Nigerianer i Norge: Håpet er det eneste vi har

Demonstrerer: Flere samlet seg i gatene i går for å vise sitt misnøye med myndighetenes håndtering av kidnappingen. Foto: Ap/Scanpix

Bortførte jenter i Nigeria: Tvangsgiftet til kidnapperne

Skolejentene som ble kidnappet i midten av april blir tvangsgiftet til kidnapperne. Nå marsjerer foreldrene i gatene i håp om å få se døtrene sine igjen.

  • Camilla Bergland

Artikkelen er over seks år gammel

Tungt bevæpnede islamister kidnappet i midten av april over 200 jenter fra en videregående skole i byen Chibok nordøst i Nigeria. Terrorgruppen Boko Haram har fåttt skylden for angrepet, men har foreløpig ikke tatt på seg ansvaret.

Jentene skal være i alderen 16-18 år. Nyhetsbyrået Associated Press skriver at menneskerettighetsorganisasjonen Borno-Yobe melder at flere av jentene har blitt tvunget til å gifte seg med sine kidnappere.

- Noen av dem har blitt giftet bort til opprørerne. Et slags middelaldersk slaveri. De kidnapper kvinner, for så å tjene på dem, sier Pogu Bitrus, lokal leder i Chibok til BBC.

Nyhetsbyrået skriver også at jentene får 12 dollar for å gifte seg med kidnapperne sine.

- Håpet er det eneste vi har.

Winnifred Echem er lederen for Niwat, foreningen for nigerianske kvinner i Norge. Hun har fortsatt familie igjen i hjemlandet, og frykter for deres sikkerhet med tanke på den tilspissede situasjonen i Nigeria.

- Folk er redde. Flere går usikre tider i møte. Myndighetene gjør for lite, og de burde ha kompetente folk som kan gå inn i forhandlinger, sier hun og legger til:

- Ingen steder er trygge. Terrorgruppen Boko Haram sprer seg fra Nord til Øst og Vest, og de bomber kirker. Jeg har fortsatt familie i hjemlandet, og man lever i håpet om at ting skal bli bedre. Vi ber mye til Gud. Håpet er det eneste vi har.

Det spekuleres i at det er terrorgruppen Boko Haram som skal ha stått bak kidnappingen av jentene.

- Hvor lenge skal vi vente?

Demonstrerer: Flere samlet seg i gatene i går for å vise sitt misnøye med myndighetenes håndtering av kidnappingen. Foto: Ap/Scanpix

Stemningen i Nigeria har den siste tiden vært amper. Flere har kritisert myndighetene for håndteringen av Boko Harams handlinger.

I går samlet over 500 kvinner seg i gatene, nesten alle kledd i rødt og bærende på store plakater, for å trygle myndighetene om at mer må gjøres for å få døtrene tilbake.

Mercy Abang, lederen for demonstrantene, sier til BBC at hun vil at myndighetene nå skal forhandle med terrorgruppen slik at jentene ikke kommer hjem i likposer.

Nigerias innenriksminister, Abbo Moro, sier at han forstår frustrasjonene til de pårørende, men at myndighetene må jobbe diskré, fordi terrorgruppen har truet med å drepe jentene hvis «enkelte handlinger» blir gjennomført fra myndighetenes side.

Flere av demonstrantene har påpekt redselen som nå oppstår i landet. En av reaksjonene vil være at foreldre ikke lenger tør å sende døtrene sine på skolen fordi de er redde for at de skal bli kidnappet.

- Hvor lenge skal vi vente på at myndighetene vil hjelpe oss? Vi klarer det ikke lenger, forteller en av demonstrantene til BBC.

Drept 1500 mennesker

Terrorgruppen Boko Haram har de siste to årene herjet i nordlige deler av Nigeria, og gruppen skal ha drept rundt 1500 personer bare i år.

Det var også de som sto bak angrepet på en bussterminal i morgenrushet i Nigeria for litt over to uker siden, hvor over 70 mennesker ble drept.

Boko Haram betyr «Vestlig utdannelse er forbudt». De mener at Nigeria er for påvirket av vestlig kultur, og ønsker et Nigeria styrt av Sharialover.

Viser støtte

Flere bruker nå sosiale medier til å gi sin støtte til de pårørende. På twitter er det opprettet en Hashtag: Bring Back Our Girls.

Og Norges raskeste kvinne, Ezinne Okaparaebo, som ble født i Nigeria, har også retweetet et bilde hvor det står «It's been two weeks since the kidnapping of 234 Nigerian girls and they still aren't home»

De ferskeste nyhetene antyder at jentene skal ha blitt fraktet over grensen til Kamerun. Disse ryktene har ikke blitt bekreftet.

Mer om

  1. Nigeria

Flere artikler

  1. USA tilbyr hjelp til å finne bortførte jenter i Nigeria

  2. 300 fryktes drept i nytt terrorangrep i Nigeria

  3. Flyktet fra kidnapperne: - De truet med å skyte alle som rømte

  4. To år etter at 276 jenter forsvant: Her er mødrenes brev til de bortførte døtrene

  5. Islamistleder med videotrussel om bortførte skolejenter: - Gud har instruert meg om å selge dem

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder