Her er bildene som får Kim Jong-Un til å se rødt

(VG Nett) Her flyr verdens mest avanserte bombefly liksom-bombetokt like ved grensen til Nord-Korea.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Bildene av det amerikanske milliardflyet B-2 er tatt onsdag, og viser stealthbomberen sammen med bevæpnede F-16-fly over Sør-Korea.

De to flyene, som kan bære opp til 16 atombomber hver, gjennomførte flere liksomangrep på et skytefelt ved Pyeongtaek.

- Dette viser USAs evne til å gjennomføre langtrekkende presisjonsangrep, raskt og når vi vil, skriver det amerikanske Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Det er første gang USA bekrefter at B-2-fly har flydd tokt over Sør-Korea. Og den godt dokumenterte hendelsen sender et tydelig signal til Kim Jong-Uns regime i Nord Korea.

- Avskrekking

Det gjør trolig ikke forholdet mellom USA, Sør-Korea og Nord-Korea - som har blitt stadig verre de siste ukene - noe særlig bedre.

- B-2 er et viktig element i USAs langsiktige og robuste avskrekkingskapasitet i regionen, skriver det amerikanske forsvarsdepartementet om toktet.

B-2-flyene har en prislapp på nesten fem milliarder per fly, og fløy sine første bombetokt i strid under Kosovo-krigen i 1999.

Flyene har også angrepet mål i Irak, Afghanistan og mot Gaddafi-regimet i Libya.

Stor rekkevidde

BOMBELAST: Her viser et B-2-fly noe av kapasiteten under en øvelse i USA. Ut av lasterommene kan det falle opp til 23 tonn dødelig last. Foto: NORTHROP GRUMMAN

Selv om de ikke er spesielt raske, har flyene enorm rekkevidde, og kan komme seg usett gjennom radarforsvar på grunn av stealthegenskapene - som skal gjøre flyet svært vanskelig å oppdage.

B-2-toktet over Sør-Korea var en del av den øvelse Foal Eagle, en årlig fellesøvelse med amerikanske og sørkoreanske styrker i regionen.

Kuttet kommunikasjon

Nord-Korea har svart med å sette både antiluftskyts og andre rakettbatterier i krigsberedskap og truet med å angripe amerikanske mål i Stillehavet.

I går kuttet de også sin eneste kommunikasjonslinje til Sør-Korea.

- I en situasjon hvor en krig kan bryte ut når som helst, er det ikke behov for å opprettholde en militær kommunikasjon mellom nord og sør, er Nord-Koreas beskjed til nabolandet i sør, ifølge et statlig nyhetsbyrå.

Truet president

PROVOSERT: Nord-Koreas president Kim Jong-Un applauderer ikke USAs omfattende militærøvelse i Sør-Korea. Foto: AFP PHOTO / Ed Jones / NTB Scanpix

Nord-Korea har allerede kuttet kommunikasjonslinjen til den USA-ledede FN-styrken som overvåker den demilitariserte sonen. De har også kuttet en Røde Kors-linje som ble brukt av både nord og sør.

Før de kuttet linjen, ba de Sør-Koreas president Park Geun-hye «passe munnen sin» etter at hun krevde at Nord-Korea dropper atomprogrammet sitt eller risikere kollaps, skriver NTB.

«Dersom hun fortsetter langs den samme konfrontasjonsveien som forræderen Lee og trosser advarslene fra DPRK (Nord-Korea), vil hun få en miserabel skjebne,» heter det i advarselen fra nordkoreanske myndigheter.

Det er ikke første gang Nord-Korea kutter telefonlinjen til nabolandet i sør. Det samme skjedde i 2009. Da ble den gjenopprettet i løpet av to uker.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel besøkte denne uken Sør-Korea, og gjentok USAs støtte til sin allierte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder