FORSVARTE KARIKATURER: Sjefredaktør i Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier, her fotografert i 2011 foran tidligere utgaver av magasinet han ledet. Foto:Francois Guillot,AFP

Charlie Hebdo-redaktør sto på al-Qaidas dødsliste

Stéphane Charbonnier hadde mottatt dødstrusler og levde under politibeskyttelse, ifølge britiske medier. Onsdag ble han drept av gjerningsmenn som hevdet de var fra al-Qaida.

 • Maria Mikkelsen
 • Synnøve Åsebø
 • Lars Håkon Grønning
 • Erlend Skevik
 • Marthe Berg
 • Shazia Sarwar
 • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over fem år gammel

Flere tusen politifolk jakter på terroristene som onsdag angrep det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Magasinets sjefredaktør Stéphane Charbonnier er blant de 12 som ble drept da tre gjerningsmenn stormet magasinets lokaler, ifølge AFP.

Gjerningsmennene påsto at de var fra al-Qaida i Jemen, forteller øyenvitner til den franske nettavisen 20 minutes. Andre vitner sier at de ropte «vi har hevnet profeten Muhammed».

Ettersøkt

I 2013 ble Charbonnier inkludert i al-Qaidas liste over personer som er «ønsket død eller levende for å ha forbrutt seg mot islam», skriver The Telegraph. Listen ble publisert i terrororganisasjonens propagandamagasin Inspire.

Bakgrunnen var trolig at magasinet flere ganger har trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed. Charbonnier har forsvart trykkingen og uttalt at det ikke er ment som en provokasjon, men som et signal om at ytringsfriheten tas på alvor.

– Muhammed er ikke hellig for meg. Jeg klandrer ikke muslimer for at de ikke ler av tegningene våre. Jeg forholder meg til fransk lov. Jeg forholder meg ikke til Koranens lover, sa den franske redaktøren og tegneren i 2012.

– Skremmende

Charbonniers advokat sier at magasinets lokaler har blitt beskyttet av politiet helt siden karikaturstriden. Selv levde sjefredaktøren under politibeskyttelse.

PROPAGANDA: Her er bladet hvor islamister skal ha etterlyst den drepte redaktøren - død eller levende. På listen sto også den danske tegneren Kurt Westergaard. Foto: Samlet inn av MEMRI,

– Truslene var konstante. Det er skremmende, sier Richard Malka til The Telegraph.I november 2011 ble magasinets redaksjonslokaler angrepet med bensinbomber. Angrepet kom kun få dager etter at bladet hadde utnevnt profeten Muhammed til redaktør for deres neste utgave – og prydet forsiden med en karikaturtegning av profeten.

Planla sharia-nummer

Ifølge fransk TV satt redaksjonen i Charlie Hebdo i et møte der de planla et spesialnummer av satiremagasinet viet islam, da terroristene angrep.

Utgaven skulle hete «Sharia Hebdo».

Få minutter før tre gjerningsmenn stormet magasinlokalene, la de ut en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi med følgeteksten «Beste ønsker, forresten» på Twitter.

Tvang tegner til å åpne

Gjerningsmennene kom seg inn i redaksjonen ved å true en kvinnelig tegner til å slippe dem inn. Det sier tegneren til avisen l'Humanité.

– Jeg var på vei for å hente datteren min i barnehagen og hadde kommet til inngangsdøren, da to væpnede menn brutalt truet oss. De ville slippe inn og gå opp. Jeg tastet inn koden, forteller hun.

– De skjøt på Wolinski og Cabu. Det varte i fem minutter. Jeg søkte tilflukt under et skrivebord. De snakket perfekt fransk. De påsto de var fra al-Qaida.

- Forstår det ikke

Redaktør Gerard Biard unnslapp massakren fordi han var på reise i London. Han sier til France Inter at han ikke kjente til noen konkrete trusler.

– Jeg er sjokkert over at noen kan angripe en avis i Frankrike, en sekulær republikk. Jeg forstår det ikke, sier Biard.

Frankrikes innenriksminister sier at de gjør alt de kan for å «nøytralisere de tre kriminelle som begikk denne barbariske handlingen», melder AFP.

Foto: Grafikk:Tom Byermoen/Sondre Nilsen,VG

Les også

 1. Tolv personer er drept i angrep mot et fransk ukeblad i Paris

  Flere personer er drept etter at det har blitt avfyrt flere skudd mot et satirisk fransk ukeblad.
 2. Terrorangrepet i Paris: Politimann henrettet på fortauet

  En video viser terroristene i Paris skyte det som skal være en skadet politimann på kloss hold.
 3. Vebjørn Selbekk: - Svarteste dag for ytringsfriheten

  - En journalist og en sjefredaktør ligger i en blodpøl i…
 4. Ekspert: Frankrike mest utsatt, best forberedt

  Norske eksperter mener at angrepet i Frankrike kan føre til økt frykt og polarisering i Europa, og at man har gått rundt…
 5. Det opplagte terrormålet

  Det franske satiremagasinet Charlie Hebdo var et av Europas…
 6. 3000 politifolk jakter på terroristene i Paris

  PARIS (VG) «Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død», skal en av skytterne bak angrepet ha ropt mot…
 7. Erna Solberg om terrorangrepet: – Dette er et forferdelig angrep

  STORTINGET (VG) Statsminister Erna Solberg fordømmer angrepet på satireavisen Charlie Hebdo.

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
 2. Terrorisme
 3. Frankrike

Flere artikler

 1. Angrepet under stort redaksjonsmøte - planla spesialnummer om sharia

 2. Fransk påtalemyndighet: Gjerningsmenn ropte «Gud er stor» på arabisk

 3. 3000 politifolk jakter på terroristene i Paris

 4. Erna Solberg om terrorangrepet: – Dette er et forferdelig angrep

 5. Terrorangrepet i Paris: Politimann henrettet på fortauet

 6. Tolv personer er drept i angrep mot et fransk ukeblad i Paris

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder