New York Times: USAs etterretning presses for å koble coronaviruset med Wuhan-laboratorier

Samme dag som USAs etterretning avviser at coronaviruset er menneskeskapt, sier Trump at han mener det er sannsynlig at viruset stammer fra et laboratorium i Wuhan.

 • Ingrid Hovda Storaas
 • Signe Rosenlund-Hauglid

Artikkelen er over 143 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Under en pressekonferanse torsdag kveld svarte USAs president Donald Trump «ja» til et spørsmål om hvorvidt han har sett noe som gjør at han mener det er sannsynlig at covid-19 oppsto i Wuhans institutt for virologi – nærmere bestemt P4-laboratoriet som er utstyrt for å håndtere farlige virus.

Faktisk: Dette vet vi om hvor coronaviruset kommer fra

Antyder du at du kanskje har noen bevis for at dette ikke var et naturlig forekommende virus? Spurte en av journalistene litt senere.

– Vi kommer til å finne ut hvor det var og hvor det kom fra. Dere kjenner teoriene. Vi har lab-teorien og flaggermus-teorien, det er mange teorier:

– Vi har folk som undersøker saken grundig. Forskere og etterretningspersonell. Jeg tror vi kommer til å få et godt svar til slutt, kanskje Kina til og med forteller oss det, svarte Trump.

– Hva gjør deg sikker på at dette stammer fra virologinstituttet i Wuhan? Spurte journalisten videre. 

– Jeg kan ikke si noe om det. Jeg har ikke lov til å si noe om det, sa presidenten.

Wuhans institutt for virologi er underlagt Det kinesiske vitenskapsakademiet og har drevet banebrytende forskning, blant annet på sarsviruset og andre virus som kan bli overført fra dyr til mennesker, skriver NTB.

Hvordan oppstår livsfarlige virus? VG Forklarer i videoen.

Ifølge New York Times har høytstående tjenestemenn i Trump-administrasjonen presset etterretningsbyråene hardt for å jakte beviser på at viruset oppsto i Wuhan-laboratoriet.

Utenriksminister Mike Pompeo skal ha tatt ledelsen i dette arbeidet, sier nåværende og tidligere etterretningskilder til avisen. Han er tidligere leder for CIA.

Fungerende etterretningssjef Richard Grenell skal ha bedt landets etterretningsbyråer om å prioritere å finne coronavirusets opphav. Foreløpig avviser de at viruset er menneskeskapt:

– Etterretningssamfunnet slutter seg til den brede vitenskapelige enigheten om at covid-19-viruset ikke er menneskeskapt eller genetisk modifisert, heter det i en kunngjøring fra den fungerende etterretningssjefen torsdag.

De undersøker imidlertid fortsatt om virusspredningen kan være et resultat av et uhell:

– Vi vil fortsette å undersøke all informasjon og etterretning grundig for å kunne fastslå om utbruddet begynte etter kontakt med smittede dyr, eller om det var et resultat av et uhell på et laboratorium i Wuhan, heter det videre.

Ti virusforskere NPR har snakket med, vurderer muligheten for at virusspredningen kan være et resultat av uhell fra laben som svært liten.

Fikk du med deg? Kina og Italia i ordkrig om hvor corona oppsto

Det hvite hus skal også ha bedt etterretningsbyråene om å undersøke hvorvidt Kina eller Verdens helseorganisasjon (WHO) har holdt tilbake informasjon om coronapandemien, skriver NBC.

Trump sa i et intervju med Reuters onsdag at han jobber med å se på hvilke konsekvenser coronapandemien vil få for Kina, og at landet «gjør hva de kan» for å få ham til å tape presidentvalget i november. Ifølge CNN er Trump-administrasjonen i full gang med å utarbeide en egen plan for hvordan landet skal straffes.

Under pressekonferansen i Det hvite hus torsdag utelukket ikke Trump å sende amerikanske etterforskere til Kina for «å finne ut av hva som skjedde».

Kinesiske myndigheter avviser påstandene om at coronaviruset oppsto på laboratoriet i Wuhan som «grunnløse og fabrikkerte». Også laboratoriet har avvist dette.

Shi Zhengli, som leder forskerteamet ved instituttet for virologi, sier ifølge Washington Post at de aldri har vært i besittelse av dette konkrete coronaviruset, og at hun er villig til å vedde sitt eget liv på at viruset ikke har noe med laben å gjøre.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Wuhan
 3. Kina
 4. Virus
 5. Etterretning
 6. Donald Trump

Flere artikler

 1. Trumps smitteekspert: Tror viruset utviklet seg i naturen - ikke i kinesisk laboratorium

 2. USAs etterretning: Coronaviruset er ikke menneskeskapt

 3. Pompeo hevder det er «enorme bevis» for at coronaviruset kom fra kinesisk laboratorium

 4. Washington Post: Amerikanske diplomater varslet om Wuhan-laboratorium for to år siden

 5. Faktisk.no: Dette vet vi om hvor coronaviruset kommer fra

Fra andre aviser

 1. USAs etterretning: Koronaviruset er ikke menneskeskapt

  Bergens Tidende
 2. Trump sier han har sett bevis på at koronaviruset stammer fra laboratorium

  Fædrelandsvennen
 3. Aftenposten mener: Diskusjonen om det kinesiske laboratoriet er mindre viktig

  Aftenposten
 4. Viruslaboratorium i Wuhan granskes av USA: Vi er ikke kilden til pandemien

  Bergens Tidende
 5. Pompeo: – Enorme bevis for at koronaviruset kom fra kinesisk laboratorium

  Fædrelandsvennen
 6. Han prøvde å forhindre en ny viruskatastrofe. Nå er arbeidet hans kjernen i en stadig mer amper konflikt mellom stormaktene.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no