SKUFFET: Den svenske forfatteren og kriminologen Leif G.W Persson er ikke imponert over det svensk påtalemyndighet la frem onsdag. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Svensk kriminolog ut mot Palme-utredning på TV4: – En stor skuffelse

Svensk påtalemyndighet mener den såkalte «Skandiamannen» står bak drapet på Sveriges tidligere statsminister Olof Palme. Kritikken hagler i Sverige etter at man ikke la frem noe mer konkret enn hva som tidligere har vært kjent.

 • Thea Rosef
 • Synne Eggum Myrvang
 • Øystein David Johansen
 • Harald Berg Sævereid
 • Martha C. S. Holmes

Etterforskningen etter drapet på Sveriges statsminister Olof Palme midt i Stockholm den 28. februar 1986 har vært gjenstand for utallige teorier.

Onsdag la sjefetterforsker Krister Petersson frem det de mener er løsningen: Stig Engström, kjent som «Skandiamannen», pekes ut som drapsmann. Men ingen nye tekniske bevis ble lagt frem, hverken drapsvåpen eller DNA-treff.

BAKGRUNN: «Skadniamannen pekes ut som drapsmann

– Dette er en veldig stor skuffelse, sier tidligere professor i kriminologi Leif GW Persson i TV4s direktesending. Han mener det ikke var noen løsning på Palme-drapet i det hele tatt.

– De har ikke kommet opp med noe substansielt annet enn egne fortolkninger.

I 34 år har man manglet et drapsvåpen som kan knyttes til åstedet. Engström, som var 52 år da drapet ble begått, døde i 2000. Siden den mistenkte er død kan det ikke reises tiltale.

Kaller det «verdens verste drapsetterforskning»

Aftonbladets kommentator Oisin Cantwell går enda lengre i sin kritikk av det sjefetterforsker Petersson la frem:

– Dette er en fiasko! Han skulle presentere en løsning, det vi har sett i dag er så tynt. Vi er ikke engang i nærheten. Vi har en indisiekjede. De ville kanskje ville fått Engström pågrepet, men derfra til en fellende dom er det veldig langt, sier han.

– Det er ikke bare verdens største drapsetterforskning. Det er verdens verste drapsetterforskning.

Se også: Syv fakta om Olof Palme

– Ingen sikre beviser

Den svenske advokaten Hanna Lindblom sier til avisen Expressen at hun ikke tror det som ble lagt frem ville holdt i retten.

– Vi har ingen sikre vitnebeskrivelser, ingen drapsvåpen, ingen motiv. Og om Engström var i live ville han kanskje kunne vist et alibi.

MISTENKT FOR DRAP: Stig Engström, som døde i 2000, er mistenkt for å ha drept statsminister Olof Palme. Foto: Weine Lexius/EXP/TT / EXPRESSEN

Tidligere politietterforsker Leif A. Lier (80) var sikker på at politiet skulle ha mer «på beinet» når de la frem påstandene sine.

– Jeg synes det er ganske overraskende å utpeke en person etter 34 år, og som nå har vært død i 20 år. Grunnlaget ville vært greit om det var tatt ut en siktelse mot ham i årene etter at dette skjedde og politiet fortsatte med avhør. Men ikke å komme nå, 20 år etter, sier han til VG.

KRITISK: Tidligere politietterforsker og privatetterforsker Leif A. Lier er kritisk til det politiet la frem i Palme-saken i dag. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Jan Petter Lynau

Den tidligere etterforskningen kritiserer han for å ha hatt tunnelsyn:

– Ut ifra mitt synspunkt burde etterforskningsledelsen nå sagt at de ikke hadde kommet videre og henlagt saken. Jeg tror aldri disse bevisene ville stått i en rettssak, det er jeg helt overbevist om. Påstanden mot Engström er kraftig. Jeg tror overhodet ikke svenskene kommer til å slå seg til ro med dette heller, sier han.

Palme ble drept med en 357 Magnum, men det er likevel umulig å knytte riktig våpen til kulene som ble funnet på åstedet, sier Hans Melander fra etterforskningsledelsen. Det ble hverken presentert et drapsvåpen eller hvordan det kan knyttes til Stig Engström.

les også

«Skandiamannens» våpenhandlervenn var i Stockholm drapskvelden

KINOTUR: Sammen med kona, sønnen og hans forlovede så Olof Palme filmen «Bröderna Mozart» på kino denne kvelden. Kinobesøket var ikke planlagt, og Palme hadde ikke med seg livvakter. Foto: Per Fronth Nygaard

Olof Palmes sønn enig med politiet

– Det er åpenbart at han lyver, sier statsministersønn Mårten Palme til Ekot om «Skandiamannen» ifølge Expressen.

Han er enig i politiets vurdering av hvem som drepte faren hans.

– For det første at han (sjefetterforskeren, journ.anm.) peker ut en gjerningsmann med ganske stor sikkerhet, og for det andre at han legger ned den foreløpige etterforskningen. Jeg er enig med dem om begge deler. Jeg tror også Engström er den skyldige.

Sveriges nåværende statsminister Stefan Löfven kaller dagen «følelsesladd» på en pressekonferanse etter nyheten kom.

– Håpet er nå at sårene kan få gro. Det beste hadde vært fellende bevis og en dom, men jeg tror vi har kommet lenger enn tidligere.

Manglende motiv

VGs krimkommentator Øystein Milli er ikke overrasket over politiets mulige løsning på mysteriet.

– Det er riktig at han har mye rare bevegelser og rar oppførsel, og er påfallende på veldig mange punkter. Mye kan tale for at han var gjerningsmannen.

Likevel mener Milli det er manglende motiv i saken.

– Så er det dette med motiv, som jo er bortimot umulig å se. Det er mange ubesvarte spørsmål som ligger igjen her.

Milli er i tvil om at det er dette som skal til for å la roen senke seg og la svenskene sette to streker under svaret.

– Det er i hvert fall ikke sånn at man nå kan si at det er helt bevist over enhver fornuftig og rimelig tvil.

Støre: – Fortsatt et stort traume

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre peker overfor NTB på at drapet traff hele den sosialdemokratiske bevegelsen sterkt. Han sier han selv fortsatt husker hva som skjedde time for time etter drapet

– Dette er fortsatt et stort traume i svensk samtid. Man setter ikke strek for en så dramatisk hendelse, og det kommer nok til å bli stilt flere spørsmål i etterkant, sier ha til NTB.

Han sier at Skandiamannen som politiets utpekte gjerningsmann ikke betyr at saken er ute av verden.

– Dette er jo ingen dom, men slutten på en lang etterforskning. Samtidig følger det av konklusjonen at gjerningsmannen hverken ble etterforsket eller dømt. Det oppleves dypt frustrerende, og hos mange vil det nok utløse et sinne, som jeg kan forstå, sier han.

SKUTT: Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt på åpen gate midt i Stockholm den 28. februar 1986. Foto: TOBBE GUSTAVSSON / TT NEWS AGENCY

Plasseres med sikkerhet

I 1989 ble Christer Pettersson dømt i tingretten for drapet, men ble senere frikjent i lagmannsretten. Sør-Afrika-sporet og «Skandiamannen» er sporene det har vært spekulert mest rundt det siste halvåret etter sjefetterforskerens uttalelser om oppklaring.

Teorien om at det var apartheidregimet i Sør-Afrika som sto bak har også vært levende frem til i dag.

VG+: Hvem var den mystiske «Skandiamannen»?

I motsetning til alle andre spor er det kun «Skandiamannen» man med hundre prosent sikkerhet kan plasseres på eller svært nær åstedet.

Også forfatteren Jan Stocklassa, som har skrevet den mest fyllestgjørende boken om Sør-Afrika sporet, er dypt skuffet over konklusjonen som den svenske påtalemyndigheten er kommet fram til.

– Her har man bygget opp til noe stort, og så ender det med en slikt antiklimaks, sier forfatteren, som i åtte år bygde videre på arbeidet suksessforfatteren Stieg Larsson begynte på allerede året etter Palme-drapet.

Stocklassa mener han langt på vei har dokumentert at den sørafrikanske apartheidregjeringen var involvert i planleggingen av drapet på den tidligere statsministeren.

– Jeg merket meg at etterforskningslederen, Hans Melander, sa at Sør-Afrika sporet var det han syntes var mest interessant. Det er åpenbart at politiet fortsatt ønsker å se nærmere på den rollen som apartheidregimet i Sør-Afrika har spilt i forbindelse med Palmedrapet, sier han til VG.

Mer om

 1. Olof Palme
 2. Drap
 3. Krim
 4. Sverige

Flere artikler

 1. Sjefetterforsker med kraftig kritikk av tidligere Palme-etterforskning

 2. «Skandiamannen» pekes ut som Palmes morder

 3. Palme-saken: Engström ble ikke undersøkt av granskingskommisjon

 4. Onsdag kan svenskene få svar på Palme-gåten: Var «Skandiamannen» drapsmann eller vitne?

 5. Svensk diplomat fikk navnet på mulig Palme-morder: – Han er i live

Fra andre aviser

 1. Mannen som var over alt i mediene, men som gikk under politiets radar

  Aftenposten
 2. Politiet mener «Skandiamannen» drepte Olof Palme

  Aftenposten
 3. Palmemordet er erklært oppklart, men tvilen vil fremdeles henge ved saken

  Bergens Tidende
 4. Her kritiserer «Skandiamannen» politiet på TV like etter drapet

  Aftenposten
 5. Svensk påtale­myndighet tror Stig Engström sto bak Palme-drapet

  Fædrelandsvennen
 6. Etter 34 år er svenskene lovet et svar. Lå løsningen på selve åstedet?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no