I Kina kidnappes det opptil 70.000 barn hvert år

Gutter adopteres bort, jenter giftes bort

Selges til sexindustrien og som barnearbeidere

Her forsøker kvinnen å stjele barnet

(VG Nett) Uoffisielle tall viser at opptil 70.000 barn blir kidnappet i Kina hvert år. De kan ende opp med å bli videresolgt for over 55.000 kroner.

 • Jonas Wikborg
 • Roar Dalmo Moltubak

Artikkelen er over syv år gammel

Videoen over viser en hendelse fra Nanjing fødsels- og barnesykehus øst i Kina, der et barn ble forsøkt kidnappet den 3. oktober i år. Takket være en oppmerksom sikkerhetsvakt og en snarrådig bestemor lyktes ikke kvinnen, som var kledd i rosa pysjamas, med kidnappingsforsøket.

Prøvde å bortforklare seg

Etter å ha blitt stoppet av en sikkerhetsvakt på vei ut med barnet, forsøkte kvinnen å legge barnet tilbake. Da møtte hun imidlertid på barnets bestemor, som kom tilbake etter å ha vært en tur på toalettet.

- Jeg kjappet meg mot henne, og spurte hvorfor hun gikk inn på min svigerdatters rom med barnebarnet mitt i hendene. Da sa hun at hun hadde tatt barnet ved en feil, forteller bestemoren ifølge AP.

Deretter fikk bestemoren hjelp av to sikkerhetsvakter og ringte politiet. I møte med politiet innrømmet kvinnen at hun forsøkte å stjele barnet.

Opptil 70.000 barn kidnappes årlig

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORTVILELSE: To kinesiske foreldre gråter og ber om at deres savnede barn kommer til rette, omringet av rundt 2.700 bilder av savnede barn på et torg i den sørøstlige byen Fuzhou i Kina den 15. januar 2010. Foto: AFP


Det er derimot ikke alle som er like heldige som foreldrene til dette barnet. Kinesiske myndigheter har ingen oversikt over antall barn som blir kidnappet i landet, men uoffisielle tall, som varierer fra 10.000 til 70.000 kidnappinger i året, viser at problemet er stort.

Adopterer bort gutter, gifter bort jenter

ENGASJERT: Pia MacRae er nasjonal leder for Redd Barna i Kina, og jobber aktivt for å fremme barns rettigheter i landet. Foto: Redd Barna


- Kidnapping av barn og menneskehandel med disse skjer i hovedsak på grunn av fire årsaker. Den første er adopsjon, spesielt med tanke på gutter, men også jenter. Familier som ikke har eller kan få barn eller som ønsker et ekstra barn av andre årsaker er ofte kjøperen i disse tilfeller. Det hender også at de blir adoptert bort til utlandet, sier Redd Barnas landssjef i Kina, Pia MacRae, før hun fortsetter:

- Grunn nummer to er for å gifte bort barnet, og dette gjelder først og fremst jenter. Menn som sliter med å finne kone, eksempelvis på grunn av fattigdom eller et fysisk handikapp, er som regel kjøperen i disse tilfellene.

Selges for opptil 55.500 kroner

MacRae legger til at barna blir solgt til sexindustrien og som barnearbeidere. Hun presiserer at dette er et globalt problem og ikke kun et kinesisk fenomen. Og barna har en pris. Ifølge en nyhetsrapport fra det statlige nyhetsbyrået Xinhua fra 2011 ligger prisene på et barn mellom 27.500 og 55.500 kroner.

Myndighetene viser progresjon

Det siste tiåret har kinesiske myndigheter begynt å ta problemet mer seriøst, noe MacRae roser de for. Blant annet ratifiserte kinesiske myndigheter Palermoprotokollen i 2009, en FN-protokoll som tar spesielt sikte på å bekjempe menneskehandel med barn og kvinner. To år tidligere ble det første nasjonale programmet for å bekjempe menneskehandel med fokus på barn og kvinner startet opp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VISEDIREKTØR: Ma Weiya var visedirektør for Det offentlige sikkerhetsbyrået i 2007, som samme år iverksatte det første nasjonale programmet for å bekjempe menneskehandel med barn og kvinner. Foto: Frederic J. Brown/AFP


- Kina har gjort store forbedringer for å bekjempe barnekidnapping og menneskehandel med disse det siste tiåret. I tillegg til det nevnte, er det også opprettet en DNA-database i regi av Det offentlige sikkerhetsbyrået for å hjelpe foreldrene med lettere å finne sine savnede barn. Samtidig har myndighetene begynt å ta i bruk sosiale medier i kampen mot barnekidnappingen og menneskehandelen, blant annet Weibo, den kinesiske versjonen av Twitter, sier MacRae.

- Fortsatt mye arbeid som gjenstår

En rapport fra Utenriksdepartementet til USA fra juli i år konkluderte imidlertid med at Kina ikke oppfyller minimumskravene i forbindelse med eliminering av menneskehandel, og at det ikke finnes bevis for at de har økt innsatsen for å bekjempe problemet sammenlignet med året før, og MacRae er enig i at det fortsatt gjenstår mye arbeid.

- Det er fortsatt mye arbeid som må gjøres for å få bukt med barnekidnappinger i Kina. Kina er et stort land, og dette er et veldig komplekst tema. Men blant annet må det forskes mer på å forstå de langsiktige konsekvensene av menneskehandel med barn og hvordan vi skal respondere i fremtiden. I noen regioner må myndighetene også gå hardere til verks for å bekjempe menneskehandelen akkurat nå. Det er også andre strakstiltak som burde gjennomføres, spesielt med tanke på rehabiliterings- og reintegreringstilbudet til barn som blir reddet fra menneskehandlere. Her jobber vi med et prosjekt som vi håper myndighetene tar godt imot, sier MacRae i Redd Barna.

Risikerer dødsstraff

Ifølge det offisielle pressebyrået til Det offentlige sikkerhetsbyrået, Xinhua, ble det mellom april 2009 og april 2011 reddet 13.284 barn. De som blir funnet skyldige i barnekidnapping og menneskehandel risikerer dødsstraff.

Mer om

 1. Barn og unge
 2. Kina

Flere artikler

 1. Bortførte barn reddet i Kina

 2. Ettbarnspolitikken i Kina kan nærme seg slutten

 3. Nå trenger Kina flere barn

 4. Frykt for økning i organtyverier i Kina

 5. Kina-ekspert: - Ikke lenger behov for ettbarnspolitikken

Fra andre aviser

 1. Seks grunner til at kinesiske foreldre kan føle seg noe tryggere for barnekidnappere

  Aftenposten
 2. Var det ingen som visste noe om hva som foregikk?

  Aftenposten
 3. Hver uke blir hundrevis av barn kidnappet og solgt i Kina

  Aftenposten
 4. IS-slavene skal hjelpes hjem. Men noen av barna får ikke bli med.

  Aftenposten
 5. - Ettbarns-politikken har ødelagt Kina

  Aftenposten
 6. Kvinnenes historier om fangenskapet hos Boko Haram

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder