FLYKTER: Libyiske opprørere flykter fra oljebyen Ras Lanuf når de blir angrepet av styrker lojale til Muammar Gaddafi. Foto: AFP

Libyske opprørere måtte flykte fra Gaddafi-styrker

Opprørsstyrker i Libya måtte trekke seg raskt tilbake østover i landet etter at Muammar Gaddafis styrker angrep med raketter og artilleri, opplyser opprørere.

Artikkelen er over ni år gammel

Opprørerne har mistet kontrollen over en rekke byer nærmest like raskt som de vant dem. Styrker lojale mot Gaddafi har tatt tilbake flere oljebyer, både Es Sider og Ras Lanuf, og er på vei til Brega, opplyste opprørere onsdag.

Mange opprørere har kjørt ut av Brega og reist til Ajdabiya, forteller en Reuters-reporter på stedet.

- Vi er på vei til Ajdabiya. Vi skal samles der og deretter, om Gud vil, vende tilbake til Brega senere i dag, forteller Mohamed al-Abreigi fra opprørsstyrkene.

LIBYA-OPERASJON: Endrer navn til «Unified Protector»

Familier flykter

Samtidig melder Reuters at en rekke libyske familier flykter fra den østlige byen Ajdabiya i retning Benghazi, hvor opprørerne har sitt hovedsete.

En strøm av biler fullastet med eiendeler fyller hovedveien ut av Ajdabiya, forteller en Reuters-korrespondent.

Ønsker flere vestlige bomber

Libyske opprørere på flukt fra regjeringsstyrkene ber om flere bomber og våpenhjelp. Bønnen stiller koalisjonen overfor nye dilemmaer.

- Vi ønsker to ting: at flyene slipper flere bomber på Gaddafis stridsvogner og tunge artilleri, og at de gir oss våpen så vi kan kjempe, sier opprørssoldaten Yunes Abdelghaim til nyhetsbyrået AFP.

NATT TIL ONSDAG: Eksplosjoner i Tripoli

Vanskelige spørsmål

Den dårlig trente og midlertidig organiserte opprørsstyrken sliter igjen med å komme på offensiven, tross hjelpen den har fått fra utenlandske bombefly.

Onsdag overtok NATO kommandoen over de internasjonale styrkene fra USA. Men ikke før har koalisjonens medlemmer klart å komme til enighet om kommandospørsmålene, før nye vanskelige temaer kommer på bordet, som spørsmålet om våpenhjelp.

Frankrike har sagt de er villig til å diskutere dette, og USAs president Barack Obama sier han ikke vil utelukke dette.

- Har baksider

Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier sier det er logisk at land som ønsker å fjerne Muammar Gaddafi fra makten, diskuterer slik hjelp. Men samtidig har dette flere baksider.

- Det vil antakeligvis være behov for instruktører som kan lære dem opp i bruken av utstyret, sier Melby.

Det vil i så fall bety å krysse en strek og sende inn bakkestyrker, noe USA har sagt landet ikke ønsker.

- Det er alltid en risiko for at slike bakkestyrker vil måtte trappes opp, og at man glir inn i en støtterolle også på bakken, påpeker Melby.

Det er også problematisk at man vet lite hva den sammensatte opprørsbevegelsen står for. Man kan risikere at våpenhjelpen ikke blir brukt slik hjelperne hadde tenkt.

Forskeren mener erfaringene man har fra tidligere med å gi våpenhjelp til en part i konflikt, ikke er spesielt gode.

Legitimitet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa til NTB tirsdag at bevæpning er i strid med FN-resolusjonen. Han frykter at den internasjonale militæroperasjonens legitimitet kan bli svekket.

- Om man skal følge mandatet til resolusjonen, er det ikke noen åpning for å bevæpne noen som helst, sa Støre.

Også forsvarsminister Grete Faremo, som onsdag besøkte den norske skvadronen på basen på Kreta, mener at bevæpning er uaktuelt, og kaller dette en ikke fruktbar diskusjon.

- Jeg skjønner at noen har tatt den diskusjonen. Jeg anser det som uaktuelt under dette FN-mandatet, hvor målet er å beskytte sivile, sier Faremo til NTB.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier også nei til forslaget.

Obama utelukker ikke våpenhjelp

USAs president Barack Obama svarte slik da han tirsdag ble spurt om våpenhjelp av fjernsynsstasjonen NBC:

- Jeg utelukker det ikke, men jeg åpner heller ikke for å gjøre det. Vi foretar våre vurderinger, blant annet av hva vi tror Muammar Gaddafis styrker kommer til å gjøre.

USA har alt gått med på å forsyne opprørerne med ikke-militær hjelp i form av kommunikasjonsutstyr og medisinsk utstyr, opplyste Obama.

Les også

Mer om

  1. Libya

Flere artikler

  1. Her rømmer opprørerne fra Gaddafi

  2. Flykter fra Gaddafis styrker

  3. Libyske opprørere tar tilbake Brega

  4. Offensiven mot Benghazi kan være i gang

  5. Obama utelukker ikke væpning av libyske opprørere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder