DREPT: Den iranske generalen Qasem Soleimani omtales som den nest viktigste personen i landets regime etter åndelig leder Ayatollah Khamenei. USAs attentat mot Soleimani vil eskalere konflikten mellom landene, sier NTNU-professor. Foto: HO / KHAMENEI.IR

Professor: – En krigserklæring fra USA

USA kan vente seg flere angrep mot allierte, mot amerikanske økonomiske interesser i regionen og potensielt også Israel etter attentatet på den iranske generalen Qasem Soleimani, sier NTNU-professor Jo Jakobsen.

 • Halvor Bjørntvedt

– Fra Irans perspektiv er dette en krigserklæring. Når du henretter den nest viktigste personen i Iran er det å ta konflikten til et nytt nivå, sier Jo Jakobsen til VG.

Det siste året har forholdet mellom USA og Iran vært i en stadig eskalerende situasjon, sier professoren. Etter at USA trakk seg ut av atomavtalen har amerikanerne til tider holdt en stram retorisk linje overfor Iran, men samtidig forholdt seg rolige i situasjoner der kraftigere skyts kunne vært å forvente.

Da Iran i juni skjøt ned en amerikansk drone over Hormuzstredet var amerikanerne nær å respondere militært, men trakk seg unna i siste liten.

les også

Demokrater hardt ut mot drapet på mektig iransk general

– Ut fra det fremstår USA som bløffmakere for Iran, uten gjennomføringsevne. Det er et behov for å før eller siden sette makt bak truslene, og timingen for dette angrepet er antagelig nært forbundet med angrepet mot en amerikansk base i Irak forrige uke, sier Jakobsen.

Han omtaler attentatet som det alvorligste som har skjedd i konflikten mellom USA og Iran så lenge han kan huske.

– Det er en uventet stor og betydningsfull aksjon, og spenningsnivået har ikke vært på samme nivå tidligere. Det er nå krigsfaren virkelig er til stede, sier Jakobsen.

les også

USA-Iran-konflikten: Dramatisk opptrapping

– Kan ikke vinne en fullskala krig

Angrepet trenger likevel ikke å få umiddelbare reaksjoner, mener Jakobsen. Men på sikt kan Iran ta konflikten til et nytt nivå ved å angripe USAs økonomiske interesser.

– Iran kan ikke vinne en fullskala krig militært mot militært, og har spesialisert seg på asymmetrisk krigføring. Det har vi sett i for eksempel aksjoner mot tankskip i området, angrep mot saudiarabiske oljeinstallasjoner og ved å støtte militære grupperinger i andre land mot amerikanske allierte, sier Jakobsen.

les også

Mektig iransk general drept i amerikansk angrep

– En eller flere av denne typen aksjoner kan forventes, men mer dramatisk enn tidligere. Det kan få enorme økonomiske konsekvenser, og det er først og fremst der Iran virkelig har muligheten. I tillegg er USAs allierte, hovedsakelig Israel, Saudi-Arabia, Bahrain og Emiratene, i skuddlinjen. En eskalering av konflikten er ekstremt problematisk for disse, og for USAs økonomiske interesser.

VG-kommentator Per Olav Ødegård: Dramatisk opptrapping

En umiddelbar reaksjon fredag var et hopp i oljeprisen.

Jakobsen mener alvorlighetsgraden i nattens angrep er stor nok til at Iran også kan ty til krigshandlinger.

– Det vil si angrep mot amerikanske baser, med fare for liv, og også angrep mot Israel gjennom å støtte militære grupperinger i andre land, slik de har gjort i Libanon, Jemen og Irak tidligere, sier Jakobsen.

KRIGSFARE: NTNU-professor Jo Jakobsen tror Iran vil angripe amerikanske økonomiske interesser etter attentatet. Foto: Privat

Irak kan bli slagmark

I timene etter angrepet har USAs ambassade i Irak anmodet borgere om å forlate Irak, og en rasende irakisk statsminister Adil Abdul-Mahdi har advart at angrepet vil være gnisten som antenner en krig. Lederen for militsen Folkets Mobiliseringsstyrker, Abu Mahdi al-Muhandis, var en av dem som også døde i angrepet mot Soleimani.

Folkets Mobiliseringsstyrker har i lengre tid fungert som en forlenget arm for Iran i Irak.

Jakobsen sier at Irak i enda større grad vil bli en slagmark for konflikten, for eksempel amerikanske militære baser.

– I tillegg kan man forvente en eskalering i oppfriskningen av Irans atomprogram, sier han.

Les mer: En guide til kaoset i Midtøsten

Generalen Qasem Soleimani ledet Quds-styrken, en ekstern del av den iranske revolusjonsgarden, og svarte direkte til direkte til Ayatollah Khamenei. Qud-styrken var sentral i nedkjempingen av IS og al-Qaida.

Revolusjonsgarden, som fungerer som en gren av Irans forsvar ekstra lojalt overfor regimet, er viktig som en intern maktfaktor i Iran. Quds-styrken er på sin side en ekstern del av denne, med ansvar for den militære delen av iransk utenrikspolitikk.

– Quds-styrken og Soleimani har bidratt til at Iran har fått mer og mer innflytelse i regionen. De var blant annet avgjørende for at Assad-regimet i Syria ble reddet, og for å gi støtte til Hizbollah i Libanon, Houthiene i Jemen og Hamas i Palestina, sier Jakobsen.

Les også

 1. Iran varsler «kraftig hevn»

  Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei advarer USA om at en «kraftig hevn venter» etter angrepet mot den iranske…

Mer om

 1. Iran
 2. Israel
 3. USA
 4. Midtøsten

Flere artikler

 1. Iran: Nestkommanderende tar over etter drept general

 2. Iran varsler «kraftig hevn»

 3. Mektig iransk general drept i amerikansk angrep

 4. Jens Stoltenberg kaller inn til NATO-hastemøte

 5. Eriksen Søreide etter USA-angrepet: Alle må roe seg

Fra andre aviser

 1. Pentagon: Trump beordret angrep mot iransk general i Bagdad

  Bergens Tidende
 2. Krav om hevn både fra Iran og Irak

  Bergens Tidende
 3. Eksperter frykter følgene av USAs likvidasjon

  Fædrelandsvennen
 4. Irans hevn kommer – og den kan bli brutal

  Fædrelandsvennen
 5. Hvordan kan Iran ta hevn uten å utløse storkrig? På TV diskuteres til og med dusør på Trump.

  Aftenposten
 6. USA ber alle amerikanere forlate Irak umiddelbart

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder