SEIERSSIKKER: Pete Buttigieg (38) og ektemannen Chasten Buttigieg (t.v.) jubler i Des Moines, Iowa, mandag kveld. Foto: EPA

Kaos rundt Iowa-valget: Derfor erklærer de seier

Donald Trump mener det er han som kan erklære seier etter demokratenes primærvalg i Iowa. Samtidig har både Bernie Sanders og Pete Buttigieg utropt seg som vinnere før de endelige resultatene er klare.

 • Sven Arne Buggeland
 • Oda Ording
 • Ines Margot Zander

Når Bernie Sanders og Pete Buttigieg utroper seg som vinnere i Iowa lenge før offisielle resultater foreligger, handler det ifølge USA-eksperter om å skaffe seg medieoppmerksomhet midt i valgkaoset.

– Det er viktig å være på hugget og legge premissene for den politiske diskusjonen, mens alle venter og sitter og kaldprater på tv, sier professor i statsvitenskap ved NTNU, Torbjørn Lindstrøm Knutsen.

Resultatene fra Iowa – demokratenes første primærvalg – er sterkt forsinket, som følge av app-problemer og telefontrøbbel. Åtte kandidater kjemper om nominasjonen i delstaten i det amerikanske Midtvesten.

Dette bør du vite om primærvalgene i USA

Trump: – Stor SEIER

Selv om resultatene lar vente på seg har president Donald Trump benyttet seg av Twitter for å dele ut seieren.

– Stor SEIER for oss i Iowa i kveld. Takk, skrev Trump natt til tirsdag.

Noen timer senere omtaler Trump demokratenes primærvalg i Iowa som en «fullstendig katastrofe».

– Ingenting fungerer, akkurat som da de styrte landet. Husk Obamacare-nettsiden til 5 milliarder dollar, den skulle kostet 2 prosent av det. Den eneste som kan erklære stor seier i Iowa i går kveld er «Trump», skriver den amerikanske presidenten.

Det er ikke første gang Trump har gått ut og hevdet at nettsiden til helsereformen Obamacare kostet 5 milliarder dollar.

Flere nettsider har tidligere faktasjekket påstanden, deriblant Bloomberg News. I 2014 kom de frem til at nettsiden til da hadde kostet 2,1 milliarder dollar.

Først ute

Pete Buttigieg (38) var først ute av «seierherrene»:

– Hvilken kveld, ropte den tidligere borgermesteren i South Bend, Indiana, til en stor følgeskare mandag kveld.

– Etter alt å dømme går vi videre mot New Hampshire med seier, jublet Buttigieg.

Primærvalget i New Hampshire går av stabelen 11. februar.

Bli oppdatert – disse kan slå Trump:

En fortelling om seier

Buttigieg-kampanjen hevder å ha mottatt resultater fra 77 prosent av sine valgkampledere i distriktene. Disse skal ha vist at Buttigieg ligger an til å vinne de fleste delegatene.

Jurist og førsteamanuensis Sofie Høgestøl ved Universitetet i Oslo tror kandidatene prøver å dra nytte av tallkaoset. Hun mener at «mayor Pete» prøver å skaffe seg et løft ved å spille ut sin fortelling om seier:

– Han vil si, jeg vinner kanskje ikke over Warren eller Sanders, men har gjort det mye bedre enn mange skulle ha trodd og er derfor den egentlige vinneren, sier Høgestøl.

NTNU-professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen mener det virkelig vil være en nyhet om Buttigieg slår tidligere visepresident Joe Biden i kampen om andreplassen i Iowa. Bak Bernie Sanders, som har ledet på meningsmålingene i Iowa.

Offentliggjorde interne tall

– Når resultatene er kunngjort, har jeg en god følelse av at vi kommer til å gjøre det veldig, veldig bra i Iowa, sa Sanders mandag.

Hans valgkampanje ventet ikke på de offisielle resultatene, men kastet seg ut i informasjonsvakuumet med interne tall hentet fra egne frivillige i angivelig representative valgkretser over hele delstaten.

Deres opptelling viser at Bernie Sanders får 29,66 prosent av stemmene, fulgt av Pete Buttigieg på 24,59 prosent. Elisabeth Warren får 21,24 prosent, mens Joe Biden er nede på 12,37 prosent. Amy Klobuchar kaprer 11,00 prosent.

– Vi er klar over at dette ikke erstatter de fulle resultatene fra det demokratiske partiet i Iowa, men vi synes at våre støttespillere har arbeidet for hardt for lenge til å ha resultatene av sitt arbeid forsinket, sier seniorrådgiver Jeff Weaver i Sanders-kampanjen.

SEIERSSIKKER: Bernie Sanders (78) føler seg trygg på å vinne Iowa under et valgmøte i Des Moines mandag kveld. Foto: AP

Haster å posisjonere seg

Høgestøl mener det øvrige nyhetsbildet i amerikansk politikk, gir kandidatene særlig grunn til å gå ut med egne opptellinger.

– I dag skal Trump holde State of the Union-tale overfor Kongressen, og i morgen kommer han etter alt å dømme til å bli frikjent i riksrett. Kandidatene har ikke så mange timer på å eie mediebildet før det går videre. Derfor er de så desperate etter å komme ut med sine egne tall, sier USA-eksperten ved Universitetet i Oslo.

NTNU-professor Knutsen utelukker heller ikke at en tidlig erklært seier får mer penger til å strømme inn i valgkampkassen.

– Det virker veldig sannsynlig at det å være en lovende kandidat i seg selv tiltrekker seg økonomisk støtte, sier Knutsen.

les også

VG-KOMMENTAR: Kaoset i Iowa: En seier til Trump

Tidligere visepresident Joe Biden uttalte at han vil forlate Iowa med sin «andel delegater». Massachusetts-senator Elisabeth Warren sa at utfallet er umulig å forutsi, men forsikret sine støttespillere at de er ett steg nærmere å slå president Donald Trump.

IOWA: Reporterne kastet seg over kampanjesjefen til Bernie Sanders, da det ble klart at tekniske problemer forsinket resultatene. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Trippelsikrer resultatet

Etter at demokratene fant uoverensstemmelser i tre sett innmeldte valgresultater i Iowa, bruker partiet bilder fra caucus-møtene og protokoller på papir for å trippelsikre at resultatene blir nøyaktige og troverdige. Det tar tid.

– Dette er ikke hacking eller innblanding fra utenforstående, forsikret kommunikasjonsdirektør i delstatens demokratiske parti Mandy McClure ifølge New York Times.

Hvert av de mer enn 1600 valgdistriktene i Iowa skal rapportere inn tre ulike tall, før fordelingen av delstatens 41 delegater til demokratenes landsmøte er endelig avgjort.

I mellomtiden haster kobbelet av presidentkandidater til New Hampshire, hvor neste primærvalget skjer 11. februar.

Les også

 1. Resultatene etter demokratenes Iowa-valg forsinket: – Totalt kaos

  App-problemer og telefontrøbbel har sørget for forsinkede valgresultater i årets første nominasjonsvalg.
 2. Kjemper om å utfordre Trump: Trapper opp kritikken mot hverandre

  Kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat regnes som helt åpen før mandagens nominasjonsvalg i Iowa.
 3. Kjemper om å bli Trumps utfordrer: Blir holdt tilbake av riksrett

  WASHINGTON, D.C. (VG) Om halvannen uke skal den første delstaten gi sin dom over mulige presidentkandidater.
 4. Valget i Iowa: Utpeker Bernie Sanders som favoritt

  To «pensjonister» er blant dem som kjemper om seieren før nominasjonsvalget i Iowa.

Mer om

 1. Bernie Sanders
 2. Joe Biden
 3. Demokratene, USA
 4. Pete Buttigieg
 5. Amerikansk politikk
 6. Trump
 7. Donald Trump

Flere artikler

 1. USA-eksperter om Pete Buttigieg: – Rir på en medgangsbølge

 2. Krever gjennomgang av Iowa-resultatene: – Nok er nok

 3. Buttigieg leder Iowa-nominasjonen

 4. Valget i Iowa: Utpeker Bernie Sanders som favoritt

 5. Resultatene etter demokratenes Iowa-valg forsinket: – Totalt kaos

Fra andre aviser

 1. Sanders erklærer seier i New Hampshire

  Bergens Tidende
 2. Iowa ble kalddusj for Joe Biden

  Bergens Tidende
 3. Buttigieg leder i Iowa: – En forbløffende seier

  Bergens Tidende
 4. De siste 50 år er bare to blitt presidentkandidat uten en seier i Iowa eller New Hampshire

  Aftenposten
 5. Dette kan vere byrjinga på slutten for Trump

  Bergens Tidende
 6. Demokratene uten klare enere

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder