TALTE TIL FOLKET: Statsminister Jacinda Ardern på vei inn til pressekonferansen tirsdag kveld – der hun kunngjorde strenge restriksjoner for innbyggerne i Auckland. Foto: Mark Mitchell / New Zealand Herald

New Zealand stengte ned storby etter fire smittetilfeller: – Lett å tenke at vi var utenfor fare

Det var kjent som landet som hadde «kvittet seg med corona». Nå jobber myndighetene på New Zealand på spreng for å finne kilden til de første lokale smittetilfellene på over 100 dager.

 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over 40 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Tirsdag ble det kjent at fire medlemmer av samme familie sør i byen Auckland har fått påvist coronaviruset – landets første lokalt registrerte smittetilfeller på over 100 dager.

Torsdag melder myndighetene at det nye utbruddet har vokst med 13 nye smittetilfeller. Alle kan kobles til de første fire, skriver New Zealand Morning Herald.

De fire tilfellene tirsdag fikk statsminister Jacinda Ardern til å erklære at landets største by Auckland skulle stenges ned i 60 timer, fra og med onsdag.

les også

Erklærer katastrofetilstand for Melbourne i Australia

– Jeg vet at det er vanskelig å motta denne informasjonen. Men vi har vært her før, som et lag, og vi vet at dersom vi har en plan, og holder oss til den, kan vi komme oss gjennom vanskelige og ukjente situasjoner, sa statsministeren til folket i en direktesendt TV-tale sent tirsdag kveld.

Statsministeren gjentar dermed strategien hun gikk for da pandemien gjorde sitt inntog i New Zealand. Da stengte hun ned samfunnet i 51 dager med uttalt mål om å eliminere viruset.

KONTROLLPOSTER: Politiet sjekker bilister som vil ut av New Zealands største by Auckland onsdag. Foto: Dean Purcell / New Zealand Herald

Siden begynnelsen av juni, da restriksjonene ble lettet på, har «kiwiene», som innbyggerne kalles, stort sett kunnet leve normalt. Det eneste unntaket har vært at grensene mot utlandet fortsatt er stengt.

Nå blir det slutt på det for Aucklands innbyggere. Barer, restauranter og arbeidsplasser er blitt stengt, og folk må holde seg hjemme dersom de ikke må ut for å handle mat, medisiner eller utføre andre essensielle oppgaver.

Vil raskt tilbake til normalen

Ifølge avisen New Zealand Herald prøvde flere av byens innbyggere desperat å komme seg ut i distriktene før nedstengningen av byen trådte i kraft onsdag.

Både nord og sør for byen er det satt opp kontrollposter, og det meldes om lange køer og forsinkelser i tillegg til hamstring av toalettpapir, mel og andre basisvarer.

BER INNBYGGERNE UNNGÅ HAMSTRING: Det var onsdag køer utenfor flere matbutikker i Auckland, melder lokale medier. Statsminister Jacinda Ardern ber innbyggerne unngå hamstring. Foto: DAVID ROWLAND / AFP

– Jeg tror de fleste forstår hvorfor vi gjør dette. Hele målet er å komme tilbake til normalen så raskt som mulig, sier statsminister Ardern til pressen om de strenge tiltakene fra hovedstaden Wellington torsdag, og legger til at myndighetene forventer at utbruddet vil vokse.

– Som vi lærte under vår første erfaring med covid-19, vil en smitteklynge vokse før smittetallene går nedover igjen. Vi bør forvente at det vil bli tilfellet også her.

les også

Gjenforent med døende søster etter innreisenekt: – Jeg trodde aldri jeg skulle få se Gail igjen

Jobber for å finne smittekilden

Blant de 13 som torsdag er bekreftet smittet, er en skoleelev definert som en såkalt nærkontakt til familien som først ble meldt smittet. Vedkommende er elev ved en skole med over 3000 elever, og nå settes 100 medelever i karantene, skriver Guardian. Det er også kjent at tre personer ved et kjølelager der et av familiemedlemmene arbeider, er blitt smittet.

Inntil denne uken har alle smittetilfellene som nå er aktive på New Zealand blitt påvist hos tilreisende som ble holdt i isolasjon på karantenehoteller.

Slik har smitten på New Zealand utviklet seg:

Kilden til det nye utbruddet er fortsatt et mysterium, og det jobbes på spreng for å prøve å finne ut hvordan husholdningen på fire kan ha blitt smittet.

– Vi kommer nærmere «pasient null» for hvert sekund. Vi jobber med smittesporing for å nøste oss tilbake til hva kilden for smitten kan være, sier helsedirektør Ashley Bloomfield til New Zealand Morning Herald.

Australsk delstat tar grep etter to nye smittetilfeller: – Jeg er rasende

En av myndighetenes teorier, selv om de sier den er lite sannsynlig, er at smitten kan ha kommet til New Zealand via varetransport, siden en av de smittede jobber på et kjølelager i byen.

les også

New Zealand: Åpner for fire dagers arbeidsuke for å redde turistnæringen

Så langt er 208 personer blitt kontaktet og bedt om å holde seg isolert, og myndighetene har igangsatt massetesting av befolkningen.

New Zealand valgte tidlig å gå for en såkalt elimineringsstrategi for å takle coronaviruset, og statsminister Jacinda Ardern har blitt hyllet i internasjonale medier for sin virushåndtering.

– Det var lett å tenke at New Zealand var utenfor fare. Ingen land har gått så langt som vi gjorde uten en oppblomstring, sier hun tirsdag.

Mer om

 1. New Zealand
 2. Coronaviruset

Flere artikler

 1. De som trodde de kunne utrydde corona

 2. Australsk delstat tar grep etter to nye smittetilfeller: – Jeg er rasende

 3. India forbereder seg på smitteeksplosjon: – Vi er utslitte

 4. Tysk kjøttgigant får skylden for økende smittetrykk

 5. Melbourne stenger ned etter smitteutbrudd

Fra andre aviser

 1. Portforbud, testing og stengte barer. Slik løser landene en ny smittebølge.

  Aftenposten
 2. Full smittealarm i Beijing etter koronautbrudd på marked

  Fædrelandsvennen
 3. Over en million koronasmittede i India

  Aftenposten
 4. Regjeringen strammer inn: Dette er de nye reglene

  Bergens Tidende
 5. Nye FHI-tall: Høyeste antall nye smittede siden april. Økte 90 prosent på én uke.

  Fædrelandsvennen
 6. Etter flere koronautbrudd på skipsfartsøy og fester i Norge vil regjeringen stramme inn

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no