DREPTE TOLV: De maskerte terroristene avfyrer her skudd utenfor bygningen hvor satiremagasinet Charlie Hebdo hadde redaksjonslokale i Paris. Foto:AP,

Slik skjedde terrorangrepet

Tror terroristene kjente til redaksjonsmøte

PARIS/OSLO (VG) Påtalemyndigheten tror ikke det var tilfeldig at terroristene slo til da hele redaksjonen var samlet for å planlegge spesialnummeret «Sharia Hebdo».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den franske satiremagasinet Charlie Hebdo har redaksjonslokaler nær Bastille-monumentet i Paris. Klokken 11.30 onsdag tvang to menn seg inn i bygget, som ligger i gaten Nicolas Appert, hvor det franske satiremagasinet har redaksjonslokaler. Terroristene var iført finlandshetter, skuddsikre vester og automatgeværet AK-47

– Jeg hadde hentet datteren min i barnehagen og hadde kommet til inngangsdøren, da to væpnede menn brutalt truet oss. De ville slippe inn og gå opp. Jeg tastet inn koden, forteller tegneren Corinne «Coco» Rey.

I inngangspartiet drepte terroristene sitt første offer. Totalt er 12 mennesker døde, blant disse er to polititjenestemenn og åtte journalister. Flere er alvorlig skadet.

– De ropte «Allahu Akbar» og sa «de skulle hevne profeten», opplyser François Molins hos påtalemyndigheten i Paris.

Amatørvideoer som ble tatt mens terrorangrepet pågikk, viser også at gjerningsmennene roper «Allahu Akbar», som betyr «Gud er stor». De roper også «Vi drepte Charlie Hebdo»

Satt i redaksjonsmøte

Ifølge Corinne Rey pågikk angrepet i fem minutter. Etter å ha drept personen i 1. etasje, tok terroristene seg opp til Charlie Hebdos kontorer i etasjen over. Der ble det holdt et redaksjonsmøte for å planlegge et spesialnummer av satiremagasinet. Det skulle hete «Sharia Hebdo» og ta for seg islamisme.

Ifølge påtalemyndigheten er det grunn til å tro at terroristene visste når og hvor møtet skulle foregå. De skal ha snakket perfekt fransk og spurt etter navngitte personer i magasinet.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal de ha gått rett bort til redaktør Stephane Charbonnier – kjent som Charb. Han stod på al-Qaidas dødsliste og hadde politibeskyttelse. Livvakten ble skutt før han rakk å reagere, opplyser polititalsmann Christophe Crepin. Etter å ha drept politimannen, skjøt terroristene redaktøren.

Blant de drepte er også økonomen Bernard Maris, som var blant magasinets bidragsytere. Tegnerne Georges Wolinski og Berbard Verlhac, kjent som «Tignous», er også blant terroristenes ofre.

Mistet sko i flukten

Gjerningsmennene flyktet i en liten sort Citroën. På veien skjøt de en politimann. Han ble først truffet i kroppen, og forsøkte å be for eget liv ved å heve armen. En av terroristene gikk imidlertid bort til den skadde politimannen og henrettet ham med et hodeskudd. Øyenvitner filmet hendelsen med mobil.

Et øyenvitne som er redd, og ikke ønsket å oppgi eget navn til AP, forteller at gjerningsmennene opptrådte så metodisk at han først trodde det var franske antiterrorstyrker.

På vei mot fluktbilen mistet én av de to våpenmennene skoen. Amatørvideo-opptak viser hvordan han rolig tar seg tid til å plukke opp skoen og kaste den inn i fluktbilen, før de raser av gårde.

Ved Rue de Meaux kolliderte terroristene med en annen bil. Etter kort tid kapret de en Renault Clio, og fortsatte flukten mot den indre ringveien, Boulevard périphérique. Ifølge vitner skal terroristene også ha hatt med seg en granatkaster da de skiftet bil.

Påtalemyndigheten opplyser at de jakter tre gjerningsmenn etter terrorangrepet.

Foto: Grafikk:Tom Byermoen,VG

Hevdet de var al-Qaida

Terroristene opptrådte svært resolutt, noe som kan bety at de har stridserfaring fra tidligere. Vitner, som møtte på dem under flukten, fikk beskjed om å fortelle media at al-Qaida Jemen (AQAP) står bak terrorangrepet.

Bilder av kulehullene i frontruten på en politibil, viser at disse er plassert samlet, noe som tyder på at de var våpenkyndig. Terroristene tok seg også tid til å sikte og avfyrte enkeltskudd, fremfor å skyte vilt rundt seg med automatvåpnene.

De fikk heller ikke panikk da flere politibiler kom til stedet, men satte disse raskt ut av spill og flyktet ut av bysentrum uten flere hindringer.

Den franske avisen Liberation kaller angrepet for det verste siden 2. verdenskrig. Avisen korrigerer imidlertid seg selv i ettertid og minner leserne om massakeren i 1961 der fransk politi drepte langt flere.

Terroranslaget mot Charlie Hebdo er et av de angrepene i Frankrike siden krigen.

Minutter før det startet, ble det sendt en Twitter-meldingen fra kontoen til magasinet med et tegning hvor IS-lederen gir sine nyttårsønsker.

Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder