LØSLATT: Den australske studenten Alek Sigley ble utvist fra Nord-Korea 4. juli. Foto: FRANCK ROBICHON / EPA

Nord-Korea om australsk student: – Tatt på fersk gjerning

Alek Sigley, som torsdag ankom Beijing fra Pyongyang, ble pågrepet etter at han ble tatt i spionasje og utvist, melder Nord-Korea. Studenten har innrømmet forholdet, ifølge diktaturet.

Andrea Rognstrand

– Alek Sigley, en australsk student som studerte i Nord-Korea, ble tatt på fersk gjerning av en relevant nordkoreansk institusjon i det han bedrev statsfiendtlige aktiviteter på nettet, heter det i det som skal være en uttalelse fra Nord-Korea, melder Reuters.

Staten mener at han ved å bruke sitt utenlandske stundentkort har samlet inn bilder, artikler og analyser fra landets hovedstad Pyongyang.

– Han har erkjent spionasjen som innebar systematisk innsamling og utlevering av informasjon om situasjonen internt i Nord-Korea. Han har flere ganger bedt om unnskyldning og beklaget inngrepet mot selvstendigheten til Nord-Korea, står det i uttalelsen.

Sigley er nå utvist fra landet.

les også

Savnet student ute av Nord-Korea

Sigleys familie slo alarm i forrige uke, da de ikke hadde hørt fra den ellers svært aktive brukeren av sosiale medier på flere dager. Onsdag møtte svenske diplomater med representanter fra Nord-Korea og diskuterte saken om den savnede australske studenten. Sverige et ett av få vestlige land som har diplomater i Nord-Korea og tar derfor fra tid til annen opp saker på vegne av andre stater.

Sigley tar en mastergrad i koreansk litteratur ved Kim Il-sung-universitetet i Pyongyang. Han er trolig den eneste australieren som bor i landet. 29-åringen snakker mandarin og koreansk flytende, i tillegg til litt japansk.

Ved siden av studiene har han tilbudt turer for turister fra Vesten.

Fikk du med deg denne? Aha-coverlåt på stereoanlegget da Trump skulle tale i Sør-Korea.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder