UTDELER: Her delte Robert Fitzpatrick ut informasjon om dommedag han mener skulle skje 21.mai. Foto: Wenn.com

Robert brukte 140.000 dollar på å spre dommedagsinfo

(VG Nett) Robert Fitzpatrick brukte nesten alle sparepengene sine på å fortelle at jorda skulle gå under lørdag. Men verden består.

Arild Færaas
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Lørdag kveld norsk tid, når dommedag egentlig skulle ha begynt i Norge og mange andre land som allerede har plassert klokka 18, sitter nok den pensjonerte New-York-mannen og lurer på om han har gjort det rette.

140.000 dollar, eller over 750.000 norske kroner, har Fitzpatrick brukt på å informere sine landsmenn om at 21. mai skulle bli den siste dagen før verdens undergang begynte. Det er nesten alle sparepengene han har, skriver New York Daily News.

Fitzpatrick er en av de som støtter seg på radioevangelisten og dommedagsprofet Harold Camping som hadde regnet seg fram til at Jesus skulle komme tilbake lørdag og at et gigantisk jordskjelv skulle ramme hele jorda.

- Enten vil Gud hente deg opp, eller så vil du dø i jordskjelvet, sier han ifølge New York Daily News.

Fitzpatrick som ikke regnet med å ha bruk for pengene etter 21. mai, har brukt sparepengene sine på annonser. Rundt omkring i USA har det vært hengt opp over 2000 plakater med budskapet om dommedag, og i New York har det vært flere «dommedagsmarsjer».

BAKGRUNN: Dommedagsprofet: Jorden går under lørdag

Skal besøke moren

New York Daily News fulgte også Fitzpatrick live den siste dagens hans hjemme. Han forholder seg til at jorda skal gå under klokka 18 - midnatt norsk tid - og har planlagt å besøke sin 94 år gamle mor rett før apokalypsen skal skje.

Før besøket hos moren sin på sykehjem, har han brukt dagen på å ringe folk og svare på eposter.

Det siste han skal gjøre er å dra fra Staten Island til Manhattan for å oppleve dommedag fra Times Square. Selv om dommedag ikke er begynt i resten av verden, så har ikke Fitzpatrick mistet troen for det, skal vi tro den amerikanske avisen.

VGTV: Sendte live i tilfelle jorden gikk under

Gidder ikke ta oppvasken

Den amerikanske avisen som besøker ham hjemme kan også fortelle at han spiser kylling og spinat til lunsj - som sitt antatt siste måltid.

Men han tar seg ikke tida til å vaske opp.

Han svarer også på spørsmål fra leserne i New York Daily News.

Det vanligste spørsmålet er hva han vil gjøre om jorda ikke går under lørdag.

- Jeg vil ikke tenke på det fordi det er så mye bibelsk bevis, svarte han.

HVA BRUKTE DU LØRDAGEN TIL OG HVORDAN VILLE DU HELST TILBRAKT DIN SISTE DAG PÅ JORDEN? SEND OSS DINE BILDER OG HISTORIER!

Regnet seg fram til 21.mai

Harold Camping (89), som driver Family Radio med 66 stasjoner i USA, er mannen som har regnet seg ut til at det er 21. mai som er datoen med stor D for dommedag.

DOMMEDAGSPASTOR: Harold Camping snakker her på et møte i 2002. Foto: AP


I et intervju med San Francisco Chronicle har han forklart følgende regnestykke:

Tallet 5 står for forsoning, tallet 10 betyr fullkommenhet og tallet 17 er himmelen. Om man da ganger de tre tallene med hverandre får man 850. Og om man så ganger 850 med 850 blir fasiten 722.500. Det skal være antall dager siden Jesus ble korsfestet. Og 722.500 dager etter den dagen det skjedde, er lørdag 21. mai.

- Jeg datt nesten ut av stolen da jeg kom opp med det tallet, sier han til den amerikanske avisen.

Ikke første gang Camping spådde dommedag

Dersom ikke dommedag skulle komme litt senere enn Camping har antatt vil det være andre gang han har lovet dommedag - uten å innfri tilhengernes forventninger. Også 6. desember 1994 mente dommedagspastoren, som styrer et radiostasjonsnettverk med et årlig budsjett på over 200 millioner kroner, at verdens undergang skulle komme. Men 7. desember kom 1994.

STORE OG SMÅ: Mange amerikanere har fulgt Harold Campings formaninger om dommedag. Foto: Thomas Nilsson

Sa opp jobben
Men selv om det gikk bra i 1994, har Camping også denne gang overbevist folk om at enden er nær. I følge NTB har folk sagt opp jobber og solgt sine hjem.

En av dem er Gregory LeCorps, som sa opp jobben for en uke siden. Han hadde tatt med seg sin kone og fem barn på vandring der de advarte alle de møtte om hva som kom til å skje.

- Vi er i innspurten nå, sa han da han mente det fortsatt bare var timer til jorda ville gå under.

I Vietnam hadde flere hundre mennesker gjemt seg i skogen nordvest i landet, mens i den mexicanske byen Ciudad Juarez har gatebildet i flere dager vært preget av store plakater som varsler om apokalypsen.

Spøkte på Twitter

Andre tok dommedagen med stor ro. New Zealand var et av de områdene i verden som først skulle ha blitt rammet av dommedag. Men ingenting skjedde.

- Nå er klokka 13 minutter over dommedag her i New Zealand. Jeg håper fortsatt på gjallende trompeter og en regn av ild, skrev newzealenderen Gavin Middleton ironisk på Twitter.

På det sosiale nettstedet lekte folk med ideen om å melde flere tusen mennesker savnet, bare for moro skyld. Internettbrukere diskuterte også hva slags musikk som egnet seg best når tiden er inne, samt hvilke sjekkelinjer som passet seg best for en siste romanse. Et av forslagene var: «Jeg lover at det ikke blir pinlig i morgen tidlig».

Lover fri parkering

Ifølge Washington Post hadde det blitt satt opp egne selvmordsforebyggende telefonsentraler på grunn av frykt for at Campings disipler ville bli deprimerte når de innså at apokalypsen uteble.

New Yorks ordfører Michael Bloomberg, som er av jødisk herkomst og dermed, ifølge Camping, ikke kan vente seg en plass blant de utvalgte som kommer til himmelen, hadde lovet å oppheve forbudet mot dobbeltparkering i verdensmetropolen dersom verden virkelig går under.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder