NY CELLE: To måneder før sønnen Damien ble født, fikk Madelaine Rodriguez (26) en ny og større celle i toppetasjen i kvinnefengselet med velsignelse fra fengelssjefen. Foto: MATTIS SANDBLAD

Fødte sitt andre barn i boliviansk fengsel

COCHABAMBA (VG) Madelaine Rodriguez (26) har sittet fengslet i Bolivia i fem år. Fredag fikk hun en sønn sammen med forloveden Brian Paredes.

VG møtte Madelaine Rodriguez og den nyfødte babyen i Cochabamba mandag.

Til tross for at fødselen skjedde med keisersnitt, var 26-åringen tilbake i San Sebastian-fengselet etter bare to dager.

- Han ligner på faren sin, sier 26-åringen mens hun holder den lille kroppen, som er inntullet i et teppe og litt for stor sparkebukse.

Vide besøksmuligheter

Forloveden Brian Paredes, som er en lokal hiphop-stjerne i Cochambamba fikk bestemme sønnens navn. Han ble hetende Damien. Paret møttes for fire år siden etter at Madelaine ble fengslet for å ha forsøkt å smugle kokain til Norge.

Brian kan være på besøk i fengselet fra klokken 9 til 17 - hver eneste dag. Også alene på cella med Madelaine.

Fra før har de datteren Aisha (1,5 år) sammen. Da 26-åringen ble gravid igjen, var det ikke noe poeng å diskutere hvorvidt det er hensiktsmessig med to barn i fengselet. Abort er forbudt ved lov og straffes med fengsel i katolske Bolivia.

- Jeg vet at det ikke er ideelt. Det var ikke planlagt, men nå er han her og jeg angrer ikke, forteller Madelaine til VG.

Barna kan imidlertid forlate fengselet fritt og nå bor Aisha sammen med faren på utsiden, mens Madelaine tar seg av nyfødte Damien.

Lite penger

Madelaine Rodriguez får 600 kroner i måneden fra det norske Utenriksdepartementet for at hun skal ha råd til mat. Fengselet tilbyr bare en fellescelle og betonggulv. Alt annet koster penger. De siste månedene har hun imidlertid vært tvunget til å spare matpengene for å få råd til å betale for fødselen.

- I tillegg til legene, må jeg også betale for taxi til klinikken, samt mat og drikke til polititjenestemennene som skal vokte meg, forteller Madelaine.

Hver måned trenger hun 3000 norske kroner for å klare seg, blant annet for å betale den lokale advokaten. Hun innrømmer at hun ofte legger seg sulten.

- Det har vært dager hvor jeg ikke har hatt penger til mat i hele tatt. Heldigvis er det andre som har lagt merke til det og de gir meg en tallerken med mat, slik at jeg kan gi til Aisha, forteller Madelaine.

Kunne vært løslatt

Hun har også en syv år gammel datter hjemme i Norge. Hun var med da Madelaine og to andre norske jentene ble pågrepet, men ble med bestemoren tilbake. Nå har de ikke sett hverandre på fem år.

- Når jeg ringer henne så snakker hun fortsatt til meg som mamma. Hver gang spør hun meg: «Når kommer du tilbake?». Jeg svarer: «Snart», og sier at jeg forsøker å skynde meg. Det er det eneste svaret jeg kan gi, sier Madelaine Rodriguez.

Hun vet ikke selv når hun kommer ut. For øyeblikket sitter hun fengslet på ubestemt tid i Bolivia. Hun har sonet halve straffen på ti års fengsel og har egentlig rett til prøveløslatelse etter boliviansk rett.

Men til tross for at saken ble endelig avgjort i retten i november 2010, er dommen fortsatt ikke formalisert. Saken ligger nå hos Høyesterett i Sucre. Det er ingen som kan love når det blir en løsning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder