Fem pågrepet for terrorplaner i Australia

Fem tenåringer er pågrepet for å ha planlagt et større terrorangrep i Melbourne i Australia. Ifølge politiet skulle angrepet gjennomføres neste uke.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

To 18-åringer er siktet for brudd på Australias terrorlovgivning, mens en tredje 18-åring er siktet for å ha brutt våpenloven. Ytterligere to personer, en 18-åring og en 19-åring, er pågrepet, men foreløpig ikke formelt siktet.

De fem ble pågrepet av antiterrorpoliti tidlig lørdag morgen lokal tid, og var ifølge politiet inspirert av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

Les også: Drept da han forsøkte å redde gislene

– Skulle angripe markering

Angrepet skulle ifølge politiet gjennomføres 25. april, en dag kjent som ANZAC-dagen i Australia.

Datoen markeres over hele landet for å minnes de flere tusen som døde da den britiskledede ANZAC-styrken med soldater fra Australia og New Zealand gikk i land på Gallipoli-halvøya i dagens Tyrkia under første verdenskrig i 1915. Målet var å erobre hovedstaden i det ottomanske riket, Konstantinopel, i dag byen Istanbul.

Den 25. april arrangeres det veteranparader i flere australske byer.

Les også: IS raserte oldtidsbyen Nimrud med slegger

Ber folk være årvåkne

I lørdagens politiaksjon er det gjennomført sju razziaer, men politiet opplyser at aksjonen vil fortsette utover dagen. Rundt 200 polititjenestemenn deltar.

Aksjonen kommer som følge av en én måned lang etterforskning med kodenavnet «Operation Rising».

Australia har nylig sendt flere hundre soldater til Irak for å drive med opplæring av irakiske styrker, som kjemper mot ekstremistgruppen IS.

De australske soldatene skal være i Irak i minst to år.

– Under ANZAC-dag-markeringene oppfordrer vi folk til å gjøre det de har planlagt, men også til å være årvåkne, sier Shane Patton i politiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder