ALLTID BEREDT: Myndighetene på Guam har lagt ut brosjyrer (innfelt) med råd ved et eventuelt angrep fra Nord-Korea. Foto: Ap/skjermdump

Guam med råd til innbyggerne: Slik takler dere et atomangrep

Ikke se på ildkulen, vask deg godt, men ikke bruk balsam i håret. Slik lyder rådene ved et eventuelt angrep fra Nord-Korea.

 • Siri Eggen

Artikkelen er over tre år gammel

Den stadig eskalerende ordkrigen mellom USA og Nord-Korea resulterte denne uken med at sistnevnte truet med planer om et rakettangrep mot den lille stillehavsøya Guam, hvor USA har flere militærbaser.

Trusler til tross – flere eksperter mener at det ikke er noen økt fare for en faktisk, militær krig, og viser blant annet til at Kim Jong-un er smertelig klar over at «det å bruke atomvåpen er synonymt med selvmord».

Men myndighetene i Guam tar ingen sjanser. De ønsker at innbyggerne skal være forberedt på det verste, og har derfor lagt ut en brosjyre med en rekke konkrete råd i sosiale medier og på sine hjemmesider.

Trump med nye trusler: Vi er klare til å avfyre mot Nord-Korea

Over to sider forteller de hvordan de drøye 160.000 innbyggerne skal forberede seg på et mulig angrep, og hva de skal gjøre dersom de faktisk skulle bli utsatt for et. De oppfordrer blant annet til å ha forsyninger i hus, lytte til offisiell informasjon, og ikke minst om å søke tilflukt innendørs.

Kinesisk avis: Slik reagerer Kina hvis Nord-Korea skyter først

Saken fortsetter under videoen

De har imidlertid også listet opp en rekke råd til folk som skulle være så uheldige å befinne seg utendørs ved et eventuelt angrep. Her er noen av dem:

• Ikke se på eksplosjonen eller ildkulen – den kan gjøre deg blind.

• Ta dekning bak hva som helst som kan beskytte deg.

• Ligg flat på bakken og dekk hodet. Hvis eksplosjonen er noe unna, kan det ta 30 sekunder eller mer før eksplosjonsbølgen når deg.

Få innsikt: Slik ville en krig mellom USA og Nord-Korea sett ut

• Kle av deg for å hindre radioaktivt nedfall fra å spre seg. Det å ta av seg det ytterste laget, kan fjerne opptil 90 prosent av radioaktivt nedfall.

• Forsegl klærne i en plastpose eller bag. Plasser den så langt unna mennesker og dyr som mulig.

• Når mulig, ta en dusj med masse såpe og vann. Ikke skrubb eller klø på huden

• Vask håret med sjampo, såpe eller vann. Ikke bruk balsam i håret, fordi det binder radioaktivt materiale til håret.

Konfidensiell rapport fra amerikansk etterretning: Nord-Korea har utviklet atomvåpen som kan passe inn i deres interkontinentale raketter

Truslene til Nord-Korea innebærer å skyte fire ballistiske missiler, som etter planen skal lande i sjøen omtrent 30 til 40 kilometer fra Guam. Øyas sikkerhetsrådgiver George Charfauros har uttalt at et missil kan nå Guam i løpet av kun 14 minutter.

Men på øya er det langt fra noen panikk, skriver CNN, som har snakket med en rekke innbyggere. Guvernør Eddie Calvo har flere ganger forsøkt å avdramatisere situasjonen. Han viser blant annet til at de er beskyttet av rakettskjoldet Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), som skal brukes til å skyte ned raketter.

– Det er ingen panikk her. Jeg prøver ikke å overse eller avdramatisere det. Vi forstår truslene, men vi vil heller ikke skape panikk, og vi vil ikke konkludere basert på retorikk, sier han til CNN.

Fredag fikk guvernøren en telefon fra president Donald Trump, som forsikret om at den lille øya er trygg - og at USA er «med dere 1000 prosent».

– Jeg må si, du har blitt veldig berømt. De snakker om deg og Guam over hele verden. Og jeg kan si deg dette, turismen deres kommer til å tidobles uten at dere trenger å bruke noen penger, sier Trump.

Se hele samtalen her:

USAs forsvarsminister: – Krig med Nord-Korea ville vært katastrofalt

Flere artikler

 1. Guam med råd til innbyggerne: Slik takler dere et atomangrep

 2. Amerikansk ekspert: Trumps Nord-Korea-retorikk betyr ingenting

 3. Full ordkrig: Nord-Korea truer med angrep mot amerikansk øy

 4. Kinesisk avis: Kina holder seg nøytral hvis Nord-Korea skyter først

 5. Kim vil vente med eventuelt Guam-angrep

Fra andre aviser

 1. Trump: Kim kommer til å angre hvis han angriper Guam

  Bergens Tidende
 2. Dette er øya de krangler om

  Aftenposten
 3. Nord-Korea truer igjen med å skyte raketter mot Guam

  Aftenposten
 4. USA satser på små, presise atomvåpen

  Bergens Tidende
 5. Nord-Korea truer med å angripe den amerikanske øya Guam

  Aftenposten
 6. Nord-Korea provoserer med langdistanseoppskyting – Trump lover grep

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder