Frykt og forvirring etter valget i Italia

ROMA (VG) Folk er oppgitt, børsene raser og politikerne vet ikke hva de skal gjøre i Italia.

Brynjar Skjærli
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I forkant av det italienske valget ble en fastlåst situasjon sett på som det verste scenariet.

Det var nettopp det som skjedde.

* Det demokratiske partiet (PD) får automatisk flertall i underhuset (Deputertkammeret), fordi de så vidt ble den største koalisjonen.

* I overhuset (Senatet) har ingen koalisjon flertall. Femstjernersbevegelsen sier de ikke vil samarbeide med noen, dermed vil det trolig blir umulig å danne en flertallsallianse.
Begge husene er like viktige i parlamentet.

Den italienske børsen i Milano raste ned hele fem prosent i morgentimene.

Bakgrunn: Ingen klar vinner etter italiensk sjokkvalg

Silvio Berlusconi gjorde det mye bedre enn forventet og endte opp med kun to færre seter i Senatet enn sentrum-venstre alliansen.

BLANDET SEIER: Pier Luigi Bersani fikk ingen knusende seier over Silvio Berlusconi. Her stemmer førstnevnte under den første valgdagen på søndag. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO LINGRIA

Stor usikkerhet

Berlusconi har langet ut mot Tyskland og Angela Merkel under valgkampen, Beppe Grillo har også vært svært negativ til den europeiske kriseløsningen og Mario Monti, som har innført denne politikken i Italia de siste to årene, endte opp med fattige 10 prosent oppslutning.

Dermed er det nå en betydelig usikkerhet rundt hva som vil bli den fremtidige økonomiske politikken til det kriserammede Italia.

For med den situasjonen som har oppstått må sentrum-venstre hente støtte fra Berlusconi eller Grillo i hver enkelt sak.
I dag skal Angela Merkel møte den italienske presidenten Giorgio Napolitano til samtaler.

- Jeg skammer meg over å være italiener, sier Roberto Comberti der han sitter på et fortau, et par kvartaler unna parlamentet i Roma, og leser den uavhengige avisen Il Fatto.

- Dette er bare dritt, våre politikere er som de er. Folk støtter «den korte» (som han kaller Berlusconi) for hver lille, dumme, ting han gjør, sier Comberti.

- Det eneste gode som skjedde var Grillo, men det blir vanskelig å danne en regjering. Dette er et dårlig øyeblikk.

TUNGT RESULTAT: Avtroppende statsminister Mario Monti møtet pressen etter at valgresultatet begynner å bli klart. Han vil ikke vedgå at han er skuffet. Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

VGTV: Italia våknet opp til en fastlåst situasjon:- Finansmarkedene skjelver
Håpefull

Kapitalforvalter i Rigpa Capital, Marco Parigi, er skeptisk til å dømme femstjernersbevegelsen nord og ned som en useriøs politisk bevegelse.

- Vi må skille mellom to ting, hva folk sier i valgkampen og hva de gjør når de blir valgt, sier Parigi.

Han påpeker at de har makt i regionene Parma og Sicilia, hvor de opptrer konstruktivt og ansvarlig.

- Der presser de igjennom anti-korrupsjonslover, kutter goder for politikere og motsetter seg miljøforurensing.

- Men det er klart, mange av ideene deres er helt galimatias, mens andre er potensielt interessante. Jeg er ikke totalt pessimistisk, det er mulig å sette seg ned og diskutere med dem i mine øyne.

Parigi mener situasjonen er et resultat av en enorm misnøye med den eldre garde av italienske politikere og at det demokratiske partiet gjorde en generaltabbe da de valgte den tidligere kommunisten Pier Luigi Bersani på topp istedenfor den unge, karismatiske, Matteo Renzi. Dermed ble det demokratiske partiet

VINNER: Beppe Grillo er mannen bak Femstjernersbevegelsen, som gjorde et brakvalg i går. Foto: STEFANO RELLANDINI / REUTERS / NTB SCANPIX

også en skyteskive for Grillo som langet ut mot de politiske dinosaurene.

På gaten i Roma er det ikke vanskelig å finne Grillo-tilhengere.

- Heldigvis kan Grillo nå være med og bestemme, det gleder meg. Det har skjedd altfor mange håpløse ting de siste årene, sier Fabio Votano som paradoksalt nok har et etternavn som, hvis man deler det opp, betyr «stem nei».

Tror på raskt nyvalg

Bladselgeren er helt «slått ut» av valgresultatet.

- Jeg forventet ikke dette. Jeg trodde PD (det demokratiske partiet) ville få flertall. Jeg håpet det skulle bli en revolusjon, isteden har det blitt en fastlåst situasjon.

På grunn av den fastlåste situasjonen tror mange det kan bli skrevet ut nyvalg ganske raskt. Silvio Berlusconi motsetter seg imidlertid dette og mener det ikke er noe å diskutere.

På italiensk radio uttaler han at partiene nå må sette seg ned og begynne å jobbe for å finne politisk vei videre.

Grillo karakteriserer resultatet som et mirakel og lover å være en slags vaktbikkje som skal kontrollere de andre politikerne.

BLIR OMFAVNET: Alessandro Di Battista blir omfavnet på protestpartiet Femstjernersbevegelsens valgvake i Roma. Han var bevegelsens representant i Roma og ble valgt inn i Parlamentet. Foto: HARALD HENDEN

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder