TESTEN: I valgkampen for å bli statsminister var Johnson tydelig på at han kan forhandle en bedre skilsmisseavtale med EU enn det forgjenger Theresa May klarte. Foto: SIMON DAWSON / POOL / BLOOMBERG POOL

Starter brexit-samtaler med Angela Merkel i dag: Får allerede en kald skulder av EU

LONDON (VG) Onsdag reiser Boris Johnsons på sin første utenlandstur som statsminister. Han skal treffe Angela Merkel og forhandle om brexit, men allerede før møtet er signalene fra EU klare. De viker ikke en tomme.

Boris Johnsons forhandlingsevner blir testet i dag når han møter kansler Angela Merkel i Berlin. Johnson vil at Merkel og EU skal gi ham en garanti for at backstop blir fjernet.

Backstop er en garanti mot en hard grense mellom Irland og Nord-Irland uansett hva som skjer mellom Storbritannia og EU i fremtiden.

Over middag skal de diskutere løsningen på grensen mellom EU-landet Irland og Nord-Irland, som deler grense.

– Jeg går i møtene med mye energi og håper vi gjør fremskritt de neste ukene. Det som gjør det komplisert er at våre venner i EU åpenbart tror at parlamentet har muligheten til å blokkere brexit, sier Johnson til Sky News i forkant av møtet.

I dag er grensen åpen – at det forblir slik er et urokkelig krav fra dem som husker hvor smertefullt 30 år med krig og vold var.

OMSTRIDT: Løsningen på grensen mellom Irland og Nord-Irland er en stor floke for Johnson. Her protesterer folk i den irske grensebyen Carrickcarnon. Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters

les også

Boris Johnsons nye innenriksminister: – Vil at kriminelle skal «føle redsel»

EU og Irland: – Ingen nye forhandlinger

Responsen er imidlertid lunken, og det har den vært lenge. EU gir Johnson samme beskjed som Theresa May fikk da hun var i Berlin før sommeren: Skilsmisseavtalen som er forhandlet frem står og kan ikke endres.

– Det er umulig å myke opp eller fjerne backstop fra avtalen. Det er mulig vi kan presisere språket i avtalen (...) men jeg er redd det ikke holder for Boris Johnson, sier Florian Hahn. Han er Merkels talsperson for europeisk politikk, og legger til:

– Johnson vil slå hodet gjennom veggen, men veggen er tykkere enn han tror, skriver The Times.

Torsdag er Johnson i Paris for å møte Emmanuel Macron om det samme før lederne av G7-landene samles i Sør-Frankrike.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder