President Vladimir Putin var selv KGB-agent og senere sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB før han ble Russlands leder. USA har ifølge amerikanske medier hatt en spion plassert i Putins indre krets, med tilgang til Putins skrivebord. Foto: AP / NTB scanpix

CNN: – USA trakk ut spion som hadde tilgang til Putins skrivebord

Russland bekrefter at en person som angivelig spionerte for USA, var ansatt i Kreml, men sier han fikk sparken og ikke hadde direkte kontakt med Vladimir Putin.

NTB-AFP

Den angivelige spionen var plassert på et høyt nivå i Kreml.

Vedkommende hadde levert informasjon til USA i flere tiår, og hadde tilgang til president Vladimir Putin. Kilden hadde sendt bilder av høynivå-dokumenter på Putins skrivebord, melder CNN.

Amerikanske agenter trakk ut den angivelige spionen fra Russland i 2017.

Begrunnelsen var at man var bekymret for at president Donald Trump og hans administrasjon kunne komme i skade for å avsløre spionen som følge av Trumps skjødesløse omgang med hemmeligstemplet etterretningsmateriale, ifølge kanalen.

CIA motsier beskrivelsene.

– Misforståtte spekulasjoner om at presidentens håndtering av vårt lands mest sensitive etterretningsarbeid, som han har tilgang til hver eneste dag, skulle ha ført til en angivelig uttrekkingsoperasjon, er unøyaktige, sier CIAs pressesjef Brittany Bramell til CNN.

CIA tilbød seg å hente ut kilden sent i 2016, men informanten nektet, av hensyn til familien. Dette skal ha utløst frykt om at informanten var blitt dobbeltagent. Men noen måneder senere ga kilden etter, skriver New York Times.

les også

20 år med Putin - her er 20 viktige hendelser under Putin

Pluss content

Den ikke navngitte angivelige spionen gjorde det mulig for USAs etterretning å bekrefte Putins direkte innblanding i presidentvalget i 2016 i favør av Trump og mot Hillary Clinton, skriver avisen.

Agenten koblet Putin direkte til hackingen mot Demokratene før valget, skriver avisen. Ifølge avisen var agenten den mest verdifulle kilden CIA hadde i Russland.

Russland avviser at den angivelige spionen hadde tilgang på statshemmeligheter:

– Mannen var ansatt i presidentens administrasjon, men han fikk for noen år siden sparken på intern ordre, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov tirsdag, og la til at det var «i 2016 eller 2017».

Peskov sier mannens stilling var av en slik art at han ikke hadde tilgang.

– Han hadde ikke noen høytstående stilling. En slik stilling gir ikke kontakt med presidenten, sa Peskov.

Peskov sa også at meldinger i amerikanske medier rundt saken «heller over til å havne i kiosklitteratur-sjangeren».

– Jeg vet ikke om han var en agent eller ei. Jeg kan bare bekrefte at han var ansatt i presidentadministrasjonen og at han fikk sparken, sa Peskov.

les også

Derfor ba Erna Solberg om Putin-møte

Utenriksminister Sergej Lavrov avviser meldinger i mediene om at han skal ha fått statshemmeligheter fra Trump på et møte, og avviser at USA hentet ut den angivelige spionen fra Russland for å unngå å sette møtet i fare:

– Ingen kom på dette møtet med noen statshemmeligheter eller andre hemmeligheter til noen, sa Lavrov, som la til at han aldri har møtt den angivelige spionen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder