FOREVIGET: De pro-russiske soldatene som kom til Slavjansk tidligere denne uken ble tatt i mot som helter og de stilte villig opp på bilder, som med denne kvinnen. FOTO: HARALD HENDEN.

Informasjonskrig etter utdeling av jødefiendtlige flyers

DONETSK (VG) Flyers med et svært truende innhold mot jøder i Donetsk ble delt ut utenfor en synagoge denne uken. Hendelsen skapte kraftige reaksjoner. Men hvem sto egentlig bak?

Brynjar Skjærli
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I flyeren het det at jøder over 16 år måtte registrere seg hos kommisæren for nasjonale saker i Donetsk-republikken og betale 300 kroner fordi «lederne av det jødiske samfunnet i Ukraina støtter bandittjuntaen i Kiev og er fiendtlige til den ortodokse Donetsk-republikken og dens innbyggere».

Videre het det at «de som nekter å registrere seg vil bli fratatt sitt statsborgerskap og utvist fra republikken og deres eiendommer vil bli konfiskert».

Ordren var angivelig gitt av «folkets guvernør» Denis Pushilin. Det var to personer med masker for ansiktet som delte ut budskapet. De forsvant da de ble bedt om å identifisere seg selv.

- Provokasjon

Det er separatistene i regionen Donetsk i Øst-Ukraina som bruker uttrykket «Folkerepublikken Donetsk», hvor Pushilin kaller seg styreformann for den midlertidige regjeringen.

Saken skapte raskt sterke internasjonale reaksjoner og USAs utenriksminister John Kerry sa at hendelsen var «grotesk».

SABBAT: En mann går inn i den jødiske synagogen i Donetsk lørdag formiddag. FOTO: HARALD HENDEN.

Sjefsrabbineren i den 110 år gamle synagogen i Donetsk by snakket lørdag formiddag med VG.

- Vi er ikke redde. Vi forstår at dette er en provokasjon. Ukraina er en stat med lover og sikkerhet. Det er deres oppgave å beskytte oss, sier Pinhas Vyshetskiy.

- Vet dere hvem som sto bak?

- Nei, det vet vi ikke. Vi har snakket med de som er ansvalig for sikkerheten og med politiet. Det er opp til dem å finne ut hvem som sto bak.

Svertekampanje?

Det paradoksale i saken er at de pro-russiske separatistene, som har tatt over en rekke bygninger i Donetsk-regionen, mener at den midlertidige regjeringen i Kiev består av intolerante nasjonalister.

Det argumentet slår ganske kraftig tilbake på dem selv, hvis de skulle stå bak en beskjed som denne til den jødiske befolkningen i Donetsk.

MOT NAZISME: De pro-russiske separatistene påpeker at de ikke har noe i mot jøder. Foran administrasjonsbygget til Donetsk-regionen, som er tatt over av pro-russiske okkupanter, er det på en plakat tegnet et kryss over et hakekors. FOTO: HARALD HENDEN.

Separatist-ledelsen i Donetsk gikk da også ut på fredag og avviste at de sto bak flyerne. De har ikke noe mot jøder, Denis Pushilin har aldri kalt seg for «folkets guvernør» og logoen som ble brukt på flyerne ser ut som en forfalskning.

De pro-russiske separatistene peker på at det er regjeringen i Kiev som står bak, for å prøve å sverte opprørerne i Øst-Ukraina.

Propaganda

Uansett føyer saken seg inn i en uendelig lang rekke av hendelser, informasjon, påstander, rykter og propaganda som popper opp nærmest kontinuerlig i relasjon til konflikten i Øst-Ukraina. Det samme har tidligere skjedd da sentrum for konflikten var på Krim og i Kiev.

Sannheten kan være svært vanskelig å få øye på.

Det mest omdiskuterte spørsmålet er hvem de «små grønne mennene» er. Disse svært profesjonelle soldatene, uten distinksjoner, som med stor grad av presisjon og dyktighet har tatt over flere bygninger i Øst-Ukraina.

SMÅ GRØNNE MENN: Hvem er det egentlig disse soldatene mottar ordre fra? Denne soldaten holder vakt i Slovjansk. FOTO: HARALD HENDEN.

Vladimir Putin har nå innrømmet at det var russiske soldater som gjorde mye av det samme på Krim. Russland avviser at det er deres grønne menn som har operert de siste ukene i Øst-Ukraina. Svært mange analytikere er imidlertid klar i sin tale: Alt tyder på at det er russiske soldater.

Uansett er disse soldatene vesentlig mindre synlige i Donetsk enn de var på Krim. Etter at bygningene er tatt over, forsvinner de inn i skyggen. Ofte er det folk uten uniformer og med en kølle i hånden som passer på.

Avhoppere

Hva skjedde egentlig for noen dager siden da en konvoi med panservogner plutselig kjørte til Slavjansk?

VG var på vei for å møte det som angivelig var det ukrainske militærets fremrykning da kolonnen plutselig kom, med russiske flagg, ikke ukrainske.

TATT: En kolonne med ukrainske panservogner, med russisk flagg, er her på vei til Slavjansk. FOTO: HARALD HENDEN.

Det ble etter hvert klart at i hvert fall en del av kjøretøyene var tatt av pro-russiske aktivister. Men overga de ukrainske soldatene seg, deserterte de og gikk over til den pro-russiske siden og i så fall hvor mange? Ukrainske myndigheter hevdet ingen hoppet av. En uniformert mann som var med i konvoien sa til VG at rundt 50 ukrainske soldater ble med dem. Hvor er disse soldatene nå? Da VG var i Slavjansk i går var både kjøretøyene og soldatene borte.

Ukrainske myndigheter påstår nå at de har tatt tilbake et par av panservognene i en spesialoperasjon.

Det må i så være være en av de første spesialoperasjonene de har utført i Øst-Ukraina.

Antiterroroperasjon

Så var det starten på den ukrainske antiterroroperasjonen, som begynte med at en okkupert flybase i Kramatorsk ble tatt tilbake.

I russiske medier haglet det med informasjon om store tap og Vladimir Putin mente FN måtte fordømme angrepet. Men var i det hele tatt flybasen okkupert? Det har vært hevdet fra naboer at det ikke var noen på basen. Ble i det hele tatt noen skadet eller drept? Det ble hørt skyting, men var det i luften?

GIKK TIL AKSJON: Fra en fremskutt base nord for Donetsk-regionen satte ukrainske antiterrorstyrker i verk sin første aksjon. FOTO: HARALD HENDEN.

Propaganda og desinformasjon spres kjapt gjennom sosiale medier. En kveld ble det meldt at en pro-ukrainer skal ha drept 10 pro-russiske aktivister i Donetsk. Det haglet med meldinger om dette på Twitter. Etter hvert viste det seg at ingenting hadde skjedd.

«Terrorister» og «fascistjunta»

Flere ganger har det kommet beskjeder om at folk måtte holde seg inne og lukke vinduene fordi den ukrainske antiterroroperasjonen skulle starte. Ingen operasjon har blitt iverksatt.

Så var det flyplassen som skulle være okkupert og da VG kom dit var det eneste som hadde skjedd at et russisk flagg hadde blitt hengt opp over inngangen.

«KRIGEN MOT TERROR»: Ifølge ukrainske myndigheter og medier er okkupantene i Øst-Ukraina terrorister. FOTO: HARALD HENDEN.

Nå melder de ukrainske sikkerhetsstyrkene at den aktive delen av antiterroroperasjonen stoppes på grunn av påsken og enigheten i Genève, spørsmålet er vel om det noen gang har blitt satt i gang en antiterroroperasjon.

Angående terror, ordbruken er ikke akkurat forsiktig. Der pro-russiske husokkupanter blir kalt «terrorister» i ukrainske medier, karakteriserer russiske medier regjeringen i Kiev for en «fascistjunta».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder