Norsk forsker: - Små sjanser for at satellitten blir funnet

Publisert: Oppdatert: 24.09.11 11:48
UTENRIKS

(VG Nett) NASA bekreftet lørdag at kjempesatellitten UARS har landet, men ingen vet hvor. Norsk forsker mener det er lite sannsynlig at vi noen gang får svar.

Lørdag morgen meldte NASA at satellitten UARS (Upper Atmosphere Reasearch Satellite) er nede. Men hvor delene av kjempesatellitten befinner seg er fortsatt usikkert.

Satellitten UARS ble frem til i desember 2005 brukt til å måle kjemiske sammensetninger i ozonlaget, temperaturer og vind i stratosfæren og energi fra sola. Siden da har den gått i bane rundt jorden. Men Men tidligere denne uken meldte NASA at den over 20 år gamle satellitten nå var på vei mot jorda og ville krasjlande.

BAKGRUNN: Kjempesatellitt treffer jorda i løpet av timer

NASA mener en mulighet er at rester av UARS kan ha landet i nord i Canada eller i sjøen, mens en mann mener han så en gjenstand som kan ha vært UARS falle fra himmelen ved Hawaii, ifølge CNN.
Vanskelig å finne

Pål Brekke, solforsker ved Norsk Romsenter, tror det kan bli vanskelig å beregne hvor kjempesatellitten har landet om ingen har sett noe fra bakken.

- Det er veldig små sjanser for at noen vil finne den. Om man finner ut noenlunde hvor den har landet er det snakk om et stort område på 6-700 km, sier Brekke.

Til tross for at det sannsynligheten for finne restene fra UARS er liten, advarer NASA publikum om å ta på deler av romfartøyet.

- Gjenstander som har kommet ned igjen fra rommet har ofte skarpe kanter, så vi er bekymret for at de skal skade seg om de prøver å plukke de opp, sier Mark Matney i NASA, til BBC.

Hevder å ha sett UARS i Norge

Norsk Romsenter har også mottatt meldinger fra publikum som mener de har observert på norsk himmel, blant annet i Nord-Norge.

- Det var snakk om et fly. Mange blir lurt av flyets kondensstriper, særlig når solen har gått ned så skinner solen på denne stripen. Den beveger seg, så det er fort gjort å forveksle, forklarer Brekke.

Brekke forklarer at den gikk i en bane som aldri ville ført den til Norge.

Expressen meldte torsdag at sørlige deler av Sverige var i faresonen for å bli truffet, men faren for en satellittkrasj hos søta bror ble senere avblåst.

Italienere bedt om å holde seg inne

Siden mesteparten av jordkloden består av hav, ørken og andre ubebodde områder, understreker NASA at det var minimal fare for mennesker, men i Nord-Italia ble folk for sikkerhets skyld bedt om å holde seg inne i det aktuelle tidsrom, skriver NTB.

UARS er en av 6000 satellitter som har blitt sendt opp i verdensrommet siden Sputnik 1, den første kunstige satellitten, ble sendt 4.oktober 1957.

Til sammen befinner det seg over 20.000 store menneskeskapte objekter som går i bane rundt jorden. Det kan på sikt føre til problemer, siden det sperrer veien for nye fartøy og satellitter

Denne artikkelen handler om