass at man også tar hensyn til de i Norge, så man også kan få noen i Norge til å ta en vurdering av min klient, sa forsvareren.

STILLER: Joshua French var til stede i retten da retten ble satt. Det samme var forsvarer Hans Marius Graasvold. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

- Lyver om sykdommen

Aktor i saken, Katenda Nkuli, avviste da at French er syk, og mener at forsvarer lyver om sykdommen.

Nkuli mente derfor at forsvarerens anmodning om utsettelse av saken burde avslås.

- Det handler ikke om noe annet enn at French har dårlig samvittighet og da gjør han dette, sa aktor.

Til slutt ble partene enige om at saken skal tas opp igjen tirsdag 21. januar. Retten ble så hevet.

Valgte å møte

Frenchs norske forsvarer Hans Marius Graasvold meldte rundt klokken 10 at French møter i retten. Han sa også at French har et ekstremt behov for å sove og hvile, og ba pressen om å holde seg på avstand.

Mens aktørene ventet på at rettssaken skulle starte, var UDs utsending Kai Eide i et politisk møte om saken og ikke i rettssalen. Dette opplyser ministerråd Jon Otto Brødholt til NTB. Noe videre informasjon om møtet vil ikke Utenriksdepartementet gå ut med. Pressevakt Svein Michalsen sier til NTB at det er nødvendig å være tilbakeholden med informasjon i saken og vil heller ikke kommentere hvem Kai Eide er i møte med.

Litt over klokken 11 ankom Eide rettslokalet.

18. august 2013 ble 32 år gamle Tjostolv Moland funnet død på sin fengselscelle i Kinshasa. Det ble da konkludert med at Moland etter alt å dømme tok sitt eget liv. Mandag ble French tiltalt for å ha drept kameraten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder