Politimann skadet etter steinkasting: Over 900 tatt etter tumulter i København

(VG Nett) Steinkasting og massearrestasjoner har preget Københavns gater, der opptil 100.000 demonstrerer i forbindelse med klimatoppmøtet.

  • Gjermund Glesnes
  • Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Hittil skal over 900 demonstranter være arrestert av dansk politi, melder NTB. Mange av demonstrantene var maskerte.

En politimann skal ha blitt skadd etter at han ble truffet av en stein, melder Ekstrabladet. Biler skal også ha blitt forsøkt satt i brann i den danske hovedstaden.

Den skadde politibetjenten har blitt kjørt vekk.

Les også:Opp mot 100.000 demonstrerer i København

Akkurat nå er det rolig i København. Men klimademonstrantene varsler flere markeringer i kveld.

»Kom og protester mot meningsløse anholdelser av fredelige demonstranter! Vi samles kl 21 på Toftegård plass og går i samlet flok til klimafengslet. Frihet til alle politiske fanger!», heter det i en SMS aktivistene nå sprer, ifølge danske Modkraft.

Massepågripelsen av demonstranter er blant de største i Danmarks historie, melder Ritzau. I henhold til dansk lov har politiet rett til å holde folk tilbake preventivt i opptil tolv timer.

«Sorte blokken»

Selve demonstrasjonen begynte klokken 13. Den utviklet seg snart i voldelig retning, ledet av den såkalte «sorte blokken». De 300 svartkledde ungdommene begynte å kaste murstein og knuse vinduer, hvilket førte til et resolutt svar fra dansk politi.

KLIMABRÅKMAKERE: Sortkledde demonstranter, klare til kamp. Foto: AFP

Dansk politi foretok i 15-tiden en «knipetangsmanøver», og omringet flere hundre av disse stort sett sortkledde demonstrantene. Politiet tvang en rekke demonstranter i bakken og førte dem deretter inn i politibiler.

Siden har lyden av hundeglam fra politiets hunder fylt gatene i nærheten av Bella Center, der klimakonferansen foregår.

Les også:Tre nordmenn tatt etter København-bråk

400 arresterte

Til sammen skal rundt 400 demonstranter være anholdt. Klokken 17 meldte Ekstrabladet at politiet satte i gang en kjempeutrykning med hele ti mannskapsvogner, fra Christmas Møllers plads mot Christianshavn og indre by.

Politiet har tatt to busser i bruk for å frakte arresterte demonstranter til Valby, der de må tilbringe natten.

Det er ikke bare sortkledde ungdommer som har blitt arrestert i forbindelse med bråket. En middelaldrende kvinne var blant dem som ble tatt med i politibussen klokken 17.30.

Tidligere i dag ble en aktivist pågrepet på Axeltorv med en koffert som inneholdt 20 kraftige kinaputter og en såkalt krysantemumbombe.

Norske demonstranter

6500 politifolk er kalt inn for å holde orden på massene. Til sammenligning var 2300 politmenn i aksjon under Barack Obamas besøk i Oslo.

200 norske demonstranter fra Norges sosiale forum skal delta på dagens demonstrasjon.

Klimakonferansen, som er det femte møtet mellom partene fra Kyoto-avtalen, avsluttes den 18. desember.

MASSEARRESTASJONER: Dansk politi hadde ved 17-tiden arrestert 400 demonstranter i løpet av lørdagen. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder