Frode Bergs advokat: – Bevisførselen er ferdig

MOSKVA/OSLO (VG) Bevisførselen i rettssaken mot spiontiltalte Frode Berg (63) er over, ifølge hans russiske forsvarsadovokat Ilja Novikov. Dom er ventet 16. april.

 • Ola Haram
 • Stian Eisenträger
 • Jørgen Braastad (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Klokken 14.30 ble retten hevet i Moskva byrett. Frode Bergs advokat Ilja Novikov opplyser at bevisførselen i saken ble ferdig i dag, og at sluttinnleggene skal holdes 9. april. Dom i saken er ventet 16. april, ifølge advokaten.

– Det er opp til norske myndigheter å bestemme skjebnen til Frode Berg, sier Novikov.

Samtidig opplyser Novikov at aktor nekter for å ha sagt til russisk presse at Frode Berg mottok dokumenter, slik russiske nyhetsbyråer meldte tirsdag.

Bak lukkede dører

Frode Berg var enda mer skjermet for journalistene enn tirsdag, og ingen av de norske journalistene fikk komme nær den spiontiltalte nordmannen, da han ble brakt inn i rettssal 435 i Moskva byrett like før klokken 11 norsk tid.

Han var ikledd sort dress og hvit skjorte, og håndhilste på sin hovedforsvarer Ilja Novikov. Berg ble som vanlig plassert og låst inne i et glassbur bakerst i lokalet. Han snakket sammen med sin advokat, før dørene til rettssalen ble lukket.

Berg erklærte seg ikke skyldig da saken startet tirsdag.

les også

Slik går det med spionene som blir tatt

Pluss content

Det er bestemt at rettssaken skal gå bak lukkede dører i Moskva byrett – med begrunnelse i hensynet til rikets sikkerhet. Det er også nedlagt et strengt fotoforbud inne i rettsbygningen.

På gangen utenfor er det satt på en høyttaler med hvit støy, slik at det ikke skal være mulig å høre hva som blir sagt inne i rettssalen.

Forventer kort rettssak

Frode Bergs russiske forsvarsadvokat Ilja Novikov ankom Moskva byrett like før klokken 10 norsk tid, og tok seg tid til å snakke med de norske journalistene.

les også

Russlands etterretning: Spionerer på sine egne landsmenn

Pluss content

– Jeg regner ikke med at rettssaken vil ta mer enn et par dager, sa Novikov til et samlet pressekorps utenfor rettsbygningen i Moskva.

– Det blir en kortere rettssak enn vi hadde regnet med. Vi er allerede kommet langt i saken. Vi snakker dager, sier Novikov til VG.

Den russiske advokaten tror vi kan vente en dom i spionsaken allerede 16. april.

les også

Spion-advokatens historie

Pluss content

– Retten kan alltid si at de trenger mer tid, men jeg tror vi får dommen den dagen, sier Novikov til VG.

Han forklarer at selve dommen vil være hemmeligstemplet, men at straffen vil bli offentliggjort.

– Normalt får offentligheten vite om hva straffen blir. Ikke noe mer, sier han.

FORSVARER: Frode Bergs russiske advokat Ilja Novikov kom direkte fra flyplassen etter å ha ankommet fra USA onsdag. Han tror rettssaken ikke vil ta mer enn et par dager. Foto: Oksana Yushko, VG

– Trenger politisk løsning

Påtalemyndigheten informerte i går at de kommer til å føre hele 15 vitner i rettssaken mot Berg.

– Jeg fører ingen vitner, fordi jeg har gode grunner til å tro at vi ikke trenger det, sier Novikov.

Den russiske advokaten understreker at han ikke kan kommentere selve innholdet i saken.

les også

Frode Berg varetektsfengslet i seks nye måneder

– Det er imot loven, og imot Frode Bergs interesser. Det han trenger nå er en politisk løsning, ikke noe vi advokater kan løse. Jeg har ingen informasjon om Sankt Petersburg-møtet, men det kan jo bli et tema, sier Novikov.

Novikov anslår at dagens rettsmøte vil ta tre-fire timer. Torsdag og fredag er det ikke rettsdag, og neste uke er bare 9. april rettsdag.

FANGETRANSPORT: En halvtimes tid før rettssaken mot spiontiltalte Frode Berg starter onsdag i Mosvka byrett, ankom denne fangetransporten en sideinngang til rettsbygningen. Foto: Oksana Yushko, VG

Novikov opplyser at Frode Berg nå får jevnlig tillatelse til å ha telefonsamtaler med sin familie.

– Akkurat nå er den delen av problemet løst, sier Novikov.

Han sier Frode Berg forstår situasjonen, og at han ikke har noen illusjoner.

les også

FSB: E-tjenesten fikk informasjon fra lukket militærby

Pluss content

– Han vet hva han kan forvente seg i denne rettssaken, sier Novikov og fortsetter:

– Vinduet for muligheter åpner seg etter dommen er rettskraftig. Den blir rettskraftig i april hvis Berg ikke anker dommen. Hvis han anker, betyr det at dommen ikke blir rettskraftig - noe som forhindrer Berg fra å bli benådet, noe som er det mest forventede alternativet for en løsning for en person som er dømt for spionasje, dersom man kommer frem til en politisk løsning om hans løslatelse.

Advokaten vil ikke gå inn på om han vil anbefale sin klient å ikke anke dommen dersom han blir funnet skyldig.

UD-REPRESENTANT: Den norske ministerråden, Snøfrid Byrløkken Emterud, er også på plass. Hun skal følge Frode Berg-saken for norske myndigheter – fra gangen – sammen med norske og russiske journalister. Foto: Jørgen Braastad

På spørsmål om hvordan denne saken skiller seg fra andre spionasjesaker, svarer Novikov:

– Alle spionasjesaker er forskjellige i sin natur. Den ene likner ikke på den andre. Det viktigste i slike saker er om tiltalte er russisk eller utlending. Russere tiltales under artikkel 275, som er høyforræderi, mens utlendinger tiltales etter artikkel 276, som er spionasje. En utlending har alltid - i teorien - alternativet å bli utvekslet på politisk grunnlag. For russiske borgere er benådning svært sjelden.

– Tatt med hemmelig informasjon

Den russiske aktoren Milana Digajeva fremholdt tirsdag overfor flere russiske nyhetsbyråer at Berg er tiltalt for å ha skaffet seg hemmeligstemplede opplysninger om russiske atomubåter.

les også

Aktor: Frode Berg samlet info om atomubåter

Digajeva sier Berg, som skal ha vært på oppdrag fra norsk etterretning, ble tatt på fersk gjerning med dokumenter han hadde fått fra en ansatt ved et militæranlegg som ble skygget av russisk etterretning.

LUKKEDE DØRER: Spiontiltalte Frode Berg føler seg bra og er optimistisk, opplyste hans forsvarer Petr Anasjkin etter den første dagen av rettssaken i Moskva. Rettssaken går bak lukkede dører, og det er nedlagt et strengt fotoforbud inne i rettsbygningen. Foto: Oksana Yushko, VG

– Dette er nytt for meg og jeg ha ikke hørt anklagene formulert for meg slik før, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til VG.

– Jeg har ikke tidligere forstått at det skulle være beskyldninger om at han skulle ha mottatt slik informasjon. Tidligere beskyldninger har vært at han var en pengekurer. At han har hatt en rolle i faktisk oversendelse av hemmelig informasjon, det har jeg ikke hørt, sier Risnes.

ADVOKATENE: Brynjulf Risnes (t.v.) er Frode Bergs norske advokat, mens Ilja Novikov er den spiontiltalte nordmannens hovedforsvarer i Russland. Her er de fotografert sammen i Norge for noen måneder siden. Foto: Helge Mikalsen

Alvorlig sak

Moskva byrett er en ankedomstol, og neste trinn er russisk høyesterett.

les også

Frode Bergs familie: – Vi har skjønt at han blir dømt

– Moskva byrett er det vi kjenner som en lagmannsrett i Norge. En anke i denne sak vil gå rett til høyesterett, forklarer Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes overfor VG.

– Dette er egentlig lagmannsretten. Noen saker av en viss alvorlighet begynner i denne instansen, fortsetter han.

Mer om

 1. Russland
 2. Etterforskning
 3. Moskva
 4. Spioner

Flere artikler

 1. Frode Berg varetektsfengslet i seks nye måneder

 2. Frode Bergs bønn til Solberg: Gjør noe!

 3. Frode Bergs forsvarer: – Rettssaken starter 2. april

 4. Frode Berg dømt til 14 år i fengselskoloni

 5. Familien til Frode Berg: Har håp, men tør ikke ha forventninger

Fra andre aviser

 1. Frode Bergs advokat: Slike saker løses tradisjonelt «på bakrommet»

  Aftenposten
 2. Frode Berg-sak i praksis ferdig – trolig dom 16. april

  Aftenposten
 3. Rettssaken mot Frode Berge starter i Moskva i neste uke

  Aftenposten
 4. Frode Bergs norske advokat er i Moskva: – Jeg er optimistisk til at han kommer seg hjem, det er kun et spørsmål om når

  Aftenposten
 5. Aktor krever 14 års fengsel for Frode Berg, melder VG

  Aftenposten
 6. Frode Berg dømt til 14 års fengsel for spionasje i Russland

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder