BOMBET: Palestinere i Gaza graver ut en tunell som ble bombet under de israelske angrepene i november. Bildet er tatt få dager etter at våpenhvilen trådte i kraft. Foto: AP Foto:

Våpensmuglingen til Gaza øker

Israel: 70 prosent av våpenlagrene er inntakte etter krigen

(VG Nett) Etter noen rolige uker rett etter krigen i november har våpensmuglingen til militante grupper i Gaza økt de siste ukene.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det får VG opplyst fra kilder med tilgang til israelsk etterretningsinformasjon. Det israelske forsvaret frykter utviklingen.

- De første ukene etter krigen var det rolig, men vi har sett en økning i smuglingen de siste ukene. Dette er ikke uventet. Vi så den samme utviklingen etter krigen i 2009, men vi er bekymret, sier talsmann for det israelske forsvaret Bjørn Hermann til VG.

Stanset våpenlast

Israelsk etterretningsinformasjon viser at raketter og missiler blir smuglet gjennom tunnelene mellom Egypt og Gaza i deler, før de blir satt sammen og klargjort i Gaza. Også råstoff til sprengstoff blir, ifølge israelerne, smuglet inn til kyststripen der Hamas har hatt kontrollen siden 2007.

VGTV: VG Nett var med Gaza-smuglerne på jobb

I forrige uke stanset egyptisk politi en last med anti-luftmissiler som var i ferd med å bli smuglet inn i Gaza. Ifølge egyptiske medier har missilene en rekkevidde på to kilometer, og skal opprinnelig komme fra Libya.

Forsvarstalsmannen bekrefter at israelsk etterretning overvåker smugleraktiviteten nøye, men understreker at det ikke er mulig å hindre at våpen blir smuglet inn til militante grupper i Gaza.

- Vi har så god oversikt som vi kan ha, men vi regner ikke med at vi er i stand til å fange opp alt, sier Hermann.

Saken fortsetter under bildet!

PARADE: Soldatene i Hamas`militære ving ble hyllet som helter da de kjørte gjennom Gaza By dagen etter våpenhvilen. Foto: ERLEND SKEVIK

1500 mål bombet

Israel innledet i november et omfattende bombeangrep mot Gaza etter at et rekordhøyt antall raketter hadde blitt skutt mot Israel i 2012. I løpet av de åtte dagene operasjonen varte ble mer enn 1500 mål bombet. Likevel mener det israelske forsvaret at 60-70 prosent av de palestinske rakettlagrene fortsatt er inntakt.

Det innebærer, ifølge de israelske beregningene, at militante grupper fortsatt har over 10.000 raketter.

- Foreløpig er våpenhvileavtalen overholdt, men vi er forberedt på at det kan være grupper som ønsker å teste oss, sier Hermann.

VGTV: Hjemmet til Mohammed (12) ble bombet

Tall fra Israel Security Agency viser at det I desember ble gjennomført kun et granatangrep mot Israel. Ingen raketter er blitt skutt fra Gaza etter at våpenhvilen trådte i kraft. I ukene før krigen ble det skutt 116 raketter og 55 granater mot Israel.

RAPPORT: Les hele månedsrapporten fra ISA her

Forrige uke avverget også det egyptiske militæret et terrorangrep i Sinai. Professor Meir Litvak ved universitetet i Tel Aviv mener Hamas nå utnytter den ustabile situasjonen på Sinai-halvøya for å smugle våpen som kan brukes i nye angrep mot Israel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder