Demonstrasjoner i New Orleans, hvorav en har på seg en T-skjorte med bilde av George Floyd. Foto: Chris Granger / The Advocate via AP / NTB scanpix

Obduksjonsrapport: George Floyd var coronasmittet da han døde

46 år gamle George Floyd, som døde i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis i USA i forrige uke, var smittet med coronaviruset, ifølge en offisiell obduksjonsrapport.

 • NTB
 • Ingrid Hovda Storaas

Den 20 sider lange rapporten konkluderer også med at coronasmitten ikke var medvirkende til at Floyd døde.

Hans diagnose hadde vært kjent siden 3. april, og Floyd hadde «mest sannsynlig» ikke symptomer, ifølge rapporten, som også viser til at 46-åringens lunger virket friske, men at enkelte blodårer i hjertet var innsnevret.

– Testen kan vise et positivt resultat flere uker etter at en sykdom har startet og er avsluttet, sier legen Andrew Baker, som er «chief medical examiner» og står ansvarlig for obduksjonsrapporten.

Baker sier til CNN at resultatene viser at funnet av coronaviruset sannsynligvis stammer fra en tidligere infeksjon, og at han trolig ikke var smittsom på dødstidspunktet.

Skjerpet siktelse

Politimannen som knelte på George Floyds nakke, Derek Chauvin, er siktet for drap, bekreftet påtalemyndigheten i Minnesota i går.

Siktelsen mot Chauvin er endret fra uaktsomt drap til «unintentional second degree murder». Dette tilsvarer en skjerping i retning av det som på norsk kalles forsettlig drap.

De tre andre politifolkene som var til stede under pågripelsen av Floyd, er siktet for medvirkning. Påtalemyndigheten har også utstedt arrestordrer på dem.

– George Floyds liv hadde verdi. Vi ønsker rettferdighet, sa Keith Ellison, regjeringsadvokat i delstatsregjeringen i Minnesota, under en pressekonferanse onsdag.

Floyd døde mandag i forrige uke i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis, en hendelse som har ført til store demonstrasjoner i USA. Det har også vært demonstrasjoner i flere andre land.

Flere rapporter

Den tredje obduksjonsrapporten av Floyd, som er laget av et rettsmedisinsk kontor i Hennepin County i Minnesota, ble offentliggjort onsdag. Rapporten konkluderte også med at Floyd ble drept.

Konklusjonen i rapporten strider mot en foreløpig offisiell rapport som ble laget rett etter at Floyd døde, men er mer i samsvar med en privat obduksjonsrapport som er bestilt fra Floyds familie.

En uttalelse om rapporten ble offentliggjort mandag, mens hele ble offentliggjort onsdag. Her kommer det frem at Floyd hadde flere blåmerker og kutt på hodet, ansiktet, munnen, skuldrene, armene og bena, skriver CNN. Her konkluderes det også med at Floyd ble drept.

I den første offisielle rapporten står det at Floyd hadde underliggende hjerteproblemer og trolig var ruspåvirket. Det står også at det ikke er noen fysiske tegn på at Floyd døde av kvelning, men at den kombinerte effekten av at han ble klemt i politigrepet, hjerteproblemene, hans generelle helsetilstand og potensielle rusmilder er den sannsynlige dødsårsaken.

Mer om

 1. Rasisme-opprøret

Flere artikler

 1. Ny obduksjonsrapport: Floyds hjerte stanset som følge av trykk mot halsen

 2. Tre politimenn siktet for medvirkning til forsettlig drap

 3. Ny George Floyd-video: Prøver å få politimann til å gripe inn

 4. Pluss content

  Slik lever verdens mest forhatte politimann

 5. Politimenn siktet for Floyd-drap møter i retten

Fra andre aviser

 1. Ny obduksjonsrapport: George Floyd døde av kvelning

  Bergens Tidende
 2. – Politimann siktes for forsettlig drap på George Floyd

  Fædrelandsvennen
 3. Politimenn siktet for Floyd-drap møtte i retten

  Aftenposten
 4. Obduksjonsrapport: George Floyd hadde covid-19 da han døde

  Fædrelandsvennen
 5. Chauvin i retten etter den dødelige politivolden mot George Floyd

  Aftenposten
 6. Offentlig rapport: Floyds hjerte stanset som følge av trykk mot halsen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no