SEIRET: Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, på vei ut av senatssalen like etter avstemningen om vitner fredag kveld. Han fikk flertall for å blokkere Demokratenes krav. Foto: Thomas Nilsson / VG

Demokratene tapte dragkamp om vitner

WASHINGTON D.C. (VG) For første gang i historien blir det ikke kalt inn vitner i en riksrettssak. Etter alle solemerker vil Donald Trump frikjennes onsdag neste uke.

 • Maria Mikkelsen
 • Thomas Nilsson
 • Oda Ording

Demokratene gikk på et ventet nederlag fredag ettermiddag lokal tid. Med 51 mot 49 stemmer sa Senatet nei til å føre vitner og hente inn ytterligere dokumentasjon.

Demokratene hadde håpet på å overtale fire republikanere og dermed på flertall for kravet. Men resultatet ble åpenbart da senatorene Lisa Murkowski og Lamar Alexander kunngjorde at de ville stemme nei. Murkowskis røpet valget sitt noen få timer før avstemningen.

les også

Vitnene Trump frykter mest

Dermed var Mitt Romney og Susan Collins de eneste republikanske senatorene som stemte sammen med Demokratene. Da resultatet var klart gikk Romney ut av senatssalen uten å svare på spørsmål.

Følg den siste utviklingen i VGs direktestudio.

JA OG NEI: Mitt Romney (t.v) stemte ja til å kalle inn vitner, mens Lamar Alexander stemte nei. Men selv om de var uenige var de tilsynelatende i godt humør da de gikk inn i senatssalen før avstemningen. Foto: Thomas Nilsson / VG

– En tragedie

Chris Coons, Demokrat fra Delaware, sier til VG at han er både overrasket og skuffet over resultatet.

– Jeg tror Senatet som en institusjon har feilet prøven om å gi en åpen og robust rettsprosess. Jeg synes det er slående at dette bokstavelig talt vil være den første riksrettshøringen i Senatet noensinne uten vitner, sier han.

SKUFFET: Senator Chris Coons måtte fredag kveld innse at Demokratene tapte slaget om å kalle inn vitner. Her er han utenfor senatssalen i middagspausen. Foto: Thomas Nilsson / VG

Demokratenes mindretallsleder i Senatet, Chuck Schumer, kaller resultatet av avstemningen «en av de verste tragediene» Senatet har vært igjennom, skriver The independent.

– Hvis presidenten blir frikjent uten vitner eller dokumenter, vil ikke frifinnelsen ha noen verdi.

– Senatorer vendte seg vekk fra sannheten, sa han like etter etter avstemningen, og sa at riksrettssaken blir en bløff.

les også

Stjerneadvokat til VG: Derfor forsvarer jeg Trump

– Utslitt

Etter avstemningen i Senatet tok VG heisen ned med to av Demokratenes anklagere, som fører riksrettssaken mot Donald Trump, Val Demings og Sylvia Garcia.

– Vi er utslitt, sa Demings.

Etter avstemningen sa hun i følge AP at om Trump nå blir frikjent, vil det ikke være en reell frikjennelse. Men tiltross for misnøyen med at Senatet ikke stemte for å kalle inn vitner i saken, svarer hun dette på VG spørsmål om hva hun vil si om dagen:

– Som forkjempere av demokratiet og forsvarere av grunnloven — det har vært en bra dag.

RIKSRETT-ANKLAGERE: Sylvia R. Garcia (t.v.) og Val B. Demings Foto: Thomas Nilsson / VG

Avstemning på onsdag

Det var lenge uklart hvordan riksrettssaken ville forsette. Flere republikanere ønsket å avslutte hele prosessen allerede fredag.

Før avstemningen ble det brått opplyst om en pause som varte i over en halvtime. På gulvet snakket Mitch McConnell og Chuck Schumer lenge sammen og mange senatorer småpratet i klynger. Fra pressegalleriet kunne VG se flere av de folkevalgte drikke kaffe og surfe på nettbrett i de tilstøtende rommene.

les også

Kjemper om å bli Trumps utfordrer: Blir holdt tilbake av riksrett

Til slutt ble det bestemt at riksrettssaken vil ta en pause lørdag og fortsette med sluttinnlegg mandag neste uke.

Tirsdag vil formelt ikke være en del av riksrettssaken, men de folkevalgte vil ha en mulighet til å holde innlegg i Senatet. På kvelden skal Trump holde sin årlige tale om rikets tilstand.

FORKLARTE TIDSPLANEN: Senator Roy Blunt forklarte hvordan riksrettssaken vil foregå neste uke. Foto: Thomas Nilsson / VG

Onsdag vil senatorene, som fungerer som en jury, ta stilling til om Donald Trump er skyldig i maktmisbruk og motarbeidelse av Kongressens arbeid.

– Demokratene kunne forsinke denne prosessen hvis de ønsket. Vi bestemte oss for å inngå en avtale som passet bedre for alle, sier den republikanske senatoren Roy Blunt til pressen.

På spørsmål om avstemningen skal skje onsdag på grunn av Trumps tale tirsdag, svarer han:

– Du må spekulere om det er derfor dette er på onsdag eller ikke.

les også

Trump-forsvarer til VG: Derfor er det ikke behov for vitner

Viste til ny avsløring

Demokratene har hele veien understreket behovet for å få frem all informasjon i saken. De ville stevne vitner som ikke ble ført under granskingen i Representantenes hus. De ville også ha ut e-poster og informasjon fra blant annet Det hvite hus og Utenriksdepartementet.

Ingen andre riksrettssaker er avsluttet uten at det er ført vitner.

I debatten før avgjørelsen viste hovedanklager Adam Schiff til nye opplysninger New York Times brakte bare få timer tidligere. Ifølge avisen hevder John Bolton i hans kommende bok at Trump allerede i mai i fjor ba ham hjelpe Rudy Giuliani med å få til et møte med Ukrainas president.

les også

New York Times: Bolton motsier Trumps forsvar i upublisert bokutkast

Det understreker hvilke vitneopplysninger Senatet kunne fått tilgang til.

– Akkurat som vi forutså – det krevde ikke en stor evne til klarsynthet – vil fakta bli kjent. De vil fortsette å bli kjent. Og spørsmålet foran oss i dag er om de vil komme tidsnok for dere til å ta en komplett og informert beslutning om presidentens skyld eller uskyld, sa han.

les også

Selvsikker Jim Jordan til VG: – Trump vil seire

Det hvite hus brukte mindre enn en halvtime på å legge frem sitt syn i debatten om det skal kalles inn vitner og dokumenter.

Svak mumling kunne høres inne i senatssalen da Patrick Philbin brått avsluttet.

– Jeg skal ikke gjennomgå enhver anklage. Jeg skal ikke kaste bort tiden deres, sa Philbin, før han advarte senatorene mot å straffe landet og grunnloven.

PAUSE: Demokratenes mindretallsleder Chuck Schumer i en pause i dagens riksrettshøring. Foto: Thomas Nilsson / VG

Twitter-tirade

Like før avstemningen skulle til å begynne, fyrte Trump i kjent stil løs mot Demokratene på Twitter.

– De venstreradikale, tafatte demokratene fortsetter å rope om rettferdighet, når de har satt i gang den mest urettferdige heksejakten i den amerikanske kongressens historie, skriver presidenten.

Mer om

 1. Riksrettprosessen mot Trump
 2. Donald Trump
 3. USA
 4. Riksrett
 5. Amerikansk politikk
 6. Det hvite hus
 7. Donald trump

Flere artikler

 1. Riksrettssaken: – Senatorene kjente ikke saken

 2. Senatet har talt: Trump blir ikke avsatt

 3. Skjebnedag i riksrettssaken: Kan ha avgjort viktig spørsmål

 4. Riksrettssaken: Slik har republikanere snudd om Ukraina-press

 5. Riksrettssaken: Stemte nei til å stevne vitner og dokumenter

Fra andre aviser

 1. Senatet sier nei til nye vitner. Den endelige dommen faller på onsdag.

  Aftenposten
 2. Schumer kaller frifinnelsen av Trump for meningsløs

  Bergens Tidende
 3. 51 senatorer stanset forsøk på å kalle inn vitner riksrettssaken

  Bergens Tidende
 4. Turbostrategien vekker sterke reaksjoner. Trump kan bli frikjent allerede i slutten av neste uke.

  Aftenposten
 5. President Donald Trump frikjent av Senatet i riksrettssaken

  Bergens Tidende
 6. Ingen tegn til at riksrettssaken sendes til Senatet før jul

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder