RYKKER FRAM: Sjiamuslimske militser sender i vei en rakett mot Den islamske stat (IS) i voldsomme kamphandlinger som utspiller seg i utkanten av byen Tikrit. Foto:,Reuters

Irak vinner terreng i IS-kontrollert område

IS trues av indre splittelser

Intense kamphandlinger pågår mens landets regjeringsstyrker stadig avanserer på IS-erobret område. Målet er å gjenerobre Saddam Husseins fødeby Tikrit.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Irakiske militærstyrker erobret søndag sentrale områder i utkanten av byen Tikrit, ifølge sikkerhetskilder.

Dette er et viktig steg på veien mot full gjenerobring av byen, som er en avgjørende strategisk forutsetning for at de senere kan innta Mosul–IS' viktigste erobring i landet.

BAKGRUNN: Dette er slaget Irak ikke kan tape.

Den irakiske offensiven er den største av sitt slag så langt i kampen mot IS. Skulle regjeringsstyrkene i samarbeid med sjiamuslimske militser lykkes, vil det være første gangen de vinner tilbake en stor by fra ekstremistene, skriver Reuters.

Truer fortsatt

I helgen ble det også lansert en storoffensiv i byen al-dour hvor den tidligere diktatoren Saddam Hussein ble funnet i 2003.

Søndag kom meldingen om at styrkene hadde lyktes i å gjenerobre sentrale områder, men fortsatt truer terrorgruppen som kaller seg Den islamske stat i vest.

– Snikskyttere fra IS fortsetter å angripe våre soldater. Men vi burde klare å ta dem ut i løpet av kvelden, uttalte en militærkilde søndag.

LES OGSÅ:Norske soldater til Irak i april

Iran kan sikre Tikrit-seier

OPTIMIST: USAs forsvarssjef Martin Dempsey er sikker på at IS vil utkjempes av de irakiske regjeringsstyrkene. Foto:,AP

Tidligere har USAs forsvarssjef Martin Dempsey uttalt at han er sikker på at styrkene vil seire, og dermed innta IS-bastionen Tikrit. Så langt bidrar amerikanerne med luftangrep i den nordlige delen av landet, som vil hindre at IS vinner ytterligere terreng.

På bakkenivå får landets regjeringsstyrker bistand fra Iran-støttede militanter, og kommandanter som fungerer som militære rådgivere for bakkestyrkene.

Forsvarssjef Dempsey anslår at rundt 23 000 soldater kjemper for Irak på bakkenivå, mot kun noen «få hundre» IS-krigere. Ekstremistene er nå truet fra flere hold blant annet fra kurdiske styrker nord i Syria, nordlige deler av Irak og sentralt i Irak rundt Tikrit.

Svekket IS-«image»

Samtidig kommer det stadige rapporter om indre spenninger i IS-miljøet.

– Den store utfordringen til IS akkurat er å håndtere de indre konfliktene i større grad enn de ytre. Vi ser at ekstremistenes ideology, som er å forene folket rundt et islamsk kalifat, mislykkes i større grad, sier direktør for ved forsknignsenter for Midtøsten-studier i Beirut Lina Khatib til Washington Post.

Fremmedkrigere bor i byene, hvor luftangrepene fra koalisjonen er få, grunnet frykten for å treffe sivile. Mens lokale IS-krigere kjemper i utkantstrøk, som er mer sårbare for angrep. I tillegg sliter ekstremistene å rekruttere lokale til fronten, sier en aktivist mot IS til Washington Post.

– Mange av fremmedkrigerne har bare kommet fordi de ønsker å bo i Den islamske stat. De kom ikke for å krige, sier Khatib.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder